روزنامه خراسان: محصولات کشاورزي گلستان نيازمند دريافت کود است در حالي که حواله هاي دريافت نهاده هاي شيميايي به خصوص کود شيميايي روي دست کشاورزان مانده و استاندار نيز براي رفع اين مشکل وارد عرصه شده است.
سرگرداني کشاورزان در حالي ادامه دارد که، هم اکنون بهترين زمان براي استفاده کود در مزارع است ولي کشاورزان در صف هاي طويل در مقابل مراکز خدماتي و حمايتي ساعت ها به انتظار دريافت کود مي ايستند اما چيزي عايدشان نمي شود.
مشکل کمبود کود نه تنها در گلستان بلکه در ساير استان هاي کشور وجود دارد و دولت بايد فکري براي اين مشکل کند تا خسارت به کشاورزان و توليد ناخالص ملي کشور کمتر شود.
يکي از کشاورزاني که براي دريافت کود با مشکل مواجه شده، به خبرنگار خراسان گفت: حواله هاي کود را از سازمان جهاد گرفتيم ولي هر روز که مراجعه مي کنيم با جواب کارکنانش که مي گويند کود نداريم، روبه رو مي شويم.
اميرخاني افزود: بيش از ۴ هکتار باغ دارم که متاسفانه نتوانستيم امسال حتي براي يک هکتار آن کود تهيه کنيم.
وي اظهار داشت: در سال هاي گذشته وضعيت مطلوب بود ولي امسال کود نيست. مسئولان هم فقط قول مي دهند که مشکل رفع مي شود.
وي اضافه کرد: محصولات کشاورزان در حال حاضر به کود نياز دارد. پس از گذشت زمان کود دهي به محصولات با توجه به گرم تر شدن هوا، محصول کشاورزي از بين مي رود و خشک مي شود.
اين باغدار گرگاني گفت: اگر نتوانيم کود را با حواله دريافت کنيم مجبوريم از بازار آزاد آن را بخريم که براي کشاورزان مقرون به صرفه نيست و بايد هر کيسه 40 کيلويي کود را که تقريبا با حواله ها حدود 6 تا 7 هزار تومان است بيش از 25 هزار تومان خريداري کنيم.
وي تصريح کرد: البته در اين وضعيت براي اين که براي تهيه کود آزاد ضرر نکنيم، از کودهاي حيواني استفاده کرديم تا شايد اين مشکل رفع شود.
در ادامه نيز يکي ديگر از کشاورزان کردکوي نيز در گفت و گو با خبرنگار خراسان گفت: چند روزي است که براي دريافت کود به مرکز خدمات مي رويم ولي به ما مي گويند کود نداريم.
قدير شاکري افزود: کارکنان مرکز مي گويند که هزار کيسه کود به آن ها داده اند ولي خودشان توزيع نمي کنند. چون تعداد کشاورزان زياد است و کود ها بسيار کم است.
هم چنين خبرهايي نيز از کمبود کود در ديگر شهرهاي استان شنيده مي شود و تا جايي که اين مشکل باعث اعتراض جمعي از کشاورزان بخش کمالان به سازمان جهادکشاورزي استان شده است.
استاندار مشکل را مديريت کرد
با اين حال مدير زراعت جهادکشاورزي گلستان به خراسان گفت: کمبود کود نه تنها در استان ما بلکه در تمام استان ها وجود دارد. اين يک مشکل در سطح ملي است که دولت نيز براي رفع آن دست به کار شده است.
حسين محمدي افزود: با اين که بسياري از استان ها با کمبود شديد کود مواجه اند، گلستان با ورود تمام مسئولان استاني و شهرستاني به ويژه استاندار اين مشکل را مديريت کرده است.
وي خاطرنشان کرد: استاندار ۲ بار با شخص رئيس جمهور براي رفع اين مشکل مکاتبه کرده و در حال حاضر نيز پتروشيمي بجنورد، استان ما را در اولويت دريافت انواع کود قرار داده است. وي عنوان کرد: در حال حاضر با رايزني هايي که انجام شده توان ورود روزانه هزار تن کود به استان وجود دارد که اين ميزان متغير خواهد بود.وي با اشاره به رفع مشکل حمل و نقل کود در استان نيز اعلام کرد: با هماهنگي با اداره کل حمل و نقل پايانه ها، چند دستگاه کاميون براي وارد کردن کود از بجنورد به استان به شرکت پتروشيمي اعزام مي شوند و براي اين که انگيزه کاميون داران نيز بيشتر شود، سعي شده تا قيمت کرايه حمل کود را براي آن ها افزايش دهيم.وي تصريح کرد: اگر در سال هاي گذشته براي هر تن کود که وارد استان مي شده بين 11 تا 12 هزار تومان هزينه مي شده، اين هزينه در حال حاضر به 17 تا 18 هزار تومان افزايش پيدا کرده است.
محمدي با بيان اينکه نمي تواند اطلاعات بيشتري در اختيار مخاطبان بگذارد، سوالات خبرنگار خراسان را بدون جواب گذاشت و در توجيه آن نيز گفت: نمي توان اطلاعات بيشتري را رسانه اي کرد چرا که ممکن است مردم فکر کنند، مسئولان استاني، سازمان جهادکشاورزي و حتي دولت تاکنون کاري انجام نداده اند در حالي که کارهاي زيادي صورت گرفته است تا مشکل کشاورزان رفع شود.
در عين حال مدير شرکت خدمات حمايتي کشاورزي گلستان در گفت و گوي صريح به خراسان گفت: تاکنون 50 تا 60 درصد کود مورد نياز استان تامين شده و هنوز براي تامين بقيه آن با مشکل مواجهيم.
پيوندي افزود: طبق آمارهاي 10 ساله، وضعيت استان بين سال هاي 79 تا 89 مطلوب بوده و در زمينه، تهيه، تامين و توزيع کود در استان مشکلي وجود نداشت.
وي خاطرنشان کرد: تا سال گذشته نيز مازاد بر نياز استان کود هاي شيميايي وارد استان مي شد اما امسال روند فرق کرده و سياست گذاري هاي ديگري اعمال شده که نتيجه آن ايجاد مشکل تهيه کود براي کشاورزان است.
وي تصريح کرد: در سال هاي گذشته بيش از 150 تا 200 هزار تن وارد استان مي شد که 3 تا 5 درصد آن مازاد بر نياز بود.
پيوندي اظهار داشت: اين در حالي است که تاکنون تنها 86 هزار تن انواع کودهاي شيميايي وارد استان شده و برخي کشاورزان هنوز نتوانسته اند کود مورد نياز خود را تهيه کنند.
وي افزود: هم اکنون بيشترين مشکل در تهيه کود اوره است که فقط 52 درصد نياز استان تأمين شده است.
وي اذعان داشت: با اين حال بايد براي مصرف کود برنامه ريزي کرد و به طور قطع اگر طرح الگوي کشت در استان تعيين و اجرا شود، مبناي توزيع کودها نيز براساس اولويت هاي تعيين شده سازماني و براساس ترکيب کشت خواهد بود.
مدير شرکت خدمات حمايتي کشاورزي گلستان عنوان کرد: سامانه هوشمند توزيع کود شيميايي را که از مبداء تا زمان توزيع بر اين روند نظارت خواهد داشت، بايد اجرايي کرد با اين حال تمام کشاورزان ما داراي کد مشخص هستند و مي توانند از طريق 104 کارگزار عامل توزيع کود سهميه خود را دريافت کنند.