شبیخون تکتیراندازهای حرفهای هم برای از بین بردن این جونده زیرک ناکام مانده و باید گفت باز هم موشها مسئولان را شکست داده و در حال جولان دادن در خیابانهای شهر بدون هیچ ترس و واهمهای هستند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس، موش نمادی از طاعون است و به راحتی در شهر و خانه مردم تردد می کند؛ حتی اگر خانه شما کاملا ضد موش ساخته شده باشد موشها به راحتی از هر دهانه کوچکی به قطر یک چهارم بدنشان هم عبور می کنند.
موش قهوهای و نروژی نمونه بارز موش های شهر هستند که در حال جولان دادن هستند. دندان های این حیوان از آهن و فولاد هم سخت تر است و به راحتی همه چیز را گاز میگیرد و به راه خود ادامه میدهند.
قبلا گربه ها موش ها را شکار می کردند ولی در حال حاضر این چرخه تغییر کرده و در حال حاضر گربه ها از موش های چاق و چله ترس دارند و نزدیک آنها نمیشوند.
موش جز رژیم غذایی جغدها و بازها، مارها، اعضای خانواده راسو هستند که این حیوانات نیز در تهران خیلی کم است و در نتیجه این جونده به راحتی در شهر زندگی می کند بدون اینکه خطری تهدیدش کند.
موش ها رادار دارند و به راحتی مکان های خطر را به همدیگر اطلاع می دهند و به سختی در دام می افتند.
بر اساس این گزارش، موشها می تواند در 5 زایمان 7-15 نوزاد در یک سال بدنیا بیاورد و همین نوزادان در حدود 5 هفته ای که به دنیا آمدهاند خودشان هم بارور می شوند در نتیجه با یک حساب سرانگشتی می توان دریافت که در یک باز زمانی چقدر موش به شهر تهران اضافه میشود. البته نباید از این نکته هم غافل شد که تعدادی از موش ها در هنگام تولد جان خود را از دست می دهند.
روش های مختلفی برای از بین بردن موش ها در نظر گرفته شده است و یکی از این راه ها نابودی موشها با استفاده از گاز اگزوز خودرو بود. این طرح قرار بود به صورت پایلوت اجرایی شود و مقرر شد اگر گاز اگزوز خودروها در مبارزه با جویندگان موذی شهر تهران موثر واقع شود این طرح به صورت گسترده در تمام تهران اجرایی شود که به ظاهر این طرح هم ناکام ماند.
این روش تدخینی (گازدهی) است که در آن به کلونی موشها گاز مونوکسید کربن (از خروجی خودروها) تزریق می شود البته پیش از این کار تمامی منفذ اطراف مسدود شده و تنها یک منفذ باقی مانده از طریق لوله مخصوص وارد یک سبد می شود تا موشهایی که در کلونی خفه نشده اند در هنگام خروج به داخل این سبد بیفتند.
دیگر روش های سنتی برای از بین بردن موش های شهر جوابگو نیست و هزینه ای که برای از بین بردن هر موش صرف می شود بالاست. یکی از راه های پیشنهادی جدید عقیم کردن موشهای شهر است.
"رحمتالله حافظی" رئیس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران معتقد است که سرانه نابودی هر موش را 120 هزار تومان است و باید با عقیمسازی موشها هزینه را کمتر کنیم.
وی با بیان اینکه برای نابودی موشها دیگر روشهای سنتی پاسخگو نیست تأکید کرد: آنچه که امروز ما در فرایند نابودی حیوانات موزی از جمله موشها با آن مواجه هستیم عدم همکاری مردم است. چراکه با هزینه بسیار سمگذاری و تلهگذاری میشود اما شهروندان بدون توجه به این موارد با ریختن برخی از مواد غذایی همچون کاهو و سبزیجات و میوهجات اثر این سم را از بین میبرند.
وی ادامه داد: باید به دنبال روشهای علمیتری از جمله عقیمسازی موشها سرمایهگذاری کنیم بدون شک با این روشها میتوان به نتیجه بهتری دست پیدا کرد.
رئیس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران با بیان اینکه سرانه نابودی هر موش در شهر تهران 120 هزار تومان است تصریح کرد: براساس گفته متولیان نابودی موشها در شهر تهران هر ماه 2000 موش با تلهگذاری و سمگذاری نابود میشوند و 2000 تای دیگر با خوردن این مواد سمی از بین میروند.
به گفته وی در واقع 4000 موش ماهانه در شهر تهران نابود میشود و براساس مطالعات صورت گرفته و منابعی مالی که به متولی این امر پرداخت میشود میتوانیم بگوییم هر موش با 120 هزار تومان در شهر تهران نابود میشود.
