گزارش دریافتی از درون رژیم: وزارت دفاع جمهوری اسلامی از افشای اسامی دانشمندان ارشد فعال در برنامه تسلیحات هسته ای شديدا نگران است.
1 - در پی انتشار گزارش پژوهش های نظامی توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی، نگرانی وزارت دفاع جمهوری اسلامی از اینکه این سازمان خواهان دریافت مشخصات دانشمندان ارشد ایرانی شاغل در پروژه هسته ای نظامی تحت نظر محسن فخری زاده، رئیس سپند و مسئول پروژه شود، شدت گرفته است. مقامات ارشد در وزارت دفاع تصمیم بر سرپيچي از افشاي مشخصات این افراد را دارند و به همین دلیل از انجام ملاقات دانشمندان هسته ای با بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی بهر قيمتي جلوگیری خواهند كرد.
2 - سازمان سپند که در چهارچوب وزارت دفاع فعالیت میکند، مایل به حفظ وضعیت ابهام کنونی است، که طی آن نام تنها دانشمند هسته ای که فاش شده است و به فعالیتش ادامه میدهد همان فخری زاده میباشد. محسن فخری زاده سالهاست که از سوی آژانس اتمی مورد درخواست قرار گرفته که توضیحات و توجیهات بسیاری را پیرامون مسائل هسته ای جمهوری اسلامی به آژانس بین المللی انرژی اتمی ارائه نماید، ولی رژیم هرگز به این درخواستها پاسخ مثبت نداده است. همچنین، پس از ترور نافرجام فریدون عباسی، دیگر دانشمند هسته ای جمهوری اسلامی، هویت وی نیز در رسانه ها بعنوان یکی از عوامل مرتبط با پروژه هسته ای نظامی حکومت ایران، فاش شد، و در پی این امر، عباسی به ریاست سازمان انرژی اتمی منصوب گردید.
3 - سید اصغر هاشمی تبار نیز یکی از دانشمندان در زمینه پژوهش های نظامی است که نامش در فهرستی که توسط رژیم تهیه شده است (فهرست دانشمندانی که جمهوری اسلامی امکان دسترسی به آنها را نخواهد داد) دیده میشود. هاشمی تبار در حال حاضر در راس گروه انفجار در وزارت دفاع فعالیت میکند.
4 - هاشمی تبار یکی از دانشمندان برجسته در این زمینه میباشد که تخصص او در زمینه تولید وسایل اندازه گیری پدیده های مربوط به انفجار مواد منفجره و اندازه گیری شدت و زمان دقیق انفجار میباشد. در سال 2011، در پی ترور داریوش رضائی نژاد، هاشمی تبار بدلیل تخصصش در زمینه های مربوط به آزمایش سوئیچ های انفجار، به سمت جانشین وی منصوب شد. وی دارای تجربه منحصر بفرد و دراز مدت در توسعه روش های الکترونیکی اندازه گیری فرایند های سریع مثل انفجار میباشد و بدلیل تخصص ویژه و تجربه اش، در سپند یک متخصص ویژه در زمینه کاری خود به حساب میاید.
5 - با توجه به اين تخصص، سید اصغر هاشمی تبار از نظر فنی مسئول پیشبرد مجموعه انفجار تحت ریاست فخری زاده است. هاشمی تبار در زمینه مسائل بسیار اساسی که موجب نگرانی آژانس بین المللی انرژی اتمی میباشند فعالیت میکند (در خود گزارش این مسائل بعنوان 12 مسئله "نگران کننده" تعریف شده اند.) هاشمی تبار، البته بدون اینکه نامش صریحاً ذکر شود، در زمینه های ذیل فعالیت دارد:
C.5 Detonator Development
C.6 Initiation of high explosive and associated experiments
حوزه کاری عمده وی C.7 Hydrodynamic experiments
6 - سید اصغر هاشمی تبار در زمینه توسعه سیستم های پیچیده و هوشمند تحصیلات و توانائی های گسترده ای دارد:
أ.وی دارای مدرک کارشناسی مهندسی برق و الکترونیک از دانشگاه مالک اشتر است (سال 1376) و در مقطع فوق لیسانس در سال 1377 در زمینه سیستم های هوشمند فعالیت داشته و با متخصصین در زمینه های نظامی آشنا شده است.
ب.پایان نامه 180 صفحه ای اش را در دانشکده مهندسی دانشگاه تربیت مدرس در زمینه مهندسی برق و کنترل با راهنمائی حمید رضا مومنی که متخصص مسائل موشکی است تحت عنوان "طراحی کنترلر مستحکم دیجیتال سیستم خلبان اتوماتیک برای پرتاب زمین به زمین توسط فیدبک کمی"، ارائه نموده است.
