به ایران پرس نیوز بپیوندید

آدرس پست الکترونيک [email protected]

ایران‌پرس‌نیوز به هیچ گروه سیاسی وابسته نیست و از هیچ کجا حمایت مالی دریافت نمی‌کند.







خلاصه انگلیسی این خبر را می توانید در زیر ببینید

پنجشنبه، 12 مرداد ماه 1391 برابر با 2012 Thursday 02 August

شیر و ماست و پنیر بازهم گران میشود

پایگاه خبری تحلیلی قدس انلاین – سعید کوشافر : پانزده روز قبل بود , هنوز ماه مبارک رمضان اغاز نشده بود که خبری در رسانه ها مطرح شد تا جو گرانی های قبل از ماه مبارک را بشکند , ان خبر چیزی نبود جر اینکه طرح قیمت‌گذاری« 50 - 50 » محصولات لبنی اجرا می شود.
اما اصل ماجرای خبر این بود که در پی گرانی ناکهانی و سرسام اور فراورده های لبنی , دولتمردان که طی مراحل قبلی موفق به کاهش قیمت شیر نشده بودند , بالاخره یک راه تازه پیدا کردن ودراین خصوص با کارخانجات لنبی به توافق رسیدند .
چند روز بعد دبیرانجمن صنایع لبنی کشور گفت :بر اساس این طرح 50 درصد محصولات باقیمت پیشنهادی وزارت صنعت معدن و تجارت و 50 درصد بقیه نیز باقیمت تمام شده و با در نظر گرفتن سود 8 درصدی کارخانه ها اجرا می شود. باکری ابراز امیدواری کرد ، بااجرای این طرح هم رضایت تولیدکنندگان و هم مصرف‌کنندگان فراهم شود.
دبیرانجمن صنایع لبنی کشور اعلام کرد: کارخانه های لبنی برای تولیدباهدف صادرات هرمیزان که بخواهند می توانند شیرخشک وارد کنند.
او افزود : انتظار می رود دولت برای حمایت قابل قبول از دامداران قیمت خوراک دام را کاهش دهد تا قیمت فرآورده های لبنی نیزکاهش یابد.

این خبر چند پیام داشت ,اول اینکه دست کارخانه داران در گران کردن سایر محصولات باز شد , دوم اینکه کارخانجات نیازی به شیر دامداران ندارند ومیتوانند شیر خشک را به عنوان مواد اولیه وارد خط تولید کنند و سوم اینکه مردم بازهم باید جلوی در مغازه ها صف بکشند تا شیر و سایر محصولات کم چرب برسد تا شاید بتوانند از مواهب انها بهره مند شوند.
***مردم چشم به راه
اگر چه از همان زمان اعلام خبر بسیاری از کارشناسان نسبت به اجرایی شدن این شیوه ابرازتردید و نداشتن سیستم نظارتی از سوی دولت را دلیل اصلی عدم اجرای طرح بیان کردند, اما مردم هرروز به مغازه های محله خود مراجعه کرده وسراغ فراورده های لبنی ارزان را میگرفتند , ولی درمقابل تنها جوابی که نصیبشان میشد این بود که هنوز خبری نیست تا اینکه بالاخره بعد از 5روز انتظار مردم یک مقام صنفی دوباره دررسانه ها حاضر شد و درباره این طرح سخن گفت تا مردم زیاد منتظر قیمتهای ارزان لبنیات نباشند
دبیر انجمن صنفی صنایع فرآورده های لبنی ایران با بیان اینکه شیر بطری یک لیتری 1.5 درصد چربی با قیمت 1200 تومان به بازار عرضه می‌شود، از تخفیف 10 درصدی محصولات لبنی پرچرب در ماه مبارک رمضان خبر داد.

رضا باکری درخصوص اجرای تفاهم نامه انجمن صنایع لبنی با وزارت صنعت، معدن و تجارت در کل کشور اظهارداشت: این تفاهم نامه به دفاتر انجمن در استانها ابلاغ شده است و انشاء الله ظرف یک هفته آینده این تفاهم نامه به طور کامل در کل کشور به مرحله اجرا درخواهد آمد.