بر اساس این گزارش،مدتی پیش شهرداری تهران تعدادی تک تیرانداز استخدام کرده بود تا با استفاده از اشعه مادون قرمز این جانوران موذی را نابود کنند، که این روش هم جواب نداد و باز هم شاهد حضور موش ها در جوی های شهر هستیم. البته نباید از این نکته هم غافل شد که برخی از موش ها بر اثر سم ها و اشعه های مورد استفاده علیه شان جهش ژنتیکی داشته اند و بزرگ تر می شوند.
تاکنون آمار دقیقی از تعداد موش های شهر تهران در دست نیست ولی به نظر می رسد در آینده نه چندان دور جمعیت موش های شهر چند برابر جمعیت پایتختنشینان شود اما باید گفت در بسیاری از کشورها موش ها سرشماری شدند به گونه ای که در لندن هفت میلیون و در نیویورک 28 میلیون موش زندگی می کنند.
در کلان شهر تهران به دلیل عدم وجود شبکه فاضلاب مناسب موش ها در جوی های شهر جولان میدهند. همچنین انباشت زباله ها از دیگر مواردی است که باعث جمع شدن موش ها می شود و همچنین فعالیت های عمرانی باعث می شود که لانه این موش ها خراب شده و این جانور به سطح بیاید.
بر اساس این گزارش، منقرض کردن نسل موش ها به هیچ وجه امکان پذیر نیست و در هیچ کشوری هم نسل موش ها بکلی منقرض نشده است. اما می توان راه های در نظر گرفت تا جمعیت آنها افزایش نیابد.
مجتبی عبداللهی معاون خدمات شهری شهرداری تهران گفت که این راستا اقدامات متعددی در دستور کار است که میتوان به تله گذاری و استفاده از سموم جدید اشاره کرد، البته طرح جدیدی نیز برای کنترل موش ها در دست مطالعه است که در صورت نتیجه بخش بودن آن اعلام میشود.
عبداللهی با بیان اینکه هر جا غذا و آب به اندازه کافی وجود داشته باشد موش رشد میکند، گفت: در این راستا در جمع آوری زباله اقداماتی موثری انجام شده است و اگر بتوانیم با آموزش و فرهنگ سازی به شهروندان بیاموزیم که از ریختن زباله به نهرها و جویها خودداری کنند، میتوان از رشد این حیوانات موذی جلوگیری کنیم.
بر اساس این گزارش، برخی از موشها از کشورهای خارجی و از طریق بنادر وارد کشور شده و عمده آنها رت قهوهای و پس از آن رت مشکی است که مشکل این جانوران در خیابانهایی مانند ولیعصر و بولوار کشاورز که دارای تعداد زیادی اغذیه فروشی هستند به خوبی دیده میشود که اگر این اغذیه فروشی ها ساماندهی شود بخشی از مشکلات برطرف خواهد شد.
شاید برای بسیاری از مردم سوال باشد که موش ها بعد از این کشته می شوند لاشهشان چه می شود باید گفت که لاشه این موشها یا در زباله سوز بیمارستانها سوزانده میشود و یا آنکه در محلی جداگانه در کهریزک که مورد آهک پاشی قرار گرفته دفن بهداشتی میشود.
بر اساس این گزارش، مسئولان ذی ربط هر بار به یک سم و روش جدید دست مییابند اما باید گفت گه سمهای جدید را موشهای پیش مرگ می خورند. موش ها وقتی با غذای جدیدی روبهرو میشوند اول پیشمرگها میخورند و اگر اتفاقی برای آنها نیفتاد بقیه موشها هم اقدام به خوردن آن غذا میکنند. در باره سم هم همین اتفاق میافتد. اگر چند موش بمیرند دیگر این غذا مورد استفاده موشها قرار نمیگیرد.
همچنین چندی پیش احمد مسجد جامعی رئیس شورای شهر پایتخت از لوکیشین شهر موشها که درمجموعه شهربانو در حال آماده سازی است بازدید کرد و از آنها به شوخی سوال کرد که شورای شهر هم دارید؟ که منیژه حکمت گفت: در این شهر همه چیز وجود دارد و مسجد جامعی گفت: پس من میتوانم رئیس شورای این شهر(موشها) هم باشم.مرضیه برومند نیز در خطاب به وی گفت: شما رئیس افتخاری این شهر هستید.
بر اساس این گزارش، موش ها مسئولان را شکست دادند. با وجود راهکارهای مختلف باز هم موشها پیروزمندانه در جویهای شهر جولان میدهند و به زبان بی زبانی اعلام می کنند که طرح ها جدید و پرهزینهتان باز هم ناکام ماند.
دوشنبه، 25 آذر ماه 1392 برابر با 2013-12-16 ساعت 13:122004- 2025 IranPressNews.com -