آبي که توسط رودخانه گرگر به سازههاي آبي شوشتر ميريزد، مملو از املاح فاضلابي است. همچنان چند لوله بزرگ فاضلاب پيش از آنکه رودخانه گرگر به سازههاي آبي شوشتر برسند، به اين رودخانه ميريزند و در واقع درياچه ميراث جهاني را پرآب ميکنند. پيش از اين قرار بود لولههاي فاضلاب مسدود شوند.
خبرگزاري ميراث فرهنگي ـ گروه ميراث فرهنگي ـ سازههاي آبي شوشتر که به عنوان دهمين اثر ميراث جهاني ايران به ثبت رسيدهاست، همچنان از آبي پر ميشود که فاضلابها در آن ميريزد. پيش از اين قرار بود ريزش فاضلابها به داخل رودخانه "گرگر" که از سازههاي آبي شوشتر ميگذرد متوقف شود اما همچنان چند فاضلاب فعال در اين مسير وجود دارد.
به گزارش CHN پيش از ثبت جهاني سازههاي آبي شوشتر، بيش از 8 لوله فاضلاب در داخل رودخانهاي که از اين اثر جهاني عبور ميکند ريخته ميشد. هرچند حدود 5 لوله فاضلاب مسدود شد اما باقي آنها همچنان فعال هستند.
طبق مشاهدات عيني خبرنگار ميراث فرهنگي که در پنجمين گردهمايي جشن راهنمايان گردشگري در خوزستان شرکت کردهاست، مجموعه سازههاي آبي شوشتر دست به گريبان مشکلات زيادي است که از آن جمله ميتوان به سرريز شدن فاضلابها در رودخانه گرگر اشاره کرد. اين فاضلابها باعث آلودگي محيط درياچه سازههاي آبي شوشتر ميشود.
اما مشکلات به اينجا ختم نميشود. آسيب وارد شده به پل بند گرگر همچنان مرمت نشده و به تازگي مرمت آن از پيمانکار بخش خصوصي گرفته شده و به بخش دولتي دادهشده است. به همين علت زمان پايان اين پروژه به درستي مشخص نيست.
گفته ميشود که پيمانکار قبلي تخصص لازم براي مرمت اين پلبند را نداشته و حتي بخشهاي مرمت شده نيز ناقص و نادرست است. پيش از اين قرار بود مرمت اين پل در پايان سال جاري (1390) به اتمام برسد.
همچنين بر اساس مشاهدات عيني خبرنگار CHN بخشهايي از سازه آبي شوشتر به حال خود رها شدهاست. از جمله اين بخشها ميتوان به لجنکش اشاره کرد که به تازگي يافت شده و کاربرد آن معکوس کردن حرکت آب در زمان پرآبي بوده است.
شوش در پيچ و خم ثبت جهاني
بازديد از شوش بخش ديگري از برنامه روز نخست بازديد راهنمايان گردشگري از خوزستان است. در اين بازديد گروه ساماندهي تپههاي باستاني شوش از برنامههاي اجرايي براي نجات اين پايتخت باستاني گفتند.
ساماندهي تپه و مرمت بخشي از ستونهاي آن از جمله برنامههاي اجرايي پايگاه پژوهشي شوش است که توسط گروهي به سرپرستي بيژن حيدري انجام ميشود.
در اين ساماندهي، اجزاء و قطعات محوطه شناسايي و الويتبندي ميشوند، تا پس از آن کار وارد مرحله بازسازي شود. هدف از انجام اين مراحل آمادهسازي محوطه باستاني شوش براي ثبت در فهرست ميراث جهاني يونسکو است.
گفته ميشود هنوز بخشهايي از محوطه باستاني شوش در فهرست ميراث ملي به ثبت نرسيده و اين مشکلاتي را براي اين اثر به وجود آوردهاست.
بيش از 400 راهنما از استانهاي مختلف اصفهان، کرمان، يزد، تهران، البرز، گيلان، مازندران و هرمزگان و براي نخستينبار سيستان و بلوچستان در پنجمين گردهمايي جشن راهنمايان گردشگري شرکت کردهاند.