حال درياچه اروميه همچنان نامساعد است. در اين خصوص نماينده اروميه در مجلس شوراي اسلامي گفت: آب درياچه اروميه 35 سانتيمتر ديگر نسبت به سال قبل کاهش يافته است.
نادر قاضيپور ديروز در گفتوگو با فارس در تبريز اظهار کرد: اين درياچه آخرين نفسهاي خود را ميکشد و اگر انتقال آب ارس به اين مجموعه در کمترين زمان صورت نگيرد نوش داروهاي ديگر اثر گذار نخواهد بود و مرگ سهراب اتفاق خواهد افتاد. وي با گله از نمايندگان تبريز و مرند که اولويت انتقال آب را به دشت گلفرج اختصاص دادند و درياچه اروميه همچنان در حسرت آب ميسوزد، افزود: بايد دست به دست هم دهيم تا تمام استانها و حتي کشور را از خطرات ناشي از ريزگردهاي نمکي اين درياچه رهايي بخشيم.
قاضيپور تاکيد کرد: ايران سرزمين بکر از هر لحاظ است و توان علمي، دانشي، فني و حتي اقتصادي نيز براي جلوگيري از خشک شدن درياچه اروميه با استفاده از متخصصان متعهد در کشور وجود دارد.
عضو فراکسيون درياچه اروميه تعطيلي تنها 34 کارخانه صنايع تبديلي در حوزه انتخابيهاش را يادآور شد و گفت: با از بين رفتن زمينهاي کشاورزي حوزه درياچه اروميه که در اثر خشک شدن چاههاي عميق در زمينهاي کشاورزي اتفاق افتاده تعطيلي 34 کارخانه صنايع تبديلي تنها در استان آذربايجانغربي اثرات جبران ناپذيري در همه حوزهها از اقتصادي، صنعتي، اجتماعي، فرهنگي و... به جا خواهد گذاشت.
به گفته وي بايد اثرات ناشي از خشک شدن درياچه اروميه در ساير استانهاي همجوار از جمله آذربايجانشرقي را نيز به اين آمار و ارقام اضافه کرد و مطمئن بود که با گذشت زمان دامنه اين اثرات به ساير استانهاي کشور کشيده خواهد شد و هم اکنون اين اثرات در تعدادي از استانها قابل مشاهده است.
بيوک رئيسي مديرکل محيطزيست آذربايجان شرقي اظهار داشت: نياز اکولوژيکي درياچه اروميه سالانه1/3 ميليارد مترمکعب آب است ولي سالانه يک ميليارد مترمکعب آب اين درياچه تبخير ميشود. وي تصريح کرد: 270 ميليون مترمکعب از حوزه آبريز آذربايجانشرقي، 1.8 ميليارد مترمکعب از حوزه آبريز آذربايجانغربي و 940 ميليون مترمکعب آب از حوزه آبريز استان کردستان بايد با مديريت مصرف به درياچه اروميه ريخته شود.
مديرکل حفاظت محيط زيست آذربايجانشرقي، 66 درصد تغيير اقليم، 25 درصد توسعه بخش کشاورزي و بقيه سازههاي هيدروليکي را از عوامل پسروي درياچه اروميه اعلام کرد.
رئيسي، حجم آب درياچه اروميه را در حال حاضر 13 ميليارد مترمعکب و تراز آبي آن را 1271 متر اعلام کرد و گفت: سالانه نزديک يک ميليارد مترمکعب آب درياچه اروميه تبخير ميشود، با برنامههاي انجام شده تنها توانستيم جلوي تبخير آب را گرفته و نگذاريم درياچه اروميه بيشاز اين بحراني شود.
وي تصريح کرد: حجم موجود آب در اين درياچه 13 ميليارد و 290 ميليون مترمکعب است که براي رسيدن به حجم اکولوژيکي، به 11 ميليارد مترمکعب آب نياز دارد.
رئيسي با اشاره به افزايش هفت سانتيمتري تراز آبي درياچه اروميه در سالجاري نسبت به سال گذشته، خاطرنشان کرد: تراز نرمال درياچه اروميه 30. 1275 متر و تراز اکولوژيک 1. 1274 متر و تراز فعلي آن بيش از 1271 متر است.
وي تصريح کرد: در حال حاضر به دليل کاهش بيشاز حد آب درياچه اروميه ميزان شوري آب اين تالاب به 400 گرم در ليتر رسيده است.
رئيسي، ميانگين نمک در آب درياچه اروميه را در شرايط عادي بين 180 تا 220 گرم در ليتر عنوان کرد و افزود: در حال حاضر وضعيت شوري آب درياچه اروميه به فوق اشباع که بيشاز 350 تا 400 گرم در هر ليتر است، رسيده که اين امر حيات تنها موجود زنده آرتميا اين زيست بوم را با تهديد جدي مواجه کرده است.
درياچه اروميه به دليل داشتن ارزشهاي اکولوژيک و منحصر به فرد، در سال 1346 براساس مصوبه شماره يک شوراي عالي حفاظت محيط زيست کشور، به عنوان منطقه حفاظت شده و طبق مصوبه شماره 63 شوراي عالي در سال 1354 به عنوان پارک ملي ارتقا يافت.
همچنين در سال 1356 براساس مصوبات MAB (انسان و کره مسکون) به عنوان يکي از مناطق بينالمللي ذخيرهگاههاي زيست کره در سطح جهان به ثبت رسيده است. اين درياچه با تمام جزاير آن در سال 1354 به عنوان يکي از تالابهاي بينالمللي در کنوانسيون رامسر ثبت و از طرف موسسه بينالمللي تالابها به عنوان يکي از مهمترين مناطق مهم پرندگان انتخاب شد. در اين درياچه در حال حاضر 27 گونه پستاندار، 212 گونه پرنده، 41 گونه خزنده، هفت گونه دوزيست و 26 گونه ماهي زيست ميکند.
2004- 2025 IranPressNews.com -