خبرگزاری فارس: روزنامه آمریکایی "وال استریت ژورنال" با اشاره به همکاری سازمان سیا و آزمایشگاه ملی آیداهو که درباره آسیبپذیری سیستمهای رایانهای زیرساختهای بینالمللی فعالیت میکند از فعالیتهای مشترک اسرائیل و آمریکا در عملیاتهای جاسوسی سایبری علیه جمهوری اسلامی خبر داد.
به گزارش فارس، روزنامه آمریکایی "وال استریت ژورنال" در گزارشی درباره ویروس جدیدی که گفته میشود رایانههای ایران و برخی دیگر از کشورهای خاورمیانه را هدف قرار داده است، بر گزارشهایی که پیشتر در این رابطه منتشر شده بود و آمریکا یا اسرائیل را عامل اصلی تولید این ویروس معرفی میکرد صحه گذاشت.
این نشریه آمریکایی در گزارش خود تأکید کرد: ویروس استاکسنت نیز ساخته گروهی در آمریکا و اسرائیل بود.
بنا بر این گزارش، "آمریکا در حال حاضر یک سری اقدامات محرمانه گسترده در زمینه فناوریهای پیشرفته علیه برنامه هستهای ایران آغاز کرده است که شامل پروژه تخریب سایبری موسوم به استاکسنت نیز میشد".
وال استریت ژورنال در ادامه با استناد به اظهارات تعدادی از منابع موثق خود که نامی از آنها نیاورد، تأکید کرد: این پروژه توسط سازمان جاسوسی آمریکایی (سیا) با همکاری آزمایشگاه ملی آیداهو، دولت اسرائیل و دیگر نهادهای آمریکایی طراحی و اجرا شد.
این گزارش افزود: تلاشهای محرمانه سیا همچنین شامل یک سری برنامه های جاسوسی از طریق هواپیماهای بدون سرنشین و همجنین جاسوسی سایبری علیه دانشمندان ایرانی میشود.
در این گزارش همچنین آمده است: راهبرد آمریکا برای استفاده از اقدامات پیشرفته در زمینه فناوری علیه ایران نشان میدهد که چطور اینترنت و دیگر قابلیتهای دسترسی از راه دور میتواند عملیات جاسوسی را در عمق مناطق دور از دسترس آسان کند.
یکی از مقامات سابق دولت آمریکا که در جریان اینگونه طرحهای جاسوسی سایبری علیه ایران است گفت: این بخشی از یک عملیات گستردهتر است. این جایگزینی است که به حملات هوایی ترجیح داده میشود.
این مقام سابق آمریکایی افزود: در دوره باراک اوباما و همچنین "جرج بوش" رئیسجمهوری سابق آمریکا عملیاتی سایبری با اسم رمز "بازیهای المپیک" برای حمله به برنامه هستهای ایران دنبال شده است.
وال استریت ژورنال در ادامه تأکید کرد: وجود استاکسنت و فرضیه مشارکت آمریکا و اسرائیل به شدت طی ماههای گذشته مطرح بوده است حتی با وجود اینکه این فرضیات هیچ گاه مورد تأیید آمریکا قرار نگرفته است. جزئیات مربوط به این پروژه سایبری نیز روز جمعه توسط نیویورکتایمز گزارش شد.
تعدادی از مقامات سابق آمریکا اعلام کردند: نخستین محله از این تلاشها شامل وارد کردن ویروسها به کامپویترهای سیستمهای کنترل تأسیسات غنیسازی نطنز بود. عملیاتهای فناوری پیشرفته آمریکا علیه ایران شامل استاکسنت و همچنین جاسوسی سایبری میشود.
بنا بر اعلام این مقامات آمریکایی، "سپس، مقامات آژانس امنیت ملی آمریکا گروهی را با همتایان اسرائیلی خود تشکیل دادند تا رمز این عملیات را که به عنوان استاکسنت معرفی شد، طراحی کنند. این ویروس از طریق یک حافظه جانبی فلش وارد سیستمهای رایانهای ایران شد. اما بالافاصله توسط محققان ایرانی شناسایی شد".
