مرتضی افقه، اقتصاددان و استاد دانشگاه در باره تحولات مربوط به مذاکرات به سایت اقتصاد ۲۴ گفته: اقتصاد ایران به شدت وابسته به فروش نفت است و تامین نیازهای تولید و مصرف آن از درآمدهای نفتی اداره میشود. در این شرایط مشخصا هر اتفاقی در روابط خارجی و در مرحله اول روابط سیاسی و به طبع آن روابط اقتصادی ایران رخ بدهد، مستقیم بر زندگی و معیشت شهروندان تاثیر گذار است.
او در ادامه میافزاید: بنابراین میتوان این طور ارزیابی کرد که اگر مذاکرات منجر به توافق شود و این توافق رخ داده و اجرایی و عملیاتی شود و این عملیاتی شدن باید به معنای این باشد که ایران بتواند نفت خود را بفروشد، میتوان به نتایج اقتصادی در روند مذاکرات امید داشت.
این استاد دانشگاه درباره اینکه بدون رسیدن به نقطه توافق، چه سرنوشتی برای اقتصاد ایران در انتظار است؟ گفت: از نظر من اگر به توافق نرسیم در آستانه فروپاشی اقتصادی قرار خواهیم گرفت و دلیل آن نیز یکی همین است که اکنون ما حتی همچون سالهای قبل نفت به صورت دورزدن تحریمها نیز نمیتوانیم بفروشیم.
این اقتصاددان با اشاره به مساله فشار حداکثری ترامپ تصریح میکند: اکنون اما وضعیت متفاوت است، چرا که اگر مذاکرات به نتیجه نرسد و فشار حداکثری ترامپ نیز اعمال شود دیگر شرایط سابق برای فروش یک و نیم میلیون بشکه را نیز نخواهیم داشت و به نوعی به وضعیت سال ۱۳۹۸ باز میگردیم که حدود سیصد هزار بشکه نفت میفروختیم، با این تفاوت که سال ۱۳۹۸ دولت بالاخره منابعی داشت که جایگزین فروش نفت کند، یعنی بالاخره یک سری اوراق قرضه منتشر کرد، اموال و مایملک دولتی را فروخت، قیمت ارز را افزایش داد، اما اکنون هیچ کدام از این راهکارها نیز دیگر وجود ندارد؛ بنابراین اگر این مذاکرات به نتیجه نرسد و تحریمها برداشته نشود شرایط بسیار بسیار سختی در پیش خواهد بود.
این در حالیست که رئیسجمهور آمریکا هشدار داد هر کشور یا شخصی از ایران نفت بخرد، تحریم خواهد شد و نمیتواند با ایالات متحده تجارت کند. هشدار ترامپ پس از آن صادر شد که مذاکرات برنامهریزیشده برای روز شنبه به تعویق افتاد.
ترامپ در «تروث سوشیال»، شبکه اجتماعی خود، نوشت: همه خریدهای نفت یا محصولات پتروشیمی ایران باید همین حالا متوقف شود. هر کشور یا شخصی که هر میزان نفت یا محصولات پتروشیمی از ایران خریداری کند فوراً مشمول تحریمهای ثانویه خواهد شد و به هیچ وجه و هیچ شکلی نمیتواند با ایالات متحده تجارت کند.
An economist and university professor discussed the impact of negotiations on Iran's economy, emphasizing its heavy reliance on oil sales for production and consumption needs. He stated that any changes in foreign relations, particularly political ties, directly affect citizens' livelihoods. If negotiations lead to a successful agreement allowing Iran to sell oil, there could be positive economic outcomes. However, without a deal, he warned of potential economic collapse, as current conditions prevent even circumventing sanctions to sell oil, unlike in previous years. The absence of alternative financial strategies further exacerbates the situation.
یکم اینکه ترامپ بخوبی میداند چین بزرگترین شریک اقتصادی خودش است که نفت مردم ایران را به نصف قیمت میخرد
دوم اینکه به نظر من در کشوری که مردمش اگر 100 سال هم کار کنند و همه پول خود را پس انداز کنند باز نمیتوانند صاحب خانه شوند و باید به دعا توسل کنند در این کشور فروپاشی اقتصادی سالهاست که رقم خورده
از دیگر مشکلات اقتصاد فروپاشیده ایران:
بالای 70 درصد بیکار در کشور و 90 درصد بیکاران با تحصیلات دانشگاهی
ورشکستگی روزانه بسیاری از کسب کارهای کوچک اقتصادی (مغازه ها)
نداشتن رابطه اقتصادی با دیگر کشورها
اقتصادی دولتی و نیمه دولتی که تنها در دست پاسداران نظام خامنه ای است
نداشتن دسترسی به ارزهای خارجی و ارسال بانکی آن در بخش خصوصی
ورشکسته بودن همه بانکهای کشور
بدهی دولت به بانکها بخصوص بانک مرکزی
ورشکستگی صندوقهای بازنشستگی پس از حمله دزدها به این صندوقها
بودجه و پروژه های دولتی زیر سلطه اختلاس و رانت افراد خاص
بیماری هلندی در اقتصاد که از زمان احمدی نژاد شکل گرفت و هنوز ادامه دارد
چاپ پول بی پشتبانه برای رفع کسری بودجه و پرداختهای دولتی
تورم سالانه بالای 100 درصد کالاها و مسکن
بهره بانکی بر پایه سیاست و نه اقتصاد
انتخاب قیمت های مختلف برای دلار با دستور سران نظام و هزاران مشکل دیگر