وی درخصوص عرضه 50 درصد ازمحصولات لبنی که در قالب محصولات حمایتی با نرخ ثابت به بازار عرضه می شوند، گفت: براساس تفاهم نامه مذکور تا پیش از این فقط سه محصول لبنی "شیر900 گرمی نایلونی با 1.5 درصد چربی با قیمت 900 تومان، ماست 900 گرمی با داشتن 1.5 درصد چربی با قیمت 1300 تومان و پنیر یو.اف 400 گرمی با قیمت 2400 تومان" در بازار قابل عرضه بود، اما به دلیل اینکه برخی کارخانجات از نظر فنی فاقد خط تولید شیر نایلونی بودند و تنها شیر بطری تولید می کردند، لذا علاوه بر سه محصول یادشده محصول "شیر بطری یک لیتری 1.5 درصد چربی با قیمت 1200 تومان" هم به این تفاهم نامه افزوده شده است.

دبیرانجمن صنفی صنایع فرآورده های لبنی ایران درباره 50 درصد محصولات لبنی که براساس قیمت تمام شده به بازار عرضه می شوند نیز گفت: این گروه از محصولات لبنی که شامل 12 فرآورده لبنی با درصد چربی بیش از 1.5 درصد (پرچرب) هستند، برمبنای قیمتهای تمام شده به بازار عرضه می شوند.

***یکی از هزار وعده
این یک هفته نیز روی پنج روز قبل , ماه رمضان هم شروع شدو یک هفته از ان گذشت اما خبری از محصولات لبنی ارزان نشد , مردم هنوز در انتظار وعده ها هرروز به مغازه داران مراجعه میکنند وانها را کلافه کرده اند , اما انگار قرارنیست این قرارداد اجرایی شود , البته دربخش افزایش قیمتهای ان بلافاصله واز همان روز اجرا شد , منتها بخش کاهش قیمت ان به اجرا نزدیک نشده است .
امیدواری مردم ادامه داشت تا اینکه یک مقام مسوول اب پاکی راروی دست روزه دارانی که درجستجوی شیر وپنیر و ماست ارزان بودند ریخت تا دیگر مردم مجبور نباشند هرروز راه خانه تا مغازه محله را طی کنند وبپرسند که شیر ارزان رسید یانه؟
مدیرعامل اتحادیه تعاونی های سراسری لبنی ایران با بیان اینکه تفاهم انجمن صنفی با وزارت صنعت برای عرضه محصولات با نرخ مصوب شعاری بیش نیست، گفت: اگر شما یک قلم از این کالاها را در بازار با نرخ مصوب پیدا کردید به ما هم بدهید!
محمدرضا اسماعیلی درخصوص عرضه 50 درصد محصولات لبنی کم چرب با نرخ مصوب، اظهارداشت: این اتحادیه به هیچ وجه تفاهم نامه انجمن صنفی صنایع فرآورده های لبنی با وزارت صنعت، معدن و تجارت را برای عرضه 50 درصد محصولات لبنی کم چرب خود با نرخ مصوب را قبول ندارد و به آن عمل نمی کند!
وی با بیان اینکه حدود 500 کارخانه تولید فرآورده های لبنی تحت پوشش این اتحادیه هستند درحالی که فقط در حدود 40 کارخانه تولید فرآورده های لبنی تحت پوشش انجمن صنفی صنایع فرآورده های لبنی هستند، گفت: درحدود 80 درصد محصولات کارخانه های تحت پوشش اتحادیه تعاونی های سراسری لبنی ایران را 4 کالای مذکور در تفاهم نامه انجمن صنفی صنایع فرآورده های لبنی با وزارت صنعت، معدن و تجارت شامل می شود.
این فعال بخش صنایع لبنی کشورتصریح کرد: براین اساس هیچ یک از کارخانجات ما حاضر نشدند این تفاهم نامه را امضا کنند، چون معتقد بودند که با اجرای این تفاهم نامه متحمل ضرر وزیان هنگفتی خواهند شد.
درمقابل این اظهارات و انچه در واقعیت رخ داده , رضا باکری دبیرانجمن صنایع لبنی ایران در واکنش به این اظهارات گفت: این موضوع اصلا اهمیتی ندارد، چون آنها فقط 20 درصد تولید محصولات لبنی کشور را در اختیار دارند.

