تالاب بختگان در استان فارس اکنون به يک دشت پر از نمک تبديل شده و با خشکساليهاي اخير هر روز نيز تبعات خشکي درياچه در منطقه بيشتر نمايان ميشود از اين رو بايد مسوولان در سطوح ملي نسبت به تهيه طرح مطالعاتي و تعريف پروژههاي احياء اقدام کنند.به گزارش مهر در شيراز، تالاب بختگان در شهرستان نيريز فارس وارد ششمين سال خشکي خود شده، تالابي که روزگاري سپر حفاظتي ورود کوير به فارس محسوب ميشد اکنون در مقابله هجوم کوير به استان کاري نميتواند پيش ببرد.
بختگان سپر خود را زمين گذاشته و ديگر نايي براي مقابله با کوير ندارد. خشکي بختگان نه تنها راه را براي ورود کوير از سمت شرق فارس به اين استان باز کرده بلکه خود نيز اکنون به دشتي پر از نمک تبديل شده و با هر بادي که ميوزد نمکها بر روي اراضي اطراف ميريزد و کشاورزي منطقه را نيز دچار مخاطره کرده است. يک کارشناس حوزه محيط زيست در خصوص وضعيت درياچه بختگان به مهر گفت: متاسفانه اين درياچه وارد ششمين سال خشکسالي شده و وضعيت بحراني را سپري ميکند.
علمدار علمداري ادامه داد: طي چند سال اخير به دليل خشکساليهاي زياد، درياچههاي استان يکي پس از ديگري خسک شد اما اين درياچه در زمستان تا حدود بسيار کمي آبدار شد اما درياچه بختگان از جمله درياچههايي است که ششمين سال است که با خشکي 100درصد روبه روست. وي با تاکيد بر لزوم احياي درياچه بختگان بيان کرد: متاسفانه تاکنون اقدام مناسبي براي احياي اين درياچه صورت نگرفته و خطرات ناشي از خشک شدن آن استان را تهديد ميکند.
اين کارشناس حوزه محيط زيست به گوشه اي از اين خطرات اشاره کرد و افزود: اين درياچه در زمان پرآبي حدود 150 هزار هکتار وسعت داشت و بيش از 160 گونه پرنده مهاجر و بومي در آن زندگي ميکردند.
وي با اشاره به تاثير مستقيم خشک شدن تالاب بختگان بر انجيرستانها استهبان ادامه داد: با خشک شدن اين درياچه انجيرستانها استهبان که بيش از هزاران سال قدمت داشتند از بين رفت.
وي با بيان اينکه اراضي روستائيان اطراف درياچه نيز دچار شوري شده، اظهار داشت: وجود ريزگردها و پراکنش آن در منطقه باعث شد که اراضي کشاورزي مردم شور شود و اين امر نيز مشکلاتي را براي مردم به وجود آورد. علمداري با بيان اينکه درياچه بختگان در منطقه شرق استان وجود دارد، گفت: در واقع کوير سيرجان در 30 کيلومتري شهرستان ني ريز که درياچه در آن واقع شده قرار دارد. وي افزود: در زمان پرآبي درياچه بختگان به عنوان سپر حفاظتي مانع از ورود اقليم کويري به منطقه و استان فارس ميشود اما در حال حاضر با خشک شدن درياچه شرايط تغيير کرده است.
اين کارشناس حوزه محيط زيست اظهار داشت: در گذشته مناطق اطراف بختگان شرجي بود اما در حال حاضر به دليل خشکي درياچه آب و هواي منطقه خشک شده است. علمداري بيان کرد: با خشک شدن اين درياچه نشانههاي ورود کوير به استان نمايان شده و زنگ خطر به صدا درآمده از اين رو ضروري است که نسبت به احياي درياچه اقدام شود.
