رادیو آلمان: به نظر سازمان ملل، رژیم سوریه به تعهدات خود پایبند نیست. آمریکا خواهان شدیدترین اقدامات تحریمی است. فرانسه برای فشار بر اسد به "گزینههای دیگر" فکر میکند.
بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز پنجشنبه (۱۹ آوریل) از بشار اسد، رئیس جمهور سوریه انتقاد کرد که به تعهدات خود در قبال طرح صلح کوفی عنان، نماینده ویژه سازمان ملل و اتحادیه عرب، در جهت برقراری آتشبس عمل نمیکند.
دبیرکل سازمان ملل که با نگرانی از ادامه خونریزی و کشتار در سوریه سخن میگفت، به شدت از بشار اسد انتقاد کرد و گفت که او نشان داده است قصد ندارد به تعهدات خود عمل کند. به گفتهی او شمار قربانیان در روزهای اخیر به شدت افزایش یافته است.
بان گفت که گزارشهای متعددی نشان میدهد که رژیم سوریه قصد دارد همچنان با قهر و خشونت مخالفان خود را سرکوب کند.
بان کی مون بار دیگر درخواست کرد که شورای امنیت ناظران بیشتری برای نظارت بر اجرای آتشبس به سوریه اعزام کند. دولت سوریه در توافق با کوفی عنان با ارسال حداکثر ۲۵۰ ناظر بینالمللی موافقت کرده است. اما با ادامه درگیریهای خشونتآمیز در سوریه، کارشناسان و مخالفان رژیم سوریه معتقد هستند که برای نظارت بر آتشبس به تعداد بیشتری از ناظران بینالمللی نیاز هست. تا کنون تنها ۳۰ نفر به سوریه اعزام شدهاند.
"وضعیت فاجعهبار"
بان کی مون در گزارشی خطاب به شورای امنیت سازمان ملل درباره وضعیت انسانی در سوریه ابراز نگرانی کرد و آن را "فاجعهبار" دانست. او گفت که مردم سوریه به ویژه در مناطق مرزی کشور، در شرایط بسیار ناگواری زندگی میکنند. بر اثر ناآرامیهای یک سال گذشته، تا کنون بیش از ۲۳۰ هزار نفر آواره شدهاند و بیش از یک میلیون شهروند سوری به کمک فوری نیاز دارند.
دبیرکل سازمان ملل متحد تقاضا کرد که هرچه زودتر تعداد ناظران بینالمللی به ۳۰۰ نفر برسد.
"گزینههای دیگر"
آلن ژوپه، وزیر خارجه فرانسه، در سخنرانی خود در کنفرانس "دوستان مردم سوریه" که در پاریس برگزار شد به شدت به رژیم بشار اسد حمله کرد. او گفت که دولت سوریه تعهد کرده بود به خشونت پایان دهد، اما دیده میشود که «ارتش سوریه به تاکتیک سرکوب و کشتار ادامه میدهد.» او "شدیدترین اقدامات تحریمی" را علیه رژیم اسد تقاضا کرد.
آلن ژوپه در سخنرانی افتتاحیه کنفرانس، تأکید کرد در صورتی که اقدامات آشتیجویانه در چارچوب طرح صلح کوفی عنان، با شکست مواجه شود، سوریه را جنگ داخلی تهدید میکند. ژوپه گفت: «طرح صلح عنان تضمینی برای صلح و آزادی است. شکست این طرح یعنی رفتن سوریه به طرف جنگ داخلی یا حتی جنگ منطقهای.»
وزیر خارجه فرانسه در حاشیه کنفرانس گفت در صورتی که طرح صلح کوفی عنان، با شکست مواجه شود، غرب باید خود را برای "گزینههای دیگر" آماده کند. او درباره نوع "گزینهها" توضیحی نداد و تعیین شکل و نحوه آن را به شورای امنیت سازمان ملل واگذار کرد.
به نظر وزیر خارجه فرانسه، پیش از هر چیز ضرورت دارد که با قطعنامه تازهای از سوی شورای امنیت، راه برای اعزام گروه بزرگتری از ناظران بینالمللی به سوریه هموار شود. وی افزود «گروه اعزامی باید با برنامه مشخص و تجهیزات کافی به سوریه اعزام شود تا در اهداف خود موفق شود.»
پیش از این نیکلا سرکوزی، رئیس جمهور فرانسه به شدت به بشار اسد حمله کرده، گفته بود که رهبر سوریه "قصد دارد شهر حمص را از نقشه جغرافیا حذف کند". بنا به پیشنهاد آقای سرکوزی باید در سوریه منطقهای آزاد برای حمایت از نیروهای مخالف رژیم اسد تشکیل شود.
فروش ذخيره طلا برای تامین نقدینگی
العربیه: چند تن از ديپلماتها و بازرگانان فاش ساختند كه دولت سوريه در تلاش است از ذخاير طلاى خود براى تامين نقدينگى خويش استفاده كند.
اين منابع مى گويند كه فشارها و تحريم هاى اقتصادى عربى و غربى موجب شده است كه حكومت بشار اسد با مشكل نقدينگى روبرو شود. لذا براى به حركت واداشتن اقتصاد خويش مجبور به فروش بخشى از ذخاير طلاى كشور شده است.
آلن ژوپر وزير خارجه فرانسه در پى اجلاسى كه با نمايندگان حدود 60 كشور در زمينه تحريم و فشار بر رژيم دمشق داشته است گفت: مجازاتها عليه بشار اسد موجب شده است كه ذخاير ارزى سوريه از مبلغ 17 ميليارد دلار قبلى به نصف برسد.
گفتنى است كه تحريم هاى غربى و عربى، بانک مركزى سوريه و نفت اين كشور را هدف قرارداده است. يك منبع ديپلماتيک غربى به رويترز در همين زمينه گفت: سوريه طلاهاى خود را ارزان مى فروشد. او از مكان و منابع فروش اطلاعى نداده است.
ليكن يك منبع ديپلمات ديگر نيز سخن همكارش را با اين سخن تاييد كرد كه "دمشق مى كوشد هر آنچه را كه امكان فروشش را دارد بفروشد تا نقدينگى به دست آورد. لذا از فروش ذخاير خود ابايى ندارد".
اتحاديه اروپا در تاريخ 27 فوريه گذشته ممنوعيت تجارت طلا و جواهرات را با دستگاههاى حكومتى سوريه و از جمله، بانک مركزى اين كشور، تصويب كرد.
دو تاجر طلا در امارات متحده عربى نيز به روزنامه "الشرق الاوسط" گفته اند: دولت سوريه فروش طلايش را با قيمت نازلى پيشنهاد داده است. يكى از اينها گفت: تخفيف ارايه شده تا 15% هم مى رسد.
طبق گزارشها دولت سوريه، فروش ذخاير طلاى خود را در مقادير 20 الى 30 كيلوگرمى دنبال مى كند. زيرا چنين فروشى راحت تر صورت مى گيرد. ضمنا اين فروش از طريق حسابهاى خصوصى و با استفاده از خدمات رايگان سِرورهاى ايميل انجام مى شود.
يكى از تاجران مى گويد كه به دليل منع بازرگانى غيرمجاز در امارات، داد و ستد مورد نظر هنوز در دبى تكميل نشده است، اما افراد معدودى هستند كه حاضرند مخاطره چنين معاملاتى را بپذيرند.
طبق برآورد شوراى جهانى طلا، سوريه تا پيش از ماه فوريه گذشته 25.8 تن طلاى ذخيره داشته است و اين مقدار، حدود 7.1% از كل ذخاير اين كشور را تشكيل مى داده است.