رئیس جمهور آمریکا امروز به همه کشورهای خریدار نفت بویژه چین هشدار داد که هرگونه خرید نفت از ایران باید فورا متوقف شود در غیر این صورت هر کشوری که نفت ایران را خریداری کند، باید منتظر تحریمهای مضاعف و فوری آمریکا باشد.
این در حالیست که مذاکرات رژیم ایران با نمایندگان اروپا و آمریکا که گفته می شد قرار است روزهای جمعه و شنبه در شهر رم انجام شود، لعو شده است.
رئیس جمهور آمریکا همچنین روز پنج شنبه مایکل والتز، مشاور امنیت ملی را به سمت نماینده این کشور در سازمان ملل منصوب کرد. ترامپ که این خبر را در شبکه اجتماعی خودش «تروث سوشال» منتشر کرده همچنین گفته است که مارک روبیو همزمان با حفظ سمتش به عنوان وزیر امور خارجه به طور موقت به عنوان مشاور امنیت ملی آمریکا نیز فعالیت خواهد کرد.
در همین حال روزنامه انگلیسی زبان تهرانتایمز، به نقل از منابع مطلع درباره لغو مذاکرات روز شنبه تهران و واشنگتن نوشت: مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی روند مذاکرات ایران و آمریکا را مختل کرده است.
این منبع وابسته به نهادهای امنیتی در جمهوری اسلامی نوشت: منابع اطلاعاتی میگویند گروسی با فشار ترویکای اروپا وارد سطح جدیدی از خراب کردن بازی مذاکرات ایران و آمریکا شده است. او با دادن اطلاعات و گزارشات غلط به طرف آمریکایی درصدد القای این تصور است که آنچه ایران درباره وضعیت فعالیت صلحآمیز هستهای خود میگوید مطابق با واقعیت نیست.
این در حالیست که شبکه المیادین لبنان، به نقل از منابعی که آنها را "ایرانی" معرفی کرده، دلیل اصلی به تعویق افتادن مذاکرات رم را تشریح کرده است. این گزارش که توسط رسانههای حکومتی مانند خبرآنلاین، مهر و اکوایران بازتاب یافته، تأکید دارد که توقف مذاکرات ریشه در اختلافات محتوایی دارد و نه صرفاً مشکلات اجرایی.
بر اساس این روایت:
مواضع متناقض آمریکا: منابع ایرانی به المیادین گفتهاند که دلیل اصلی تعویق، "مواضع متناقض دولت آمریکا در قبال این مذاکرات" بوده است.
تلاش برای تغییر چارچوب: نکته کلیدیتر آنکه، ادعا شده است "واشنگتن تلاش داشت چارچوب کلی مذاکرات را تغییر دهد؛ این در حالی است که پیشتر بر سر این چارچوب توافق شده بود." این به معنای تلاش آمریکا برای گسترش موضوعات مورد بحث یا تغییر در اهداف و رویکرد مذاکرات نسبت به توافقات اولیه است.
تعویق مذاکرات با اروپا: به دنبال تعویق گفتوگوها با آمریکا، مذاکرات میان ایران و طرفهای اروپایی نیز که قرار بود روز بعد برگزار شود، به تعویق افتاده است.
وزیر امور خارجه فرانسه روز پنجشنبه اعلام کرد هیچ دیداری میان نمایندگان اروپایی و ایرانی برای روز جمعه برنامهریزی نشده است.
او در مصاحبهای با خبرگزاری فرانسه گفت: «یک نشست فنی برنامهریزی شده بود که، بهگمانم، پیش از سومین نشست سطحبالا میان آمریکا و ایران قرار بود برگزار شود. از آنجایی که آن نشست برگزار نمیشود، جلسه فنی نیز دیگر در آن زمان موضوعیتی ندارد.
خبرنگار المیادین در تکمیل این گزارش افزوده است که تهران بر خطوط قرمز خود، به ویژه در مسائل دفاعی (موشکی و پهپادی)، پافشاری کرده و نسبت به جدیت طرف آمریکایی در این دور از گفتوگوها دچار شک و تردید شده است.
این منبع رسانهای پیام توقف مذاکرات از سوی حکومت ایران را اینگونه تفسیر میکند که تهران وارد "مذاکرات بیهوده" نخواهد شد و اجازه نمیدهد این فرآیند به محلی برای انتقال پیامهای اسرائیل تبدیل شود. همچنین تأکید شده که در دور اول مذاکرات توافق شده بود که مسائل غیرمرتبط با موضوع هستهای مطرح نشود.
پشت پرده واقعی چیست؟
توقف دور چهارم مذاکرات رژیم ایران و آمریکا در رم یک واقعیت است، اما دلیل آن همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد. روایت المیادین از اختلافات عمیق و تلاش آمریکا برای تغییر چارچوب مذاکرات خبر میدهد که نشاندهنده موانع جدی در مسیر پیشرفت گفتوگوهاست. در مقابل، روایت رسمی عمان از بروز مشکلات لجستیکی سخن میگوید. با توجه به سابقه بیاعتمادی میان طرفین و پیچیدگی ذاتی پرونده، هر دو روایت میتوانند بخشی از حقیقت را بیان کنند یا پوششی برای مسائل دیگر باشند. آنچه مسلم است، این توقف نشاندهنده شکنندگی فرآیند دیپلماتیک و وجود چالشهای جدی در مسیر رسیدن به تفاهم، حتی در سطح شکلی و اجرایی است. مشخص شدن دلیل واقعی این تعویق، نیازمند گذشت زمان و دریافت اطلاعات بیشتر از منابع رسمی و موثق خواهد بود.
موضع ترامپ؛ چرخش یا مانور؟
شواهدی مبنی بر تغییر لحن و تمایل بیشتر به مذاکره با رژیم ایران نسبت به دوره اول ریاستجمهوری ترامپ وجود دارد. او حتی گفته که از دیدار با رهبران حکومت ایران استقبال میکند. اما این تغییر با تناقضات آشکار در گفتار و عمل مقاماتش، ادامه تحریمها و تهدیدها، و فشارهای داخلی قدرتمند همراه است. بنابراین، به نظر میرسد بیش از آنکه شاهد یک چرخش قطعی باشیم، با یک مانور پیچیده یا یک چرخش تاکتیکی مواجهایم که آینده آن به شدت نامشخص است و به متغیرهای فراوانی از جمله محاسبات داخلی آمریکا بستگی دارد.
In a recent speech, the U.S. President reiterated his stance against Iran, stating that any country purchasing oil from Iran would not be allowed to trade with the U.S. Meanwhile, Iranian sources indicated to Al-Mayadeen that negotiations between Tehran and Washington have been postponed due to conflicting positions from the U.S. government. They noted that Washington attempted to alter the previously agreed framework for talks. Additionally, negotiations between Iran and Europe scheduled for tomorrow have also been delayed. Iran's Foreign Ministry emphasized its red lines, particularly regarding missile and drone capabilities, expressing skepticism about U.S. seriousness in negotiations.