بیبیسی دریافته است که پنج تبعه ایران که به ظن برنامهریزی برای انجام یک اقدام تروریستی بازداشت شدهاند، قصد داشتند سفارت اسرائیل در لندن را هدف قرار دهند. آن طور که روزنامه تایمز در ابتدا گزارش داد پلیس هنوز تأیید نکرده که سفارت اسرائیل در منطقه کنزینگتون لندن هدف احتمالی بوده است با این حال، بیبیسی این گزارش را دقیق میداند.
دومینیک مورفی، فرمانده یگان ضدتروریسم پلیس لندن اعلام کرد که تحقیقات در حال پیشرفت سریع است و به «دلایل عملیاتی مهم»، پلیس نمیتواند جزئیات بیشتری ارائه دهد. براساس اعلام پلیس بریتانیا، در دو عملیات جداگانه ضد تروریسم هشت نفر بازداشت شدند که هفت نفرشان ایرانی هستند.
پلیس متروپولیتن اعلام کرده که پنج مرد بازداشتشده، دو نفر ۲۹ ساله، یک نفر ۴۰ ساله، یک نفر ۲۴ ساله و یک نفر ۴۶ ساله، روز شنبه (۳ مه/ ۱۳ اردیبهشت) به ظن برنامهریزی برای هدف قرار دادن «یک مکان مشخص» بازداشت شدهاند. این افراد در شهرهای سوئیندون، غرب لندن، استاکپورت، راچدیل و منچستر بازداشت شدند.
چهار نفر از این افراد همچنان تحت بازجویی بر اساس قانون مقابله با تروریسم هستند. نفر پنجم که طبق شواهد کیفری بازداشت شده بود، با قرار وثیقه آزاد شد و باید در تاریخی در ماه مه دوباره حاضر شود. پلیس در چارچوب این تحقیقات، خانههایی را در منچستر بزرگ، لندن و سوئیندون بازرسی کرده است.
رابین سیمکاکس، مقام ارشد مقابله با فعالیتهای افراطگرایی، گفته است هدف قرار گرفتن یک سفارتخانه در بریتانیا اتفاقی نسبتاً غیرمعمول است. او به بیبیسی گفت: «به نظر من فعالیتهایی که با حمایت حکومت ایران در بریتانیا انجام میشود، احتمالاً دستکم گرفته شدهاند.»
او همچنین گفته است : «ما بیشتر متوجه جنبههای سخت و مستقیم نفوذ حکومت ایران شدهایم، مثل تهدیدات امنیتی، اما آنها همچنین سعی میکبند از طریق نهادهای مذهبی، شبکههای تلویزیونی، خیریهها، مؤسسات آموزشی و کمپینهای اطلاعات نادرست در اینترنت، نفوذش را در بریتانیا گسترش دهند، همه اینها نهادهایی هستند که با اهداف حکومت ایران همسو هستند.»
آقای سیمکاکس افزود: ««این فعالیتها همیشه بهوضوح دیده نمیشوند. بهنظر من، اقدامات حکومت ایران پنهانیتر و زیرکانهتر هستند، احتمالاً هدفگیریهایشان هم حسابشدهتر و با برنامهریزی بیشتری انجام میشود.»
همان روزی که این پنج نفر بازداشت شدند، سه تبعه ایرانی دیگر نیز در ارتباط با پروندهای جداگانه و تحت قانون امنیت ملی ۲۰۲۳ به ظن «فعالیت در راستای تهدیدات قدرتهای خارجی» دستگیر شدند.
ایوت کوپر، وزیر کشور بریتانیا این اقدام را یکی از بزرگترین عملیاتهای ضدتروریستی در این کشور طی چند سال اخیر خواند و گفت تحقیقاتی که در جریان است اهمیت زیادی دارد.
او افزود: «در هر دو تحقیق، اتباع ایران دخیل هستند و ما در حال حمایت از پلیس و نهادهای امنیتی در تحقیقات و ارزیابیهای امنیتی هستیم.»
نگرانی از فعالیت حکومت ایران در خاک بریتانیا در ماههای اخیر افزایش یافته است.
ایران اولین کشوری است که تقریبا دو ماه پیش (ماه مارس) در سطح پیشرفته «طرح ثبت نفوذ خارجی» در بریتانیا قرار گرفت؛ طرحی با هدف تقویت امنیت ملی در مقابل نفوذ پنهان دولتهای خارجی در داخل بریتانیا.
طبق تدابیری که قرار است اواخر امسال اجرایی شود، هر فردی که در داخل بریتانیا برای حکومت ایران، سرویسهای اطلاعاتی یا سپاه پاسداران فعالیت کند، موظف خواهد بود فعالیت خود را ثبت کند. در غیر این صورت با مجازات حبس مواجه خواهد شد.
Concerns about Iranian government activities in the UK have risen recently. Iran became the first country to be placed under the advanced "Foreign Influence Registration Scheme" in March, aimed at enhancing national security against covert foreign government influence. New measures set to be implemented later this year will require anyone operating in the UK on behalf of the Iranian government, intelligence services, or the Revolutionary Guard to register their activities. Failure to do so could result in imprisonment.