به ایران پرس نیوز بپیوندید

آدرس پست الکترونيک [email protected]

ایران‌پرس‌نیوز به هیچ گروه سیاسی وابسته نیست و از هیچ کجا حمایت مالی دریافت نمی‌کند.







خلاصه انگلیسی این خبر را می توانید در زیر ببینید

آدينه، 26 خرداد ماه 1391 برابر با 2012 Friday 15 June

درگذشت مادر سرزمین هورامان

آژانس خبری موکریان
سرویس اجتماعی

مریم خالدی، مشهور به مریم رحیم مادر سرزمین هورامان درگذشت.
براساس گزارش رسیده به آژانس خبری موکریان، صبح روز 25 خردادماه جاری حاج مریم ، مشهور به مادر سرزمین هورامان ( اورامان ) یکی از قدیمی ترین خواننده های کردستان و مادر هنرمند بزرگ عثمان هه ورامی ( آهنگ ساز و خواننده پرآوازه کردستان ) در حالی که بیش از 100 سال سن داشت به دیار باقی شتافت .
مریم خالدی، مشهور به مریم رحیم متولد 1286 از خانواده های سرشناس اورامان ، در سال 1310 با مومن پدر عثمان هورامی که از خانواده های سرشناس هورمان لهون بود ازدواج کرد که حاصل این ازدواج 2 دختر و 4 پسر بوده است .
مریم خاتون از خوانندگان قدیمی منطقه هورامان است و بی شک عثمان هورامی صدای رسایش را از مادرش و اشعارش را از پدر بزرگش عزیز کیمنه یی به ارث برده است .
مریم خاتون سختی ها و رنج های زیادی در زندگی متحمل شد. هنوز 45 سال بیشتر نداشت که شوهرش مومن خالدی از دنیا رفت .
در سال 1361 پسرش فارس خالدی نیز به دلیل برخورد با مین در سن 30 سالگی فوت کرد .
مردم منطقه هورامان صدای لای لایی و سیاه چمانه این شیرزن هورامان را از یاد نخواهند برد . پسرش عثمان هورامی پدر آهنگ های سیاه چمانه است که این آوازهای محلی را به اوج رسانده است. با شروع جنگ ایران و عراق و آوارگی مردم منطقه لهون و شهر کیمنه، مریم خاتون نیز همراه خانواده بلاجبار ترک دیار نمود و در شهرستان مریوان مسکن گزید .
با بمباران شهر مریوان توسط عراق، به شهر دزلی نقل مکان کرد و پس از جنگ به شهر بازگشت . او در طی 20 سال اخیر بارها به محل زندگی اش شهر کیمنه که بر اثر جنگ به ویرانه ای تبدیل شده بود برگشت و در کنار سرچشمه کیمنه به خاطراتش باز می گشت
مریم خاتون 10 سال پیش در غم از دست دادن فرزند دومش بنام سعید یک بار دیگر عزادار شد و پس از مرگ وی به یک باره آثار غم و اندوه در چهره اش پدیدار شد.
امروزه مردم آهنگ هایی را که مریم خاتون در زمان جوانی سروده است به نام او می شناسند .
بی شک او دارای سبکی خاص در آهنگ های محلی بوده است که به دلیل محدودیت ها و نبود امکان ضبط فقط چند آهنگ آن هم در سنین 60-70 سالگی و بدون موزیک توسط نوه هایش ضبط شده است
حاجیه مریم به دلیل خوان و سفره اش که میهمانان زیادی را از سراسر کردستان با مهربانی می پذیرفت دارای شهرت دو چندانی شده بود و امروز اگر از دست پختی در کردستان تعریف کنند می گویند ( دست پخت و خوان مریم رحیمه ).
حاجیه مریم در سال 1367 به زیارت خانه خدا رفت و سالهای آخر عمرش را به عبادت گذراند .
او دارای بیش از 85 نوه و نتیجه است وی تا آخرین لحظه زندگی بدون عصا راه رفت و چشمانش کم سو نشد و عقلش رو به زوال نرفت و زلف های پریشان و سیاهش زیر کلاه زر قدیمی و لباس سنتی اش خودنمایی می کرد .
حاجیه مریم خاتون 10 روز پیش به دلیل زمین خوردن در باغش واقع در کیمنه دچار عارضه مغزی شد و امروز در بیمارستان ابوعلی سینای مریوان دار فانی را وداع گفت.
در 14 اردیبهشت امسال مریم خاتون شاهد برگزاری کنگره ی تحت عنوان تقدیر از زحمات ارزشمند پسرش ( عثمان هورامی ) در عرصه هنر بود که هنرمندان زیادی از جای جای ایران و جهان از در آن شرکت داشنتد . در روز 14 اردیبهشت این هنرمند بزرگ ( عثمان هورامی ) به پاس زحماتش در عرصه هنر و فرهنگ ایران زمین نشان بلوط طلایی را از دستان هنرمند بزرگ قطب الدین صادقی دریافت نمود .
گقتنی است پیکر مریم خاتون که به مادر سرزمین هورامان مشهور است در زیارتگاه شهر مریوان به خاک سپرده شد.




Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español

به اشتراک بگذارید:






© copyright 2004 - 2025 IranPressNews.com All Rights Reserved