زنده ماندن برجام اولیه پس از خروج آمریکا از آن چیزی جز یک معجزه نبود، غلبه بر وضعیتی تکرار شونده و ثانویه غیرممکن خواهد بود...
تریتا پارسی از بنیانگذاران لابی نایاک که هدف خود را بهبود روابط جمهوری اسلامی و آمریکا اعلام کرده معاون فعلی رئیس اندیشکده کوئینسی است.
او در نشریه فارین افرز نوشته: مذاکره کنندگان وین آماده هستند تا توافق برجام را احیا کنند. ولی اکنون که مذاکرات در حال به نتیجه رسیدن است باید پرسید آیا این دستاورد میتواند دوام داشته باشد؟
دلایل اصلی آن که توافق جدید شکنندهتر است به مفاد درون توافق مربوط نمیشود بلکه دلایل خارجی دارد. اکنون بی اعتمادی عمیقی هم در تهران و هم در دیگر پایتختهای دیگر کشورهای جهان در مورد توانایی واشنگتن برای حفظ توافق نامههای بینالمللی وجود دارد.
چنین وضعیتی نگرانی تهران نسبت به احیا و تمدید برجام را افزایش داده است. دولت بایدن درخواستهای ایران را برای گنجاندن سازوکارهای الزام آوری که میتواند از خروج غیرقانونی دوم آمریکا از برجام جلوگیری کند رد کرد و تاکید کرد که در یک دموکراسی رئیس جمهور نمیتواند دست جانشینان خود را بندد.
تردیدهای مشابه در واشنگتن هم فراوان است. دولت بایدن که در زمان ریاست جمهوری روحانی اشتهای زیادی برای تعامل گستردهتر با ایران نداشت حتی با در قدرت بودن رئیسی ولع کم تری دارد. انتشار اخباری، چون تلاش برای ترور "جان بولتون" مشاور امنیت ملی دولت ترامپ و یا تلاش برای ترور "سلمان رشدی" رویدادهایی نیستند که باعث افزایش تمایل کاخ سفید برای تعامل با تهران شوند.
رهبران سیاسی فعلی ایالات متحده و ایران انگیزههای داخلی کمی برای عبور از دشمنی مشترک خود دارند. در نتیجه، توافق جدید ممکن است در بستری استراتژیک حاصل شود که به جای افزایش طول عمر بقای آن را کاهش دهد.
ایران و آمریکا هر دو در برابر بسیاری از گامها برای بهبود روابط مقاومت خواهند کرد. با این وجود، اگر گامهای موثر برداشته نشوند بعید به نظر میرسد که توافق تازه دوام بیاورد. زنده ماندن برجام اولیه پس از خروج آمریکا از آن چیزی جز یک معجزه نبود. با این وجود، غلبه بر وضعیتی تکرار شونده و ثانویه احتمالا غیر ممکن به نظر میرسد.
برجام احیا بشود یا نشود هیچ سود یا ضرری شامل مردم ایران نخواهد شد واگرهم چانه زنی میکنند صرفا برای نفع خود حکومتیان است و بس