ملت آنلاین: بررسي جزئيات قيمت 12 نوع ميوه در خرداد سال 90 و 91 حاكي است، در حالي قيمت اين نوبرانهها در سال گذشته در دامنه 3 هزار تومان در نوسان بود، امسال بين 5 تا 7 هزار تومان خودنمايي ميكند. گراني انواع ميوه بهويژه نوبرانهها در سال جاري چشمگير بوده و گزارشها حاكي از رشد بالاي 100 درصدي برخي ميوهها طي يك سال گذشته است كه به نظر ميرسد مسئولان بايد پاسخ مناسبي براي دليل افزايش شديد قيمت ميوه در سال جاري داشته باشند.
بنابراين گزارش، قيمت زردآلو كه در خردادماه سال گذشته كيلويي 2780 تومان بود، در خردادماه امسال به حدود 5200 تومان رسيد كه رشد 85 درصدي را نشان ميدهد. همچنين قيمت گوجه سبز از 2235 تومان در خرداد سال 90 به 4350 تومان در خرداد امسال رسيد كه 95 درصد افزايش داشته است.
به گزارش فارس، قيمت انواع سيب نيز در يك سال گذشته دستخوش تحولات زيادي شد بهطوري كه بالاترين رشد قيمت انواع ميوه را در سيب گلاب به ميزان 108 درصد شاهد بوديم. قيمت سيب گلاب از كيلويي 3352 تومان در خرداد پارسال به 6979 تومان در خرداد امسال افزايش يافته است. قيمت سيب قرمز لبناني و سيب زرد لبناني هم در سال جاري به ترتيب با رشد 5/63 و 1/65 درصد به 5509 و 5335 تومان رسيد. قيمت اين دو ميوه در سال گذشته به ترتيب 3370 و 3230 تومان بود. گزارش فارس حاكي است:
قيمت پرتقال درجه يك از 2080 تومان در سال گذشته با رشد 6/17 درصد به 2448 تومان رسيد و هلو نيز از 3020 تومان با رشد 3/46 درصد به 4416 تومان در خرداد امسال تعيين قيمت شد. بر اساس اين گزارش، گيلاس 4730 توماني خرداد سال گذشته در سال جاري 1/57 درصد رشد قيمت داشت و به كيلويي 7431 تومان رسيد.
انگور هم از كيلويي 4240 تومان به 6143 تومان رسيد كه رشد قيمت 1/45 درصد را نشان ميدهد. اين گزارش حاكي است، قيمت طالبي، هندوانه و خربزه در خرداد سال گذشته به ترتيب كيلويي 1150، 1420 و 560 تومان بود كه در سال جاري به 1417، 1577 و 595 تومان افزايش يافته است.
در همين حال روز گذشته قائم مقام خانه كشاورز اعلام كرد: با وجود ممنوعيت واردات ميوه هماكنون شاهديم كه بازار مملو از ميوههاي وارداتي است. عنايتالله بياباني در اين زمينه به ايلنا گفت: در پي واردات ميوه كارگران فعال در بخش كشاورزي همچنان زيان ميبينند. اين در حالي است كه روند واردات توسط بخش خصوصي و با اخذ مجوز دولتي صورت ميگيرد.
قائم مقام خانه كشاورز با تاكيد بر اعمال سياستهاي حمايتي دولت در بخش كشاورزي تصريح كرد: با اجراي قانون هدفمندي يارانهها به دليل افزايش قيمت حاملهاي انرژي دولت بايد به تعهد خود نسبت به پرداخت يارانه اين واحدها اقدام كند.وي ياد آور شد: در حال حاضر ۴۰ هزار شغل مستقيم در اين بخش وجود دارد كه در صورت واردات مجدد مركبات، اشتغال ايجاد شده در اين بخش از بين ميرود.
به گفته بياباني در ابتداي امر تصور ميشود كه واردات براي متعادل كردن بازار صورت ميگيرد، اما وقتي به بازار مراجعه ميشود، ميبينيم كه واردات مركبات و محصولات باغي فقط باعث افزايش قيمت توليدات داخلي شده است.وي با بيان اينكه متعادلسازي بازارها تنها از طريق توليد داخلي امكانپذير است تصريح كرد: نكته اساسي در اينجاست كه براي جايگاه توليد و متعادل كردن بازارها ارزشگذاري نميشود.
ميوههاي تابستاني فراواني پارسال را ندارند
با اين حال روز گذشته رئيس اتحاديه باغداران ازعرضه گسترده زردآلو در اواخر ماه جاري خبر داد و گفت: به دليل اينكه سال گذشته ميوههاي تابستانه زيادي از بين رفت و به دليل نداشتن بازار حيف و ميل شد، امسال اين محصولات فراواني سال گذشته را ندارند.مجتبي شادلو در گفتوگو با ايسنا اظهار كرد: وضع باغات كشور در سال جاري بسيار عالي بوده و محصولات پاييزه و همچنين پسته، نخيلات و سيب توليد فوقالعادهاي خواهند داشت.
وي با اشاره به نامناسب بودن بازار محصولات تابستانه در سال گذشته اظهار كرد: در مدت مشابه سال گذشته 20 تا 30 درصد از محصولات تابستانه از درختان چيده نشد و حتي هزينه توليد براي باغداران تامين نشد كه اين امر ضربه ای سنگين به باغات ميوههاي تابستانه وارد كرد.
شادلو افزود: تاثيرات نامناسب بودن بازار سال گذشته در محصولات تابستانه را امسال شاهد خواهيم بود.
رئيس اتحاديه باغداران تصريح كرد: شرايط توليد محصولات تابستانه در سال جاري مناسب است اما ممكن است محصولات، فراواني سال گذشته را نداشته باشند كه البته باغداران از اين امر راضي هستند چرا كه سال گذشته محصولات زيادي بهخاطر نبود بازار و واردات از روي درخت جمعآوري نشد و ميوههاي تابستانه زيادي حيف و ميل شد.
به گفته وي در حال حاضر گوجه سبز در سبد ميوه مردم عرضه ميشود و زردآلو نيز عرضه آن آغاز شده كه از اواخر خردادماه فراوان خواهد شد. همچنين هلو فصل نوبرانه داشته و تير ماه از نظر كيفيت، تنوع و ميزان فراوان ميشود.شادلو با بيان اينكه قيمت همه نهادههاي توليد براي باغداران نسبت به سال گذشته دو برابر شده است، گفت:
قيمت محصولات تابستانه براي توليدكننده و مصرفكننده متعادل است و نبايد انتظار داشت كه با توجه به افزايش هزينههاي توليد وتورم قيمت ميوه مطابق سالهاي گذشته باشد و بدون تغيير فروخته شود.رئيس اتحاديه باغداران اظهار كرد: بازار، تعيينكننده قيمت انواع ميوه و سبزيجات است و هزينه تمام شده و ديگر مدلهاي اقتصادي در آن تاثيري ندارد.
عضو مجمع ملي خبرگان كشاورزي خاطرنشان كرد: تگرگي كه حدود يك ماه پيش در حاشيه جنوب غربي استان تهران و شهريار باريد كيفيت محصولات باغي در اين مناطق را كاهش داد و خسارات آن به گونهاي نبوده كه كلا محصولات و ميوههاي اين مناطق را از بين برود.