بی بی سی: آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش تازه خود گفته است که در مورد برنامه هستهای ایران همچنان نگرانی جدی دارد.
این آژانس در تازهترین گزارش خود که نسخهای از آن به دست بیبیسی رسیده، آورده است که با وجود انجام مذاکرات فشرده با مقامهای ایرانی، ابهامات در مورد ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران، همچنان به قوت خود باقی است.
در این گزارش آمده است که ایران نگرانیهای آژانس را بیاساس خوانده است و طرفین در این مورد، به شکل قابل توجهی دچار اختلاف نظر هستند.
به گفته آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران به بازرسان این آژانس امکان دسترسی به سایت پارچین را نداده است.
یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش جدید آژانس از ایران خواسته است تا با آژانس به طور کامل همکاری کند و نگرانیهای مربوط به ابعاد احتمالی نظامی در مورد فعالیتهای هستهای خود را مرتفع کند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفته است که ایران تعداد سانتریفوژها و تولید اورانیوم غنیشده بالاتر از ۲۰ درصد را افزایش داده است.
به گفته این آژانس، ایران برای توسعه غنیسازی در نیروگاه نطنز و همچنین سایت زیرزمینی فردو آماده میشود و بیش از ۲۰۰۰ محفظه خالی سانتریفوژ را در فردو قرار داده است.
هیاتی بلندپایه از بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی روزهای دوشنبه و سهشنبه گذشته (اول و دوم اسفند)، در سفری به تهران با مقامات ایرانی دیدار و گفتوگو کردند.
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از پایان سفر این هیات گفت که ایران به اعضای هیات اعزامی، اجازه بازدید از منطقه نظامی پارچین در شرق تهران را نداده بود.
او گفت: "اینکه ایران درخواست ما را در دیدار اول و دوم، برای بازدید از پارچین نپذیرفت، تاسفبرانگیز است."
گفته میشود که ایران در پارچین انفجارهای پرقدرت را آزمایش کرده است.
انتقال تاسیسات اتمی به اعماق زمین
گزارش رادیو آلمان: گفته میشود رژیم ایران برنامه منسجمی را برای انتقال فعالیتهای هستهایش به اعماق منطقهای کوهستانی آغاز کرده است. با حرکت ایران برای رساندن برنامه هستهای به «منطقه مصونیت» احتمال حمله نظامی بیش از همیشه شده است.
خبرگزاری رویترز، به نقل از دیپلماتهای ارشد غربی گزارش داده که رژیم ایران در اقدامی که میتواند واکنشی به افزایش بیسابقه فشار از سوی قدرتهای غربی باشد، میخواهد تاسیسات حساس غنیسازی خود را به نقاطی منتقل کند که انهدام آنها با بمباران هوایی بهسادگی میسر نباشد.
افزایش ظرفیت غنیسازی در تاسیسات زیرزمینی فردو از طریق نصب و راهاندازی آبشارهایی از نسل جدید سانتریفیوژها، مسالهای است که احتمالا بر تردیدها، شبهات و ابهامات جامعه جهانی نسبت به برنامه بحثبرانگیز هستهای ایران خواهد افزود، چون آنطور که کارشناسان میگویند با راهاندازی سانتریفیوژهای جدید، زمان مورد نیاز ایران برای تولید و توسعه تسلیحات هستهای بهطور محسوسی کاهش خواهد یافت.
یکی از مقامات بلندپایه غربی، در گفتوگو با رویترز گفته «مطمئن نیستم که مقامات ایرانی بدانند مشغول چه بازی خطرناکی با آتش شدهاند و چه پیآمدهایی در انتظارشان خواهد بود.»