روزنامه اعتماد: رييس اتاق بازرگاني و صنايع و معادن و كشاورزي ايران در مراسم روز بهرهوري طي سخناني از پايين بودن رشد بهرهوري در سطح كلان كشور انتقاد كرد. محمد آقا نهاونديان در اين مراسم گفت: « وقتي كه نرخ بهرهوري را در سطح يك بنگاه بررسي ميكنيم متوجه ميشويم كه در بنگاههايمان، بنگاههاي بهرهور كم نداريم اما وقتي نرخ رشد بهرهوري را در سطح كلان كشور بررسي ميكنيم عدد و رقم قابل توجهي به دست نميآيد.» آمارهاي بانك جهاني به ما ميگويد كه متوسط رشد نرخ بهرهوري نيروي كار ايران ظرف 7 سال گذشته در ايران 7/1 درصد بوده است. اين عدد در حالي درباره اقتصاد ايران مطرح است كه كشورهاي همسايه كه صلاح نميدانم نام آنها را بگويم از رشدهاي بسيار بالاتري در اين باره برخوردارند. نهاونديان ادامه داد: « نرخ رشد بهرهوري نيروي كار در كشورهاي منطقه و همسايه ما بيش از 6 درصد است و برخي از آنها هم با نرخ رشد 7 يا 9 درصدي مواجهند.»
رييس اتاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران به نرخ ارزش افزوده اشاره كرد و گفت: « جدا از نرخ بهرهوري نيروي كار ارزش افزوده به قيمت ثابت سال 89 بر اساس قدرت خريد در ايران 15 درصد است، اين در حالي است كه كشورهاي همسايه با ارزش افزوده بالاي 17 درصد مواجهند.»
به گفته نهاونديان نرخ رشد بهرهوري كل عوامل توليد در مقايسه با 11 سال گذشته 39/1 درصد است. رييس اتاق بازرگاني و صنايع و معادن و كشاورزي ايران افزود: « در حالي كه در 11 سال گذشته نرخ رشد بهرهوري عوامل توليد در كشور ما به 39/1 درصد رسيده است، ديگر كشورهاي منطقه با اعداد و ارقام بالاي 5/4 درصد مواجه بودهاند.» وي در ادامه به قوانين وضع شده درباره نرخ رشد بهرهوري اشاره كرد و گفت: «در برنامههاي چهارم و پنجم توسعه موادي وجود دارد كه به وضوح و به صورت شفاف بر افزايش نرخ بهرهوري تاكيد دارند اما با وجود اتمام برنامه چهارم توسعه كشور ما توفيق زيادي در مقوله بهرهوري به دست نياوردهايم.» وي افزود: بايد بررسي كرد و ديد كه چرا با وجود تاكيدها و توجهاتي كه به بهرهوري شده است اما كشور ما نهتنها در نرخ رشد توفيقي نداشته بلكه از نظر نرخ رشد بهرهوري هم راه به جايي نبرده است.
بايد در اين بررسي ابايي نداشته باشيم از بيان و همين طور با تكيه بر عزت نفس خودمان و باور مشكلات راهكارهاي مناسب را براي برطرف ساختن آنها بيابيم.» رييس اتاق بازرگاني و صنايع و معادن و كشاورزي ايران افزود: «در حال حاضر نرخ بهرهوري در كشور ما عدد مناسبي به نظر نميرسد كه سطح بهرهوري يكي از شاخصهاي رقابتپذيري در بازارهاي جهاني محسوب ميشود.» وي در ادامه به مشكلات بنگاههاي اقتصادي اشاره كرد و گفت: «در بررسيها عنوان ميشد كه مهمترين مشكل بنگاههاي اقتصادي در حال حاضر مشكل مالي است، اما هيچ كس راهحل نوآورانهيي به خرج نداده كه اين مشكلات را از طرقي جدا از راههاي موجود حل كند.»