(Robust control/Auto pilot/quantitative feedback theory)
7 - بلافاصله پس از پایان تحصیلاتش در مقطع کارشناسی ارشد، هاشمی تبار وارد کار در برنامه آماد شده و دست کم طی سالهای 1378 تا 1380، بطور فعال در زمینه تولید سلاح اتمی دست اندرکار بوده و در توسعه مجموعه انفجار و تست موفقیت آمیز آن سهم فعالی ایفا نموده است.
وزیر دفاع: نمیتوانم حفاظت کامل از دانشمندان هسته ای را تامین کنم
تحقیقات اولیه در مورد کشته شدن دانشمند هسته ای، مصطفی احمدی روشن در وزارت دفاع انجام شده و یک سری مسایلی را آشکار ساخته که به چالشی برای نهادهای مسئول حفاظت از دانشمندان هسته ای تبدیل شده است.
این تحقیقات، منجمله به این نتیجه رسیده است که هرچند احمدی روشن، که از اوایل سال 2010 سمت مدیریت بازرگانی شرکت کالای الکتریک را بعهده داشت، بعنوان شخصی که باید تحت حفاظت قرار گیرد، تعریف شده بود و همانند سایر دانشمندان هسته ای از حفاظت برخوردار بود، هیچگونه هشداری در رابطه با سوء قصد به وی وجود نداشت. وزارت دفاع این مسئله را به وزارت اطلاعات نسبت میدهد و از این وزارتخانه خواسته که عملکرد خود را بصورت جامع بررسی کند.
روز دوشنبه بیست و ششم دیماه پنج روز پس از انفجاری که منجر به مرگ احمدی روشن شد، موضوع حفاظت از دانشمندان هسته ای در جلسه هیئت وزیران مطرح گردید و احمدی نژاد خواستار دریافت نتایج تحقیقات اولیه وزارت دفاع شد. با این یادآوری که این پنجمین مورد از حمله به کارشناسان فنی رژیم در زمینه هسته ای است.
در این جلسه احمد وحیدی، مسئول وزارت دفاع که همراه با سپاه پاسداران مسئولیت حفاظت از دانشمندان هسته ای را بعهده دارد، در باره تحقیقات اولیه سخن گفت. وحیدی اظهار داشت که فوراً پس از این حمله دستور به انجام یک بررسی جامع داده است که بدنبال آن یک سری مشکلات کلی آشکار و نتایج مشخصی حاصل گردید. وی اضافه نمود که وزارت دفاع بطور کلی مسئول تعریف نیازهای حفاظتی میباشد و بعبارت دیگر، تصمیم میگیرد از چه کسی حفاظت کند و به چه میزانی، ولی بالفعل مسئول حفاظت، سپاه پاسداران است.
وحیدی، در رابطه با مشکل بودن حفاظت از دانشمندان افزود که بخاطر کمبود نیروی انسانی، وزارت دفاع قادر به تامین حفاظت کامل و صد درصد از تمامی دانشمندان نمیباشد.
سپس احمدی نژاد در واکنشی سخت اظهار داشت که برای وی واضح است که نهادهای مربوطه از رویدادهای گذشته درس نگرفته اند و دستور داد که چنین تحقیقاتی در وزارت اطلاعات، که وظیفه اش هشدار دادن در مورد سوء قصد به دانشمندان میباشد نیز انجام شود و صریحا به ناکامیهای تکراری طی سال گذشته اشاره گردد. علاوه بر این، احمدی نژاد اتهامات شدیدی به اشخاصی که بنظر وی مسئول این وضعیت میباشند، وارد نمود.
احمد وحیدی همچنین به مشکل ساز بودن طبقه بندی منابع انسانی مهم و تطبیق دادن سطح حفاظت مطلوب اشاره نمود و گفت که وزارت دفاع که مسئول تهیه لیست اشخاصی که باید تحت حفاظت قرار گیرند میباشد، در امر طبقه بندی منابع انسانی مهم طبق سطوح مختلف حفاظت، با مشکل مواجه است، بطوری که صرفا قسمتی از این افراد بطور شایسته مورد حفاظت قرار میگیرند و اکثر کارمندان پروژه هسته ای از همراهی محافظین شخصی بی بهره اند. در این راستا، مسئولان ارشد شرکت کالای الکتریک، منجمله احمدی روشن در بالاترین سطح حفاظتی قرار گرفته اند. به گفته وی، سایر افراد که باید مورد حفاظت قرار گیرند، از سطح حفاظت پایین تری برخوردار میباشند، ولی در واقع نمیتوان آنرا حفاظت نامید.
وحیدی، در رابطه با احمدی روشن، اضافه کرد که در گذشته وزارت اطلاعات مواردی در رابطه با تعقیب دانشمندان هسته ای شناسایی کرده بود، چه توسط محافظین آنها و چه توسط شهروندانی که به مراجع ذیربط گزارش داده بودند، ولی در مورد احمدی روشن هیچگونه تعقیب یا رویدادی در محیط اطراف وی شناسایی نشده بود.