به گزارش خبرگزاری اقتصادی ایران، راسته خیابان چراغ برق تهران جایی است که در خلال این سالها همواره به عنوان قلب تپنده بازار لاستیک تهران محسوب شده است و تمام کسانی که به نوعی با خودرو و وسایل نقلیه در ارتباط هستند، حتما برای تامین و تعویض تایرهای فرسوده خود به این بازار مراجعه داشته اند .
در رابطه با این بازار اکثر تجار و بازرگانان این صنف معتقدند از شیر مرغ تا جان آدمیزاد در آن یافت می شود و معتقدند مشتریان خرید تایر هر نوع برند و مارکی را که بخواهند، می تواند در این بازار پیدا و خریداری کنند. در حقیقت بازاریان این موضوع را وجه تمایز بازار بزرگ لاستیک فروشان چراغ برق با سایر بازارهای مشابه می دانند . با این وجود در مدت چند هفته اخیر به ویژه همزمان با نوسانات قیمتی بازار ارز و طلا، لاستیک نیز دستخوش هیجانات شده و تغییرات زیادی را در بخش تایرهای داخلی تجربه کرده است به طوریکه اکثر فعالان این صنف به خصوص افرادی که بیشترین فعالیت خود را در بخش عرضه و فروش تولیدات کارخانجات داخلی متمرکز کرده اند . معتقدند کفه ترازوی عرضه و تقاضا در این بخش متعادل نیست و حجم تایرهای تولیدی کارخانجات وطنی به طور چشمگیری کاهش پیدا کرده است .
در این رابطه حسینی که از مغازه داران این راسته و فعالان باسابقه صنف لاستیک است به خبرنگار ما می گوید : در روزهای پایانی سال گذشته با توجه به تمهیداتی که مسئولان مربوطه انجام دادند تایر های مورد نیاز به صورت گسترده عرضه شد که این موضوع آرامش نسبی را بر بازار حاکم کرد . وی گفت : در شرایط کنونی بازار با یک خلاء محصولات داخلی مواجه است . وی ادامه داد : در شرایط کنونی کارخانجات داخلی قادر به تامین نیاز بازار نبوده و در برخی از سایزها و برندها کمبود لاستیک به شدت احساس می شود . این فعال بازار لاستیک گفت : در شرایطی که ما با کمبود لاستیک داخلی دست و پنجه نرم می کنیم . به جهت موانعی که بر سر راه واردات تایرهای خارجی وجود دارد باعث شده تا در این زمینه نیز کمبودهایی احساس شود. وی در ادامه افزود : بازار کنونی در وضعیت نامساعدی قرار دارد و به نظر می رسد تنها راه برون رفت از این وضعیت ، برنامه ریزی مسئولان در توزیع مجدد برخی از سایزها باشد.
بازار روال طبیعی خود را طی می کند
با وجود اینکه فعالان بازار لاستیک وضعیت کنونی بازار را بحرانی عنوان می کنند . اما برخی از کارشناسان نظر دیگری داشته و معتقدند وضعیت کنونی تایر به آن بدی که فعالان این صنف ادعا می کنند نیست و بازار در حال طی کردن روال طبیعی خود است . در این رابطه یکی از معاونت های ستاد تنظیمبازار در حالی که تاکید دارد نامی از وی برده نشود می گوید : همانطور که مشخص است تولید لاستیک وابسته به وجود مواد اولیه به خصوص کائوچو است و این در حالیست که در چند ماه گذشته به جهت برخی از مسایل همچون تحریم و مشکلاتی که تولیدکنندگان داخلی در نقل و انتقالات ارزی داشتند . کائوچوی مورد نیاز آنها با وقفه تامین شده است که این وقفه موجبات کاهش تولید و در نتیجه کاهش عرضه لاستیک را در بازار فراهم آورده است . وی تصریح کرد : البته مشکل تامین مواد اولیه مدت زمان زیاد طول نکشید و با هماهنگی هایی که بانک مرکزی و دیگر ارگانها در رفع مشکلات این تولیدکنندگان انجام دادند . هم اکنون وضعیت واردات مواد اولیه همچون کائوچو در حال بازگشت به روال طبیعی است و کارخانجات به تدریج ظرفیتهای تولید خود را افزایش داده اند . این کارشناس بازار در پاسخ به اینکه آیا ادعای بازاریان در مورد کمبود محصولات داخلی اشتباه است گفت : به عقیده من کمبود کنونی برخی از سایزها به دلیل همان وقفه ای است که در تامین مواد اولیه حاصل شده . اما من معتقدم این کمبود به شکلی که در بازار عنوان می شود وجود ندارد . وی در پاسخ به اینکه در روزهای پایانی سال گذشته اتحادیه سراسری تعاونیهای لاستیک و روغن کشور وعده داده بودند از ابتدای سال جاری و برای ایجاد ثبات در بازار ، توزیع لاستیک توسط این اتحادیه و با همکاری ستاد تنظیم بازار ادامه خواهد داشت و دلیل اینکه این وعده پس از گذشت بیش از ۳ ماه هنوز محقق نشده است گفت : در روزهای پایانی سال گذشته به دلیل شرایطی که بر بازار حاکم بود ستاد تنظیم بازار با هماهنگی هایی که بین اتحادیه سراسری لاستیک و روغن و انجمن تولیدکنندگان صنعت تایر برقرار کرد زمینه توزیع برخی از سایزهای لاستیک تولیدات داخلی را توسط اتحادیه فراهم کرد که در آن زمان توانست آرامش نسبی و ثبات قیمتی را در بازار ایجاد نماید . وی گفت : اما ستاد تنظیم بازار یک ارگان دولتی است و بر اساس قانون نمی تواند دخالتی در تولید و توزیع داشته باشد و فقط می تواند زمینه تعامل و همکاری را بین تشکل ها ایجاد کند .ضمن آنکه وعده توزیع لاستیک ، توسط اتحادیه مطرح شد و ستاد تنظیم بازار در این خصوص قولی نداده است . بنابراین این اتحادیه لاستیک و روغن است که باید در این خصوص پاسخگو باشد . این مسئول دولتی در پاسخ به این سئوال که با این وجود برای دستیابی به شرایط سال گذشته در آینده توزیع لاستیک را توسط اتحادیه سراسری شاهد نخواهیم بود گفت : ستاد تنظیم بازار همواره این آمادگی را دارد تا با همسو کردن تشکل ها مشکلات بازار را مرتفع کند . وی تصریح کرد : به عقیده من در شرایط کنونی در برخی از سایزهای تایر کمبودهایی در بازار وجود دارد که اگر اتحادیه سراسری این کمبودها را به ستاد تنظیم بازار اعلام کند . این ارگان قطعا فضای تعامل کارخانجات و تعاونیهای توزیعی را ایجاد خواهد کردو این به معنای آن است که در آینده امکان توزیع مجدد تایرهای داخلی را توسط اتحادیه سراسری شاهد خواهیم بود.
