بيستمين نمايشگاه بين المللي قرآن كريم با شکوه و عظمت خاصی در حال برگزاری می باشد. نوآوریها و فعالیتهایی که قطعا با حمایت وزارت ارشاد رونق مضاعفی خواهد یافت. اما نکته ای که در اینجا محل ابهام و تامل است اینکه آیا فعالیتهای قرآنی وزارت ارشاد صرفا در همین نمایشگاه و در ماه مبارک رمضان خلاصه می شود و تفکر و دغدغه ترویج فرهنگ قرآنی تا یکسال دیگر به حالت تعلیق در خواهد آمد؟!
به گزارش بی باک، بيستمين نمايشگاه بين المللي قرآن كريم با شکوه و عظمت خاصی در حال برگزاری می باشد. نوآوریها و فعالیتهایی که قطعا با حمایت وزارت ارشاد رونق مضاعفی خواهد یافت. اما نکته ای که در اینجا محل ابهام و تامل است اینکه آیا فعالیتهای قرآنی وزارت ارشاد صرفا در همین نمایشگاه و در ماه مبارک رمضان خلاصه می شود و تفکر و دغدغه ترویج فرهنگ قرآنی تا یکسال دیگر به حالت تعلیق در خواهد آمد؟! در همین راستا خبرنگار " بی باک" گفتگویی را با دکتر حميد شاه آبادي معاون هنري وزارت ارشاد داتشه که در ادامه تقدیم می گردد.
آقای دکتر به نظر می آید که امسال از وضعیت نمایشگاه قرآن کلا راضی هستید. درست است؟
این بخش هایی که من دیدم به نظرم کارها قوی تر از سال گذشته است و گرنه همه ی بخش های ما از محدودیت فضا و مکان رنج می برند. البته من بخش های زیادی از نمایشگاه را ندیدم و تنها حوزه های مربوط به حوزه ی تجسمی و حوزه ی مد لباس و بخشی از حوزه ی نرم افزار و یک بخش دیگری از مجموعه ی نشر را دیدم.
گذشته از اشکالاتی که عموم نمایشگاه ها با آن دست گریبان هستند که حضرتعالی نیز به محدودیت فضا و مکان اشاره کردید، روند رو به رشد نمایشگاه را نسبت به سالهای قبل چگونه ارزیابی می کنید؟
به نظر می آید که کارها نو است. ما در حوزه ی تجسمی انصافاُ خلاقیت های زیادی را می بینیم. وجود بیست سال برگزاری نمایشگاه قرآن مشوق خوبی بوده برای اینکه هنرمندان ما از نظر قرآنی ظرفیت های جدیدی را ارائه دهند و در واقع تلاش کنند که با مفاهیم و معارف بلند قرآنی با استفاده از ظرفیت هنر در ذهن و دل مخاطب راه پیداکنند. بنابراین امیدواریم که این محدودیت های فضا و مکان حل شود و ما بتوانیم آثار بیشتری را به نمایش بگذاریم.
آیا وزارت ارشاد کل کارهای قرآنی اش را در این نمایشگاه خلاصه کرده و یا کارهای دیگری هم در طول سال برای ترویج فرهنگ قرآنی در دستور کار دارد؟ انتقادی که برخی از وزارت ارشاد می کنند این است که با رفتن ماه مهمانی خدا و تلاوت قرآن، تفکر و دغدغه ترویج فرهنگ قرآنی نیز از دستور کار مسئولین این وزارتخانه رخت بر می بنند.
شما باید این موضوع را از حوزه ی قرآنی ما بپرسید نه من که معاونت هنری هستیم.
بله اما تفکر و دغدغه قرآنی باید در همه بخشهای وزارت ارشاد موج بزند و مربوط به یک معاونت نمی شود.
کاملا درست است. اما درحوزه ی قرآن مهم ترین کار وزارت ارشاد این است که موسسات قرآنی در طول سال فعال باشند که بیش از دو هزار موسسه ی قرآنی در حال حاضر از وزارت ارشاد پروانه ی فعالیت دارند و در طول سال برنامه هایی از قبیل برگزاری کلاس و دوره های آموزشی، نظارت بر فعالیت این موسسات و اقداماتی از این قبیل صورت می گیرد و نمایشگاه فقط فرصتی است برای اینکه برخی از فعالیتهای قرآنی دیده شوند. اقبال مردم نیز از این روست که هر چیزی را که مورد علاقشان است، یک بار دیگر آن را از منظر قرآن ببینند و این باعث می شود که همه ی خلاقیت ها در خدمت قرآن شکوفا شود و نمایشگاه قرآن هم نمایشگاهی برای نشان دادن همین ظرفیت هاست. و البته کار عمیق و بلند قرآنی همان اتفاقاتی است که در طول سال صورت می گیرد. این جا تنها نمایشی از آن کارهای صورت گرفته می باشد. سایت های قرآنی زیادی وجود دارند؛ کتاب های قرآنی بسیار زیادی تالیف می شود، کارهای هنری قرآنی زیادی در طول سال صورت می گیرد و به هر حال اینجا هم فرصتی است برای این که ماهی است که زمینه ی مردم و دل مردم آمادگی دارد.
شما چه حمایت هایی در طول سال می کنید؟
در عرصه ی فعالیت های هنری طبیعی است که برگزاری نمایشگاه ها، خرید آثار از هنرمندان، تولید تئاتر ها و نمایش هایی که با مضامین دینی است و همین طور نواها و نغمه های معنوی و...اینها همه جزء دستور کارهایی است که در وزارت ارشاد مورد حمایت قرار می گیرد و کم نیستند کارهایی که در این زمینه ها تولید شدند و مورد حمایت قرار گرفتند اما به هر حال می گویم که فضای نمایشگاه فضایی است که یک جلوه ای از کلیت این کارها به نمایش در آید.
رویکرد قرآنی وزارت ارشاد را نسبت به دوران قبل چگونه ارزیابی می کنید؟
ببینید رویکرد دولت نهم و دهم درعرصه ی فعالیت های دینی به ویژه در حوزه ی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بسیار متفاوت از گذشته و مبتنی بر تجربیات گذشته است. دولت نهم توانست در بسیاری از بخش ها سنگ بنای خوبی راپایه گذاری کند. رشد جدی کانون های هنری، کانون های مساجد در دولت نهم صورت گرفت. شکل گیری جدی مرکز ترویج قرآنی در دولت نهم شکل گرفت. تاُسیس رسانه های دیجیتال با رویکرد های دینی در دولت نهم شکل گرفت و همه ی این ها در دولت دهم با آمارهای چند برابری شکل پیدا کرد. اگر شما به آمار کانون های مساجد در دولت نهم و دهم نگاه کنید می بینید یک سنگ بنای خوبی گذاشته شد و با جدیت در این فضا شکل پیدا کرد. ما در حوزه ی تئاتر همین طور هستیم. الآن حتی در ماه مبارک رمضان بخش موسیقی ما و ارکست ما دارد کار "شب دهم" را که یک کار مذهبی هست؛ انجام می دهد. یعنی هیچ بخشی از فعالیت های وزارت ارشاد دور از این فعالیت ها نیست. بنابراین خوشبختانه سنگ بنای خوبی در دولت های نهم و دهم گذاشته شد.