اوایل تیر ماه خبری بر خروجی خبرگزاری فارس قرار گرفت که باعث شد هم یک هیاهوی گسترده در داخل کشور رخ دهد و هم در خارج از مرزهای ایران و به خصوص در جهان عرب و آن مصاحبه ادعایی این خبرگزاری با محمد المرسی، رییس جمهوری جدید مصر بود .
به گزارش خبرنگار بازتاب، در این گفتوگو به نقل از مرسی تعیین سفر به عربستان، در اولین سفر خارجی خود را رد کرده بود . این موضوع با واکنش شدید رسانههای عربی مواجه شد و کار به جایی کشید که سخنگوی رییس جمهوری مصر به تکذیب این مصاحبه پرداخت و در بیانیهای تصریح کرد : «محمد مرسی هیچ گونه مصاحبهای پیش یا پس از اعلام نتایج انتخابات با خبرگزاری فارس نداشته است ».
اما دامنه این دعواها به داخل کشور نیز سرایت کرد . بدین شکل که خبرگزاری ایرنا هم - که البته خرده حسابهای قدیمی با فارس داشت- انجام این مصاحبه را با برجسته کردن اظهارات سخنگوی مرسی ، تکذیب کرد .
خبرگزاری فارس در دفاع از خود، ناگزیر فایل صوتیای را منتشر و اعلام کرد مربوط به مصاحبه مورد ادعایش است و مصاحبه را هم مربوط به قبل از پیروزی نهایی مرسی در انتخابات اعلام کرد. اما این کار هم افاقه نکرد و این فایل هم مقبول نیفتاد . به گونه ای که خبرگزاری ایرنا ، ارگان دولت هم تصریح کرد این فایل صوتی جعلی بوده و مربوط به صدای المرسی نیست و به همین خاطر است که فقط در بخش فارسی خبرگزاری فارس کار شده؛ چرا که مخاطبان فارسی زبان خبرگزاری ، صدای رییس جمهوری مصر را نمیشناسند!
البته همان گونه که فارس هم اعلام کرد، این مصاحبه که در اولین روزهای پیروزی مرسی از وی منتشر شده و البته حرفهایی متفاوت و گاه متناقض با سخنان مرسی در آن بود، انعکاس گسترده ای در رسانه های عرب زبان داشت که البته بخشی از این انعکاس ها، تکذیب این مصاحبه بود و باعث شد این خبرگزاری در میان دیگر مسلمانان به ویژه جهان عرب، خبرگزاری مشهوری شود .
به هر حال زمان گذشت و سفر مرسی به عربستان ، به عنوان نخستین سفر خارجی وی در قامت رییس جمهوری جدید مصر صورت گرفت و وی به دیدار پادشاه عربستان رفت.
البته دیدار مرسی با پادشاه عربستان و انتشار تصاویر این دیدار دوجانبه، یک نتیجه دیگر هم داشت و آن پایان دادن به شایعات گسترده رسانه های ایرانی از جمله خبرگزاری فارس درباره حال وخیم و احتمالا مرگ ملک عبدالله، پادشاه عربستان بود.
هرچند خبرگزاری فارس در مصاحبه مورد اشاره خود با مرسی ، تاکید کرده بود او تمایل دارد روابط با ایران را که برای مدتهای زیادی منفصل شده بود، تجدید کند.اما این بخش از اظهارات ادعایی این رسانه ایرانی هم با نبود برنامهای از سوی مرسی برای سفر به تهران، رنگ واقعیت به خود نگرفت.
تنها گفته شد شاید روسای جمهوری ایران و مصر با یکدیگر در کشوری ثالث! دیدار کنند. چرا که به گفته رئیس دفتر حفاظت از منافع ایران در قاهره ، محمود احمدی نژاد و محمد مرسی در اتیوپی و در حاشیه اجلاس سران کشورهای عضو اتحادیه آفریقا با یکدیگر ملاقات کنند. البته این امر هنوز قطعی نشده و در صورتی محقق میشود که ایران در سطح رییس جمهوری در این اجلاس شرکت کند. از سوی دیگر، مرسی پس از بازگشت از عربستان ، پذیرای هیلاری کلینتون وزیر خارجه امریکا در مصر شد.
بیشک انتشار این گفتگو در ساعات حساس اولیه روی کار آمدن مرسی خاطره چندان خوشی از ایران در آستانه ورود وی به کاخ ریاست جمهوری بر جای نگذاشت. از سوی دیگر شاید بتوان گفت نقاط عطف روابط بین المللی با این گونه اقدامات تبدیل به بازیچه می شود و معلوم نیست در آینده چه شوکهای دیگری را باید منتظر باشیم.
به هر ترتیب در حال حاضر این گونه خبرها دستمایه خوبی شده است برای نویسندگان و تحلیل گران عربی که میخواهند از این آب گل آلود، ماهی خودشان را بگیرند که البته گاه هجمه خود را نه علیه این خبرگزاری، که علیه تشیع به کار میگیرند.
در همین راستا همچنین برخی نویسندگان ضدشیعه، آنچه را "دروغ های فارس" خواندند، در تحلیلی به مذهب تشیع مرتبط ساخته و به این مضمون نوشتند: دروغ ، دین ایشان است و شیعیان همواره به "تقیه" پناه می برند و دروغ های خود را توجیه می کنند.
در این نوشتهها به خبر دیگری از فارس اشاره شده بود که در آن مانور مشترک روسیه و چین و ایران در سوریه از سوی روس ها تکذیب شد.
البته روشن است که رسانه های عربی اهداف و مواضع خاص خود را دارند و از کوچکترین نقاط ضعف ما بهره خود را می گیرند. اما چرا باید بهانه به دست آنها داد؟ این در حالی است که کشیده شدن این موارد به فضای منطقه ای و بین المللی و تعمیم این انگ ها به تمام رسانه های ایرانی و از آن مهمتر به مذهب تشیع امری بسیار خطیر می باشد.
با این حال،ما در مقام قضاوت درباره صحت یا کذب مصاحبه خبرگزاری فارس با مرسی نیستیم. چرا که گاه سیاستمداران عرب نیز سیاسی کاری کرده و چند گونه حرف می زنند. اما آیا در خصوص خبر مرگ پادشاه عربستان نیز می توان این حسن نگاه را داشت؟ به ویژه که شاید برادران عرب ما ندانند که دروغ در مذهب ما نه تنها مشروع نیست، بلکه کلید تمام گناهان است.