خراسان: بر اساس ارزيابي هاي انجام شده کشور ايران از نظر سرانه مطالعه در منطقه رتبه اول را دارد و کشور ترکيه با فاصله بسيار زياد در رتبه دوم قرار دارد .
معاون توسعه کتابخانه ها و کتاب خواني نهاد کتابخانه هاي عمومي کشور با اعلام اين خبر در همايش کتابداران استان سمنان گفت : سرانه مطالعه غيردرسي در کشور نزديک به 18 دقيقه است. مجدالدين معلمي افزود : براساس نظر سنجي انجام شده توسط شوراي فرهنگ عمومي کشور سرانه مطالعه غيردرسي در سال گذشته کمتر از 30 ثانيه رشد داشته است.
وي اضافه کرد: سرانه مطالعه در کشور اعم از روزنامه ، وب سايت ها ، قرآن ، ادعيه ، مجلات نزديک به 80 دقيقه است. وي تعداد اعضاي کتابخانه هاي عمومي کشور را ۲ ميليون و 300 هزار نفر اعلام کرد و گفت : نزديک به 300 ميليون جلد کتاب در کتابخانه هاي عمومي کشور وجود دارد. معلمي گفت : سال گذشته 20 ميليارد تومان از ناشران کشور کتاب خريداري شده است.
احداث 300 ايستگاه مطالعه تا شهريور ماه
وي بزرگ ترين پروژه نهاد کتابخانه هاي عمومي کشور را افتتاح ايستگاه هاي مطالعه عنوان کرد و گفت : امسال اين ايستگاه ها تا شهريور ماه با 300 ايستگاه آغاز به کار مي کنند و تا پايان سال به يک هزار و 100 ايستگاه در سراسر کشور افزايش پيدا مي کند. معلمي افزود : در هر ايستگاه 15 عنوان کتاب در موضوعات خانواده ، کودک، اجتماعي و... وجود دارد.
وي با بيان اين که حدود ۲ هزار و 800 کتابخانه عمومي و مشارکتي با بيش از300 ميليون جلد کتاب در کشور وجود دارد افزود : به لحاظ جمعيتي تعداد کتابخانه هاي موجود در کشور شايسته مردم نيست.
معلمي افزود : زنجيره کتابخانه ها در تمام محلات و مناطق کشور گسترش خوبي ندارد .
وي با اشاره به اين که در دولت هاي نهم و دهم تلاش شده اين زنجيره افزايش پيدا کند گفت : تا پيش از دولت نهم تعداد کتابخانه هاي تحت پوشش نهاد کتابخانه هاي عمومي کشور حدود هزار و 760 کتابخانه بود که در حال حاضر به حدود ۲ هزار کتابخانه رسيده و نيز 800 کتابخانه مشارکتي در کشور فعاليت دارند. وي سياست نهاد کتابخانه هاي عمومي کشور را توسعه کتابخانه هاي بزرگ عنوان کرد و افزود : نهاد تلاش دارد کتابخانه هاي استاندارد و به لحاظ درجه ، درجه يک در کشور گسترش پيدا کند. وي همچنين توجه به توسعه کتابخانه ها در روستاها و توسعه کتابخانه هاي سيار را از سياست هاي نهاد کتابخانه هاي عمومي اعلام کرد و يادآورشد : نهاد تلاش دارد پوشش کامل در تمام روستاها داشته باشد.
معلمي با بيان اين که در مناطقي که کتابخانه خوب داريم مراجعه مردم خوب است افزود : بايد فضاي کتابخانه ها را توسعه بدهيم. وي افزود : اکنون به دليل محدوديت در فضاي کتابخانه ها براي عضويت افراد در کتابخانه ها مشکل وجود دارد.
عضويت 140 کتابخانه در طرح شبکه اي کردن کتابخانه ها
وي شبکه اي کردن کتابخانه هاي عمومي کشور را از طرح هاي در دست اجرا برشمرد و گفت : تا پيش از اين کتابخانه ها به صورت جزيره اي و مستقل اداره مي شدند اما با اجراي طرح شبکه اي کردن ، کتابخانه ها به صورت آنلاين با هم ارتباط پيدا مي کنند.
معلمي گفت : 140 کتابخانه به اين شبکه پيوستند و روزانه ۸ کتابخانه نيز به اين شبکه متصل مي شوند و پيش بيني ما اين است که هزار و 100 کتابخانه زيرپوشش اين شبکه قرار گيرند. وي همچنين شناسنامه دار کردن کتابخانه هاي عمومي کشوررا از ديگر طرح هاي اين نهاد اعلام کرد و گفت : با شناسنامه دار کردن کتابخانه ها مردم از درجه کتابخانه و امکانات و منابع آن اطلاع پيدا مي کنند و بهتر مي توانند نيازهاي خود را برآورده کنند.
همايش کتابداران استان سمنان برگزار شد
' سرپرست فرمانداري شهرستان سمنان در همايش کتابدا ران درسخناني به دغدغه هاي مقام معظم رهبري در خصوص کتاب و کتاب خواني اشاره کرد و گفت : پايين بودن سرانه مطالعه و شمارگان پايين کتاب از دغدغه هاي معظم له است که بارها به اين موضوع اشاره کرده اند. حسن سعدالدين ' گفت : همه ما ملزم هستيم دستورات رهبري را اجرا کنيم و براي عملياتي کردن اين دغدغه ها تلاش جدي داشته باشيم. وي اضافه کرد : رسالت کتابداران بسيار مهم و حساس است و به گونه اي بايد کار کنيم که نسل جوان ما به کتاب و کتاب خواني اهميت بدهد.' امير علي عموزاده ' مديرکل کتابخانه هاي استان سمنان نيز در اين همايش با تقدير از کتابداران استان رسالت آن ها را انبيا گونه توصيف کرد، در اين همايش که با حضور خانواده هاي کتابداران برگزار شد از کتابداران استان سمنان با اهداي لوح و جوايزي تجليل به عمل آمد.