ابرهای سیاه آلودگی باز تهران را بلعیدند تا دوباره بحث برنامههای کاهش آلودگی هوا بحث روز شوند. هرچند این معضل نیاز به برنامهریزیهای بلندمدت دارد اما دولت ترجیح میدهد که این موضوع را فقط در روزهای آلوده مورد توجه قرار دهد. رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران میگوید که برنامه جامع کاهش آلودگی هوای تهران از سال 84 متوقف شده است.
خبرگزاری میراث فرهنگی ـ گروه شهری ـ شورای شهر تهران یکی از معدود دستگاههای نظارتی است که نگران آلودگی هوای پایتخت است. به گفته معصومه ابتکار شورای شهر تلاش خود را کرده و مصوبههای متعددی دارد اما با اینکه استقبال زیادی از این مصوبهها میشود اما اکثر آنها به نتیجهای نرسیدهاند.
این عضو شورای شهر در گفتگو با CHN اجرا نشدن مصوبههای شورا را یکی از مشکلهای اساسی میداند و میگوید: در زمینه کاهش آلودگی هوا یا اقدامی انجام نشده یا اگر هم انجام شده به نتیجهبخشی کافی منتهی نشده است. این در حالی است که برنامه جامع کاهش آلودگی هوا شدنی و قابل تحقق است و شهرهای دیگر دنیا هم با این معضل روبرو بودند که دستاوردهای خوبی در این زمینه داشتهاند.
به گفته رئیس اسبق سازمان حفاظت محیط زیست ایران در مقطع سالهای 79 تا 84 کشور ما هم دستاوردهای خوبی در زمینه کاهش آلودگی هوا داشت و مدتها نتایج آن ادامه داشت اما از آن زمان تا کنون هیچ ارتقایی در استانداردها اتفاق نیافتاده و ما دچار رکورد و عقبگردیم.
ابتکار به اشاره به اینکه نباید انتظار داشت که وضعیت آلودگی هوا بهبود پیدا کرده باشد، اضافه میکند: بعدها آمدند و گزارش دادند که وضعیت آلودگی هوا بهتر شده و ادعا کردند که اثر اقدامهای آنان است که در واقع نتیجه تغییرات جوی و بادهایی بود که میوزید.
حرکتهای نمایشی و تبلیغی دولت هم انتقاد رئیس کمیته محیط زیست شورا را در بردارد. او میگوید وقتی آلودگی هوا تشدید میشود دستگاهها به فکر میافتند که اقدامهای تبلیغاتی انجام میدهند که فقط مایه دلسردی است و هیچ خاصیتی ندارند. از هواپیمای آبپاش گرفته تا فنهای بزرگ و مهپاشی که هیچکدام پایه علمی ندارد.
به گفته ابتکار راه کاهش آلودگی هوا راهی بلندمدت و سخت است و باید برای آن زحمت کشید و با اقدامهای لحظهای نتیجهای ندارد. بر همین اساس پیشنهاد شده که شورای شهر موارد موجود در برنامه کاهش آلودگی هوا مانند بهبود کیفیت بنزین را دوباره به دستگاههای دولتی گوشزد کند.
کمیته محیط زیست شورای شهر هم پیشنویسی آماده کرده است که به عنوان ماده واحده در صحن شورا قرائت شد تا نسبت به اجرای آن اقدام کنند. البته شورا پیشنهاد کرد که این موضوع به صورت نامه به دولت و مجلس ارائه شود که شاید موثرتر باشد.
رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران معتقد است که باید از دولت و مجلس و شهرداری تهران خواسته شود که وظایف خود در این زمینه را انجام دهند. با این حال او کارنامه شهرداری تهران در مقایسه با دولت را موفقتر میداند و میگوید: شهرداری در این زمینه در مقایسه با دولت کارنامه مثبت و موفقی دارد و نتیجهبخشی اقدامهایش خیلی بیشتر بوده است. معضل اصلی که وجود دارد تحقق نیافتن وعدهها و تکالیف بخشهای دولتی است که در این زمینه معطل مانده و عقبماندگیها خیلی زیاد است.
به اعتقاد ابتکار اگر اجرای برنامه کاهش آلودگی هوا بعد از سال 84 ادامه پیدا میکرد امروز کشور با این معضل و مشکلها مواجه نبود. هرچند جای خوشبختی است که در سطوح مدیران میانی دولت این آگاهی نسبت به اهمیت مساله وجود دارد اما در سطوح بالا همچنان اهمیت کافی به موضوع وجود ندارد.
او با اشاره به فعالیتهای کمیته محیط زیست شورا در زمینه آلودگی هوا میگوید: این کمیته 6 سال است که در این زمینه فعالیت میکند و کارگروهی دارد و پیشنهادهایی که درباره کاهش آلودگی هوا به شورا آمده در این کارگروههای کارشناسی شکل گرفته و نتایج خوبی داشتیم و در بخشهای مربوط به شهرداری هم عملکرد خوبی داشته است.
ابتکار اما از بیتوجهی مجلس و دولت گلایه میکند چرا که به گفته او زمانیکه مجلس معاینه فنی خودرو را از 2 سال به 5 سال افزایش میدهد، یا اینکه دولت شمارهگذاری خودروهای دیزلی را آزاد میکند، یا وقتی اعتبارهای مربوط به مترو و اتوبوسرانی تامین نمیشود دیگر از دست شورای شهر کاری برنمیآید.
به اعتقاد رئیس کمیته محیط زیست شورای پایتخت لازمه کاهش آلودگی هوا همراهی و همکاری دستگاهها است و این کار شدنی است. او از مجلس هم خواست تا در سطح کلان و ملی ایفای نقش کند و دستگاهایی که در این زمینه کوتاهی کردهاند را به مردم معرفی کند.
2004- 2025 IranPressNews.com -