به گفته نهاونديان در حال حاضر يكي ديگر از مشكلات كشور فضاهاي رانتي موجود در نقاط مختلف كشور است. وي افزود: «با وجودي كه ما دو نرخ ارزي در كشور داريم و از طرف ديگر چشمههاي رانت در بسياري از نقاط كشور وجود دارد نميتوان اميدي به آينده داشت.» وي گفت: «براي دستيابي به بالندگي اقتصادي ضمن شفافسازي اقتصاد بايد چشمههاي رانت نيز از بين بروند.» در پايان اين مراسم به 7 شركت برتر لاستيك بازر، مهندسي و ساخت بويلر مپنا، خدمات مهندسي ساختمان راه آهن، تراكتورسازي ايران، بانك كارآفرين، البرز دارو و كارخانه چيني ايران تنديس بهرهوري اعطا شد. همچنين به ساير شركتها كه نظر داوران جشنواره را تامين كرده بودند لوح تقدير و جوايزي تعلق گرفت.
اراده ايران براي گسترش مبادلات با فعالان اقتصادي تركيه
در همين حال رييس اتاق بازرگاني و صنايع و معادن و كشاورزي ايران ، در ديدار هيات تجاري و اقتصادي تركيه در تهران تاكيد كرد كه رابطه استراتژيك تجاري ميان ايران و تركيه به اين مفهوم است كه نبايد اجازه داد برخي مسائل گذرا در عزم و اراده اين دو كشور خلل ايجاد كند.
محمد نهاونديان با اشاره به افزايش مبادلات دو كشور طي سالهاي گذشته، افزود: حجم مبادلات تجاري ايران و تركيه ظرف سالهاي گذشته از افزايش قابل توجهي برخوردار بوده كه اين امر ناشي از افزايش تلاش دو كشور براي تعميق روابط اقتصادي است.
رييس پارلمان بخش خصوصي ايران افزود: هماكنون ارتباط اقتصادي ايران و تركيه يك ارتباط طبيعي است. البته هماهنگي دو كشور طوري بوده كه ايران و تركيه با عزم ملي، اهداف سند چشمانداز توسعه اقتصادي هر دو طرف را پيادهسازي كنند.
وي تصريح كرد: بعد از بحران جهاني، سيستم هوشمند اقتصاد تركيه براي جبران كسري تراز تجاري خود كار با همسايگان را اولويت داده و بر اين اساس، در جمهوري اسلامي ايران نيز نگاه اولويت داري به ارتباط با كشورهاي همسايه شكل گرفته و همين امر سبب ارتقاي سطح روابط تجاري ايران و تركيه شده است.
رييس اتاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران ادامه داد: در بالاترين سطوح سياسي عزم مشتركي براي افزايش تحولات اقتصادي ميان ايران و تركيه شكل گرفته كه البته در اين راه هنوز مشكلاتي وجود دارد اما گامهاي اساسي را نيز نبايد ناديده انگاشت.
نهاونديان به وجود برخي موانع در تامين منابع مالي و نقل و انتقالات پول ميان ايران و تركيه اشاره كرد و گفت: در زمينه حمل و نقل گامهاي مناسبي ميان ايران و تركيه در راستاي تعميق روابط اقتصادي برداشته شده و در همين ارتباط شركتهاي مشتركي نيز شكل گرفته است اما هنوز در زمينه مبادلات بانكي نتوانستهايم پا به پاي شركتهاي توسعهيي و پيشرو حركت كنيم.
وي درباره سرمايهگذاريهاي مشترك ايران و تركيه در حوزههاي فني و مهندسي، مسكن و شهرسازي اظهار داشت: فعالان اقتصادي و اتاق بازرگاني ايران آمادگي گسترش روزافزون روابط تجاري با تركيه را دارند.
رييس پارلمان بخش خصوصي معتقد است براي دستيابي به اهداف توسعه روابط اقتصادي و تجاري ميان ايران و تركيه لازم است برخي موانع پيش رو را از ميان برداشت كه در صدر آنها حل مشكل نقل و انتقالات پول است. رييس اتاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران خاطرنشان كرد: معناي رابطه استراتژيك ميان ايران و تركيه آن است كه اجازه ندهيم مسائل گذرا در عزم و اراده دو كشور خلل ايجاد كرده و آن را كاهش دهد. نهاونديان در پايان بر عزم و اراده جمهوري اسلامي ايران براي گسترش مبادلات با فعالان اقتصادي تركيه تاكيد كرد.