اتحادیه با تمام ظرفیت کار می کند
دفتر اتحادیه سراسری شرکتهای تعاونی لاستیک ، روغن و فیلتر کشور محلی است که به قول معاون ستاد تنظیم بازار باید پاسخگو وعده ای باشد که بر اساس آن توزیع گسترده تایرهای داخلی را از طریق این اتحادیه داده بود و اینکه آیا در سال جاری وعده خود را عملی کرده یا تایر هم مانند سایر کالاهایی که قول ثبات و تنظیم قیمت آن داده شده بود به دست فراموشی سپرده خواهد شد . محمد رضا آل سارا رییس این اتحادیه در پاسخ به اینکه چرا با وجود گذشت بیش از ۳ ماه از سال، وعده توزیع لاستیک توسط اتحادیه و با نظارت ستاد تنظیم بازار محقق نشده گفت : توزیع گسترده تایرهای داخلی برای اولین بار در روزهای پایانی سال گذشته صورت گرفت . در واقع در آن زمان به جهت تنشهایی که در بازار این محصول به وجود آمده بود . ستاد تنظیم بازار با ایجاد هماهنگی بین اتحادیه و انجمن تولیدکنندگان صنعت تایر امکان توزیع تعداد قابل توجهی لاستیک را توسط تعاونیهای زیر مجموعه این اتحادیه فراهم کرد . که در آن زمان آرامش نسبی و ثبات قیمتی را برای بازار در پی داشت . وی گفت : در آن زمان با توجه به مذاکراتی که صورت گرفته بود اتحادیه وعده داد در صورت همکاری کارخانجات، توزیع گسترده تایر را به طور مستمر انجام خواهد داد . وی ادامه داد : البته در این مدت نیز اتحادیه همواره تمایل و آمادگی خود را برای ادامه این همکاری اعلام کرده است و این در حالیست که کارخانجات در چند ماه اخیر به جهت مشکلاتی که در تامین مواد اولیه داشته اند تولیداتشان به طرز قابل توجهی کاهش یافته و این موضوع باعث شده تا بحث ادامه همکاری اتحادیه با کارخانجات نیز با وقفه مواجه شود . آل سارا در ادامه در پاسخ به اینکه بر اساس ادعای فعالان بازار هم اکنون بازار با کمبود شدید تایرهای داخلی مواجه است گفت : در حال حاضر در برخی از سایزها کمبودهایی احساس می شود اما شدت آن به حدی نیست که باعث نگرانی شود . ضمن آنکه کارخانجات اقدامات موثری را در زمینه تامین مواد اولیه مورد نیاز خود انجام داده اند و بر اساس اطلاعات به دست آمده از هم اکنون تولیدات آنها افزایش داشته است . این رییس اتحادیه گفت : قطعا با افزایش تولید کارخانجات مجددا امکان توزیع تایر توسط اتحادیه فراهم خواهد شد . وی در ادامه در پاسخ به اینکه توضیحات شما نشان دهنده آن است که اتحادیه برنامه خاصی برای محقق شدن وعده توزیع تایرهای داخلی ندارد گفت : طبیعی است در زمانی که محصولی با کمبود مواجه باشد . امکان توزیع گسترده آن میسر نیست . با این وجود اتحادیه همواره در حال رصد بازار است و تمام تلاش خود را برای ایجاد آرامش در بازار به کار بسته است. وی گفت : در این راستا کمبودهای بازار به ستاد تنظیم بازار اعلام شده است و مسئولان نیز هماهنگی هایی را با انجمن صنعت تایر صورت داده اند . وی ابراز امیدواری کرد : با توجه به اقدامات صوت گرفته ، احتمالا در آینده نزدیک مجدد توزیع گسترده تایرهای داخلی را شاهد خواهیم بود . ضمن آنکه تمام ظرفیتهای خود را به کار گرفته ایم تا بتوانیم به طور مستمر در رفع نیاز بازار قدم بر داریم .