وال استریت ژورنال در ادامه نوشت: یکی از بخشهای مهم پروژه "بازیهای المپیک" که پیشتر فاش نشده بود، همکاری مرکز عملیاتهای اطلاعاتی سیا و آزمایشگاه ملی آیداهو بود. آزمایشگاه ملی آیداهو کادر محققانی را دارد که درباره آسیبپذیریهای سیستمهای کنترل رایانهای که در زیرساختهای مهم مورد استفاده قرار میگیرند، تحقیق و پژوهش انجام میدهند.
بنا بر این گزارش، تا کنون سازمان سیا از هرگونه اظهار نظر در این رابطه خودداری کرده است. علاوه براین، وزارت امنیت داخلی آمریکا نیز به نمایندگی از آزمایشگاه ملی آیداهو حاضر به اظهار نظر در این خصوص نشد.
محققان یک شرکت رایانهای تحت عنوان "کاسپرسکای" چند روز پیش افشا کردند ویروس جدیدی که شباهت زیادی به ویروس استاکسنت دارد، برای جاسوسی سایبری از ایران و سایر کشورهای خاورمیانه ساخته شده و وارد سیستم های رایانه ای این کشورها شده است.
به دنبال انتشار این خبر، پایگاه خبری «میدلایست آنلاین» به نقل از کارشناسان سایبری ایرانی اعلام کرد: ایران نرمافزار آنتیویروس ویروس «شعله» را پیدا کرده است.
به گزارش این پایگاه خبری، این کارشناس سایبری ایران گفت بدافزار مورد نظر با 43 برنامه آنتیویروس قابل شناسایی نبود و به همین خاطر تیم تحقیقات سایبری ایران مجبور شد برنامهای برای مقابله با این ویروس بسازد.
تعدادی از کارشناسان امنیت رایانه ای آمریکا که خواستند نامشان فاش نشود در گفت وگو با شبکه تلویزیونی "ان بی سی" اعلام کردند که ویروس "شعله" که رایانه های ایران و برخی دیگر از کشورهای خاورمیانه را هدف قرار داده بود، احتمالا ساخته آمریکا است.
بنا به اعلام این کارشناسان آمریکایی، ویروس رایانه ای شعله، «نشانه هایی دارد که تداعی کننده شیوه های جاسوسی سایبری آمریکا است».
یکی از این کارشناسان آمریکایی در ادامه مصاحبه خود با شبکه ان بی سی تأکید کرد: ویروس شعله که برای جمع آوری اطلاعات طراحی شده است و نه تخریب تجهیزات رایانه ای یا اطلاعات همانطور که ویروس استاکس نت طراحی شده بود، بسیار پیچیده عمل می کند و به نظر نمی رسد که کار کشور دیگری باشد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه هیچ اطلاعاتی از چگونگی عملکرد دقیق این ویروس و یا چگونگی ورود آن به رایانه های ایران ندارد، تصریح کرد: این قطعا کار آمریکا است.
طبق اعلام کارشناسان شرکت رایانه ای کاسپرسکای، این ویروس حداقل پنج سال پیش برای انجام جاسوسی سایبری دولتی در این کشورها به کار گرفته شده است.
این گزارش افزود: چنانکه شواهد امر نشان میدهد این ویروس موسوم به Flame (شعله) از سوی همان کشور یا کشورهایی ساخته شده است که ویروس استاکسنت را برای حمله به تأسیسات هستهای ایران طراحی کردند.
محققان این شرکت میگویند هنوز برای آنها مشخص نیست آیا ویروس Flame مأموریتی مانند استاکسنت دارد یا خیر.
ویروس Flame که بیش از 20 برابر استاکسنت کد دارد، میتواند فایلهای داده را جمعآوری کند، تنظیمات رایانهها را از راه دور تغییر دهد، میکروفون رایانههای شخصی را روشن کرده و مکالمات را ضبط کند و عکسبرداری کند.
محققان کاسپرسکای می گویند ویروسهای استاکسنت و Flame هر دو با سازوکارهای مشابهی رایانهها را آلوده میکنند.
روزنامه نیویورکتایمز در سال 2011 در تحقیقی در مورد طراحان ویروس استاکسنت اظهار کرد آمریکا و اسرائیل از حوالی سال 2004 طرح مشترکی را برای مقابله با برنامه هستهای ایران آغاز کردهاند و نتیجه گرفت ویروس استاکسنت از سوی آمریکا و اسرائیل ساخته شده است.