مردمسالاری: زنگ انقراض گياهان دارويي و خوراکي در زاگرس جنوبي به صدا درآمده و اين روزها گياهان روييده در دامن دنا، جوان مرگ ميشوند. به گزارش مهر، بهار که ميآيد سفره سبز دنا پهن ميشود و در آن بيش از 475 گونه گياهي خوراکي و دارويي ميرويد و برکت اين کوه پاک سرشت را به مردمان اين ديار هديه ميدهد.
گياهاني که از گذشتههاي دور تاکنون مرهم دردها و طعام روز و شب دنانشينان بودهاند، اينک از دست بوته چينان روز و شب ندارند و هر ساله رويشگاههايشان کمتر ميشود و طعم تلخ انقراض را ميچشند. اين روزها کوههاي دنا، اين رستنگاههاي امن گياهان، زير پاي سيل عظيم بوته کنان ميلرزد و گياهان دارويي و خوراکي بي نظيرش را در ميدانها و خيابانهاي مرکزي شهر ياسوج و ديگر شهرهاي همجوار ميبيند که در دست زنان، مردان و حتي کودکاني است که از روي طمع و يا از سرنداري، چوب حراج بر اين ثروت سبز خدادادي ميزنند. «زرابي»، «کرفس»، «آنغوزه»، «ليزک»، «ريواس»، «بيلهر»، «تره»، «موسير»و «جاشير» برخي از گياهان خوراکي و دارويي در اين کوهها هستند که گل نداده و بهار نديده معاش روستائيان و کالاي پرقيمت بازارهاي شهر ميشوند. 25گونه گياهي کهگيلويه و بويراحمد در خطر انقراض رئيس منابع طبيعي شهرستان بويراحمد به خبرنگار مهر گفت: 25 گونه گياهي در کهگيلويه و بويراحمد به دليل برداشت بي رويه در خطر انقراض هستند. رامين جاويد افزود: مراتع کوههاي زاگرس در شهرستانهاي بويراحمد و دنا رويشگاه بيش از دو هزار گونه گياهي است که 475گونه از اين تعداد از نوع گياهان دارويي هستند. وي بيان کرد: متاسفانه امروزه به دليل افزايش جمعيت و نگاه اقتصادي برخي از مردم به اين گياهان، شاهد برداشت بي رويه گياهان خوراکي و دارويي در استان، جهت امرار معاش هستيم. وي افزود: اين برداشتها که در سطح وسيع و همراه با ريشه کني اين گياهان صورت ميگيرد، موجب فقير شدن مراتع اين شهرستانها شده است.
بهرهبرداري بيرويه عامل انقراض
يک گياهشناس و پژوهشگر گياهان دارويي به مهر گفت: بهرهبرداري بيرويه و بسيار زياد مردم از گياهان خوراکي و دارويي مهمترين عامل به خطر افتادن حيات اين گياهان است. عزيزالله جعفري افزود: هم اکنون خطر انقراض گياهاني همچون «زرابي»، «موسير»، «باريجه»، «خاري»، «بن سرخ»، «چويل»، «بيلهر» و»آنغوزه» را تهديد ميکند. جعفري اظهار داشت: از ميان اين گونهها، گياه «زرابي» وضعيت خطرناکتري دارد به طوري که رويشگاههاي آن در کوه دنا به شدت کاهش يافته است. مدير پژوهشکده گياهان دارويي کهگيلويه و بويراحمد گفت: اين گياه که «زرين گياه» و «بادرنج بويه دنايي» نيز نام دارد، اولين باردر ارتفاعات دنا جمع آوري شد.
وي بيان کرد: اين گياه به جز در دنا در ارتفاعات کرکس، دماوند، توچال و علي آباد کتول نيز پراکنش دارد و مورد بهره برداري قرار ميگيرد اما در اين منطقه بهرهبرداري از آن بسيار زياد است.