وي گفت: از زماني که تالاب خشک شده شرايط براي اتصال کوير به داخل استان و پيشروي اقيلم کويري به فارس فراهم شده و هم اکنون نشانههايي از آن نيز ديده شده است. اين کارشناس حوزه محيط زيست در ادامه سخنان خود از وقوع طوفانهاي نمکي خبر داد و افزود: در اين راستا درياچه به يک دشت نمک تبديل شده و تمام شرايط براي ايجاد طوفان نمکي در منطقه وجود دارد.
وي بيان کرد: با هر جريان بادي در منطقه بختگان، نمکهاي کف تالاب بلند شده و در زمينهاي اطراف مينشيند که اين امر مشکلاتي را به همراه داشته است.
علمداري در خصوص اينکه چه ميزان اعتبار براي احياي درياچه نياز است، گفت: متاسفانه توسعه بي رويه کشاورزي در اطراف بختگان شرايط را براي احياي آن از بين برده زيرا 95 درصد ورودي آب بختگان صرف کشاورزي منطقه ميشود.
وي ادامه داد: براي برآورد ميزان اعتبار به منظور احياي درياچه بختگان به طرح مطالعاتي نياز است تا بررسي شود که طي چند سال درياچه احيا ميشود.
اين کارشناس حوزه محيط زيست اظهار داشت: سازمان آب بر روي اين موضوع کار مطالعاتي انجام داده و ميزان ورود آب براي سه دوره زماني ترسالي، خشکسالي و بين خشکسالي را بر آورد کرده و در اين ميان نياز آبي را بررسي کرده است.
علمداري گفت: بر اساس اين مطالعات در دوره خشکسالي ميزان آب 350 ميليون متر مکعب و در زمان ميان سالي نيز 650 ميليون متر مکعب بايد آوردگاه درياچه باشد اما در حال حاضر توسعه بيرويه کشاورزي اجازه ورود آب به درياچه را نميدهد.
وي با تاکيد بر لزوم تغيير الگوي مصرف در حوزه کشاورزي افزود: در اين راستا بايد يک کارگروه کارشناسي براي بررسي راهکارهاي احياي بختگان تشکيل شود و طرحهاي آبدار کردن درياچه را بررسي کند. اين کارشناس حوزه محيط زيست علاوه بر اين بايد پروژههايي براي احياي درياچه تعريف شود و مسوولان امر نسبت به اختصاص حقابه بختگان اقدام کنند در غير اين صورت وضعيت درياچه هر روز بدتر ميشود. معاون نظارت و پايش محيط زيست استان فارس نيز در اين رابطه به خبرنگار مهر گفت: براي احياي درياچه بختگان به دليل استفاده بي رويه از آب و پايين آمدن سطح آب سفرههاي زيرزميني بايد منابع آبي جديدي براي ورود به تالاب تعريف شود.
محسن جعفرينژاد افزود: در اين راستا بايد طرحهاي مطالعاتي تعريف و بر روي آن کار شود تا راهکارهاي احياي آن بررسي شود. وي بيان کرد: علاوه بر اين بايد حقابه درياچه بختگان هر چه سريعتر تخصيص يابد تا درياچه از اين وضعيت خارج شود در غير اين صورت خطرات زيادي فارس را تهديد ميکند.
به گفته وي قرار است تا پايان سال 35 ميليون متر مکعب از حقابه درياچه اختصاص يابد.
به نظر ميرسد درياچه بختگان مانند درياچه اروميه بايد از طرح مطالعاتي و اعتبارات مناسبي براي اجراي پروژههاي احيا بهره ببرد. ارزشهاي اکولوژيکي تالاب بختگان دستکمي از درياچه اروميه ندارد و در اين خصوص مسئولان محيط زيست کشور با تامين منابع مالي از منابع ملي بايد نسبت به اجراي طرحهاي مطالعاتي ويژه بختگان و تعريف پروژههاي احياي تالاب اقدام کنند.
2004- 2025 IranPressNews.com -