رئيس بنياد ايرانشناسي شعبه استان بوشهر گفت: تاکنون بيش از 70 عمارت تاريخي استان بوشهر از بين رفته و تخريب شده است.
به گزارش فارس دکتر عبدالکريم مشايخي در نشست شوراي فرهنگ عمومي استان بوشهر با اشاره به وضعيت کنوني بافت تاريخي شهر بوشهر اظهار داشت: بافت تاريخي بوشهر از نادرترين و بينظيرترين بافتهاي تاريخي کشور است که قدمتش به 250 سال پيش ميرسد. وي افزود: با آمدن خارجيها به بوشهر و رويکردي که خارجيها به بوشهر داشتند نقش بوشهر در جهان پررنگتر ميشود و از زمان ناصرالدين شاه به بعد بوشهر به عنوان برترين بندر تجاري ايران به شمار ميرود به گونهاي که از نظر صادرات و واردات کالا رتبه برتر را به خود اختصاص ميدهد.
مشايخي گفت: در آن زمان بوشهر را با عنوان شهر عمارتها ميشناختند، که در آن زمان بيش از 100 عمارت در بوشهر وجود داشته که اکنون تعداد اندکي از آن عمارتها باقي ماندهاند که آنها هم در آستانه تخريب هستند.
رئيس بنياد ايرانشناسي شعبه بوشهر يادآور شد: بايد در راستاي حمايت از بافتهاي تاريخي استان بوشهر، يک شوراي بافت تاريخي ايجاد شود.
مشايخي تصريح کرد: سه عمارت چهار برج، ارگ و عمارت اميريه توسط شهرداري بوشهر در دست بازسازي است که از ميان آنها عمارت ارگ فعلا در وضعيت نامناسبي است که بايد هر چه سريعتر براي آن چارهاي انديشيده شود.
وي ادامه داد: بهرغم پرداخت 2 ميليارد تومان بابت خريد عمارت ملک، ولي هنوز وضعيت اين عمارت بسيار نامناسب است به طوري که يک ماه پيش عدهاي با حضور در آنجا بخشي از راهروهاي چوبي آن را آتش زدهاند که بايد براي اين موضوع هم فکري شود.
وي به برگزاري کارگاه فهم ايراني از پنجره بوشهر اشاره کرد و گفت: اين کارگاه که به مدت يک هفته در بوشهر برگزار شد بيش از 250 دانشجوي رشته معماري در سطح کشور در آن حضور داشتند و مقالات و گزارشات بسياري از اين کارگاه تهيه شده است. مشايخي اظهار داشت: اين کارگاه با هدف معرفي معماري تاريخي بافت قديم بوشهر برگزار شد که تمامي شرکتکنندگان از برنامههاي اين کارگاه راضي بودند.
مديرکل ميراث فرهنگي و گردشگري استان بوشهر نيز در اين نشست اظهار داشت: در طول اين هفت سال دولت نهم و دهم توانستهايم در زمينه ميراث فرهنگي و گردشگري، فرهنگسازي لازم را انجام دهيم.
دکتر احمد دشتي افزود: ما نزديک به هزار آثار تاريخي در استان بوشهر داريم که براي حفاظت فيزيکي از آنان به 700 نفر داريم در حالي که الان فقط 60 نفر در اختيار داريم.
وي گفت: ما در استان بوشهر هيچ آثار تاريخي نداريم که ثبت ملي شده باشد و در آن استحکامبخشي وجود نداشته باشد و همه آثار ثبت ملي شده در استان از استحکام کامل برخوردار هستند.
دشتي اظهار کرد: مشکل اصلي ما در بخش آباداني بافت قديم بوشهر مالکيت خصوصي است و بازار قديم بوشهر هم 90 درصد آن را مالکيت خصوصي تشکيل ميدهد که با اين وجود پيشرفت بسيار خوبي داشته است. مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان بوشهر تصريح کرد: ساختمان کنسولگري انگلستان هم 13 درصد آن در مالکيت شهرداري و بخشي نيز در دست بخش خصوصي است. وي با اشاره به برگزاري کنگره بينالمللي خليج فارس در بوشهر يادآور شد: در اين کنگره بيش از 137 مقاله از سراسر جهان و ايران براي ما ارسال شده که از بين آنها 14 مقاله انتخاب گرديد و در شکل پنلهاي تخصصي آنها را به اجرا درآورديم که در محورهاي گردشگري، فرصتهاي اقتصادي و قدمت درياي خليج فارس به اجرا درآمد.
شهردار بوشهر نيز در اين نشست گفت: شهرداري بوشهر امسال براي بازسازي و ساخت در بافت قديم بوشهر مبلغ 8 ميليارد تومان اعتبار اختصاص داده است که مبلغ 10 ميليارد ريال براي هر شخصي که قصد بازسازي دارد با سود 4 درصد از بانک شهر وام در اختيارشان قرار ميدهيم.