جوان آنلاين: در حالي كه سازمان حفاظت محيط زيست در هفتهاي كه به اين نام است، تلاش خود را بر مانور تبليغاتي روي طرح جامع محيط زيست متمركز كرده، آلودگي پايدار و مشهود هوا خصوصاً در كلانشهرها انگشت اتهام را از روي اين سازمان منحرف نميكند.
«ادغام سازمانهاي هواشناسي و جنگلها در محيط زيست در انتظار تصميم شوراي عالي اداري دولت» بهانهاي شد كه سركي به حوزه محيط زيست بكشيم، اما گزارشي كه از آب درآمد هيچ ربطي به اظهارات حسن شيخنيا، معاون توسعه مديريت حقوقي و امور مجلس سازمان حفاظت محيط زيست ندارد.
اين روزها از بد حادثه دردسرهاي محيط زيستي، با هفته محيط زيست مقارن شده و اين مسئله پرونده عملكرد اين سازمان را بيش از گذشته زير ذرهبين نقد كشانده است.
سازمان حفاظت محيط زيست كه زير نظر مستقيم رئيسجمهور فعاليت ميكند، سالهاست كه به بيبرنامگي در حوزههاي زيست محيطي به ويژه محيط زيست انساني متهم است و بارها به خاطر نداشتن قانوني مدون در اين حوزه قرباني طرحهاي عمراني و صنعتي شده است.
قانوني كه به كار نميآيد!
اما اخيراً طرحي جامع در زمينه كاهش آلودگي هوا معطوف به هشت كلانشهر كشور و در ۳۳ محور توانسته مصوبه هيئت وزيران را بگيرد. بنابراين امسال سازمان محيط زيست توانست به پشتوانه اين طرح براي سازمانها و نهادهاي مختلفي تكليف اجرايي و نظارتي تعيين كند. با اين وجود برخي از سازمانها و نهادها از اجراي اين قانون سر باز ميزنند و آن را ناكارا ميخوانند.
علي محمد شاعري، قائم مقام سازمان حفاظت محيط زيست در نقد اين ديدگاه به «جوان» ميگويد: مدتها بود كه سازمان حفاظت محيط زيست به خاطر نداشتن قانون و برنامه سرزنش ميشد، اما امروز برخي سازمانها به جاي اينكه در فكر اجراي آن باشند، دنبال تغيير و هوا كردن اين قانونند.
برداشت آزاد!
شايد يكي از آن برخي سازمانهايي كه شاعري از آنها ميگويد، شهرداري تهران باشد كه اين روزها به شدت در برابر تعويض اتوبوسها و مينيبوسهاي شهري به خاطر نبود تامين اعتبار مقاومت ميكند.
طبق جدول ضميمه طرح جامع كاهش آلودگي هوا سن فرسودگي وسائل نقيله كاهش يافته است. اما اين پرونده ضلع سومي نيز به نام صنعت خودروسازي دارد.
ريزگردها نميكشند، فقط مردم را سكته ميدهند!
داستان آلودگي هوا، فصلي هم به نام ريزگردها دارد كه برخي مثل يوسف رشيدي، مديرعامل شركت كنترل كيفيت هواي تهران، از آن اينگونه ياد ميكند: در بحث آلودگي هوا دچار روزمرگي شدهايم و در مهار ريزگردها از برنامههاي اساسي خبري نيست.
وي به بند (ب) ماده ۱۹۳ قانون پنجم توسعه نيز اشاره ميكند كه طي آن، سازمان حفاظت محيط زيست مكلف است تمهيدات لازم را براي كاهش آلودگي هوا تا حد استانداردهاي جهاني با اولويت شناسايي كانونهاي انتشار و مهار ريزگردها اجرا كند.
مديرعامل شركت كنترل كيفيت هواي تهران با تأكيد بر ازدياد حملات تنفسي و سكتههاي قلبي و افزايش آمار مراجعه به مراكز درماني طي روزهاي اخير اعلام ميكند: ريزگردها به راحتي از طريق سيستم تنفسي وارد سيستم گردش خون ميشوند و ضمن بالا بردن غلظت خون، باعث گرفتگي رگها شده و با پوشاندن بافت ريه، موجب كاهش سطح اكسيژنگيري ريه ميشوند.
اما محمدي زاده رئيس سازمان حفاظت محيط زيست هم ضمن پايبندي نسبت به مواضع گذشته خود در مورد ريزگردها مبني بر اينكه ما توافقاتي در اين زمينه با كشور عراق داشتيم، اما آنها به دليل مشكلاتي نظير نبود امنيت، از بين بردن اين گرد و غبارها اولويتشان نيست و ما در زمينه توافقاتي كه با هم داشتيم توفيق زيادي نداشتيم؛ جملهاي نيز به آن ميافزايد: البته اين ريزگردها كشنده نيست، بلكه تنها براي افرادي كه مشكل قلبي دارند يا زنان باردار ميتواند موجب نگراني شود.
صداي ادغام را در نياوريد!
راستي شاعري موضوع «ادغام سازمانهاي هواشناسي و جنگلها در محيط زيست» را موكول به آينده دانست و ترجيح داد در مورد كارهايي كه شده! و ميشود! مصاحبه كند. روز گذشته معاون توسعه مديريت حقوقي و امور مجلس سازمان محيط زيست در مورد ادغام سازمان هواشناسي و سازمان جنگلها در سازمان حفاظت محيط زيست گفت و افزود: بخش اول آن مصوب شده و هر تصميمي كه شوراي عالي اداري در اين زمينه اتخاذ كند براي ما قابل پذيرش است، زيرا برخي تصميمها از جمله ادغام برخي سازمانها براي تصويب به جاي مجلس بايد در شوراي عالي اداري دولت بررسي شوند كه ادغام سازمان محيط زيست و سازمان جنگلها و مراتع و سازمان هواشناسي از جمله اين تصميمات است.