روزنامه شرق: خطر ابتلا به ايدز در كشور رو به گسترش است. دامنه گستردگي اين بيماري در حالي هر روز رو به رشد است كه آمارهاي دولتي نشان ميدهد به طور ميانگين از سال 1388 تا به امروز هر سه ماه يكبار 500 نفر به جمع مبتلايان به اين بيماري اضافه ميشود.
آماري كه از سوي وزارت بهداشت در رابطه با آخرين وضعيت بيماري ايدز در سه ماهه دوم سال 1390 (از ابتداي تيرماه تا پايان شهريور ماه) اعلام شده است نشان ميدهد كه تعداد مبتلايان به ايدز از 20هزار و 975 نفر سال 1388به 23هزار و 497 نفر تا پايان شهريور 1390 رسيده است. اين در شرايطي است كه كارشناسان دانشگاههاي علوم پزشكي معتقد هستند آمارهاي دولتي، ميزان واقعي تعداد مبتلايان به ايدز در كشور را نشان نميدهد.از سوي ديگر افزايش ميزان ابتلا به ايدز از طريق رفتارهاي پر خطر جنسي به حدي رو به افزايش است كه آمارها نشان ميدهد ميزان ابتلا از هشت درصد پايان سال 1388 به 1/10 از كل مبتلايان به ايدز رسيده است (در نمودار شماره دو قابل رويت است) در كنار اين درصد ابتلا از طريق وسايل مشترك مصرف موادمخدر از 60درصد سال 89 به 69درصد رسيده است كه اين دو مساله نشاندهنده نقاط تلاقي موج دوم و سوم ابتلا به ايدز در كشور است كه شرايط را نگرانكنندهتر از قبل كرده است. موج دوم ايدز كه ابتلا از طريق مصرف مشترك موادمخدر و موج سوم كه ابتلا از طريق رفتارهاي پر خطر جنسي است، در شرايطي پا به پاي هم در حال رشد هستند كه اين مساله نشاندهنده تفاوت شكل ابتلا به ايدز در ايران با ساير كشورهاي دنياست.
حدود ٤٦درصد مبتلايان در سنين ٢٥ تا ٣٤سال
آخرين گزارش وزارت بهداشت در رابطه با ميزان مبتلايان به ايدز در كشور طي سه ماه دوم سالجاري به شكلي روز گذشته با سه ماه تاخير اعلام شد كه براساس آن46درصد از مبتلايان به ايدز در زمان ابتلا در گروه سني 34- 25 سال قرار داشتهاند كه بالاترين نسبت در بين گروههاي سني را به خود اختصاص ميدهند.
براساس آمار جمعآوري شده از دانشگاههاي علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني تا اول مهر ماه سالجاري مجموعا 23هزار و 497 فرد مبتلا به ايدز در كشور شناسايي شدهاند كه 3/91درصد آنها را مردان و 7/8درصد را زنان تشكيل ميدهند و تاكنون چهار هزار و 419 نفر از افراد مبتلا فوت كردهاند.
همچنين علل ابتلا به ايدز در بين كل مواردي كه از سال 1365 تاكنون در كشور به ثبت رسيدهاند به ترتيب، تزريق با وسايل مشترك در مصرفكنندگان مواد 8/69درصد، رابطه جنسي 1/10درصد، دريافت خون و فرآوردههاي خوني يك درصد و انتقال از مادر به كودك 9/0درصد بوده است. راه انتقال در 2/18درصد از اين گروه نامشخص مانده است كه در مقايسه اين آمار با مواردي كه در سال 1389 گزارش شده است، اعتياد تزريقي 1/66درصد، برقراري روابط جنسي 8/20درصد و انتقال از مادر مبتلا به كودك 5/2درصد را تشكيل داده است. در 6/10درصد از موارد شناسايي شده در اين سال راه انتقال نامشخص بوده و هيچ مورد جديد ابتلا از راه خون و فرآوردههاي خوني گزارش نشده است.
تهران داراي بيشترين ميزان ابتلا از طريق روابط جنسي
افزايش موج دوم ابتلا به ايدز در شرايطي است كه دكتر مينو محرز رييس مركز تحقيقات ايدز در گفتوگو با شرق ميگويد: 99درصد بيماران جديدي كه در تهران به ما مراجعه ميكنند از طريق روابط جنسي به ويروس ايدز مبتلا شدهاند، اما ميزان كشوري ابتلاي جنسي ايدز حدود 40درصد است در عين حال تعداد زنان باردار مبتلا به اين ويروس نيز در حال افزايش است.
او با تاكيد بر اينكه آمارهاي جديد شيوع ايدز در كشور نشان ميدهد موج سوم ايدز يعني شيوع جنسي آن در كشور شروع شده است، ميافزايد: آمارهاي رسمي نشان ميدهد حدود 30درصد از مبتلايان جديد از طريق روابط جنسي به اين ويروس آلوده شدهاند، زيرا 21درصد از مبتلايان جديد به طور رسمي اين مساله را اعلام كردهاند و 10درصد ديگر نيز كه علت ابتلا را نگفتهاند احتمالا روابط جنسي عامل انتقال ويروس در بين آنها بوده است ضمن اينكه شواهد نشان ميدهد تعداد زنان بارداري كه از همسرانشان اين ويروس را گرفتهاند به طور نگرانكنندهاي در حال افزايش است.
عضو كميته كشوري مبارزه با ايدز اضافه ميكند: اما اگر بخواهيم كل كشور را در نظر بگيريم حدود 40درصد از مبتلايان جديد ويروس ايدز از طريق روابط جنسي آلوده شدهاند و هنوز در كل كشور اعتياد تزريقي رقم بالايي دارد. وي با اشاره به افزايش تعداد زناني كه اين ويروس را از شوهرانشان گرفتهاند، اظهار ميكند: برخي از آنان حتي بعد از اينكه از شوهر معتادشان طلاق گرفتند به اين موضوع پي ميبرند. بسياري از آنان نيز بعد از بارداري متوجه اين مساله ميشوند كه البته اگر براي نجات نوزاد زود اقدام شود ميتوان از بروز بيماري ايدز در نوزاد پيشگيري كرد.