وی تصریح کرد: درحقیقت انجام این کار یک تکلیف دولتی نیست بلکه یک ماموریت و رسالت اجتماعی است که کارخانجات تولید فرآورده های لبنی بخش خصوصی از این طریق به دولت می گویند توانایی جانشینی اقتصاد دولتی را دارند.
یک مقام صنفی دیگر نیز به اظهارات احساسی روی میاورد تا شاید کارخانه داران را تحت تاثیر قراردهد, مدیر عامل اتحادیه تولید کنندگان فراورد‌های لبنی نیز با انتقاد از عملکرد کارخانه‌ها می‌گوید: اکنون سخن ما با آن تعداد از کارخانجات لبنی است که از پیوستن به طرح تولید کالاهای حمایتی لبنی اکراه دارند و یا مخالفت می‌‌کنند به آنها می‌گوییم با چه چیزی مخالفید و اینکه چه طرحی قابل اجرا نیست.
اسماعیل‌نیا در ادامه می‌افزاید: شما بدون اینکه خود بدانید و آگاه باشید همین حالا هم تولید کالاهای حمایتی لبنی را اجرا می‌کنید. شما مردم کم درآمد جامعه خودتان را که از درون آنها و به هزینه آنها به وجود آمده‌اید مخاطب قرارداده می‌خواهید بگویید که ما برای شما نمی‌توانیم محصولات لبنی ارزان قیمت تولید کنیم؟ می‌خواهید به دولت بگویید که آنقدر بالغ نشده‌اید که مسئولیتهای اجتماعی تولید غذای سلامت مردم را به عهده بگیرید؟ و هنوز همچون کودکان باید دستتان را بگیرند و از جیب مردم مصرف‌کننده جامعه هزینه زنده ماندن شما را بدهند؟
وی خطاب به کارخانه‌های لبنی می‌گوید: می‌خواهید بگویید فرزندان ناقص‌الخلقه‌ای هستید که هرگز شانسی برای مردانه ایستادن روی پای خود پیدا نخواهید کرد؟ می‌خواهید بگویید طرفدار ادامه حاکمیت اقتصاد دولتی که خود به انتهای راه رسیده و فریاد اجرای اصل 44 برآورده است، هستید، به خود بیایید، مردانه بایستید و مسئولیت اجتماعی‌تان را بپذیرید.
***اعتراف به شکست و سیاست تهدید
از همان اول هم مشخص بود که این سیاست جدی نیست , چرا که هیچ مقام دولتی حاضر با تایید یا تکذیب این روش نشد, به نوعی خود انها هم میدانستند که نباید وعده ارزانی محصولات لبنی را به مردم بدهند , انها میدانستند که ارزان کردن شیر تولیدی کار اسانی نیست ونمیتوان براحتی از پس این مسوولیت برامد , لذا منتظر شدند تا ببینند , کارخانجات لبنی که اکنون دستشان برای ورادات شیرخشک بازشده چه خواهندکرد .
درعین حال مقامات صنفی نیز که تعهدی ندارند تا میتوانستند وعده میدادند , هرچند که هیچکدام از انها عملی نشد و خودشان هم اعتراف کردند , و هنگامی که دیدند کارخانه داران با وعده و وعید و تحریک احساسات انساندوستانه راضی به ارزان کردن محصولات لبنی نشدند , سراغ تهدید رفتند ,حربه ای که نه انها ابزارشان را داشتند ونه امکان ان وجودداشت.
درهمین راستا , رضا باکری دبیر انجمن صنفی صنایع لبنی ، درباره کمبود محصولات لبنی کم چرب و ارزان قیمت در بازار مصرف اظهار کرد: به درخواست سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران و به منظور تمرکز در عرضه مواد غذایی، فرآورده‌های لبنی کم چرب در قالب شیر، ماست و پنیر در مراکز معرفی شده توزیع می‌شوند.
باکری تنها ایراد این طرح را اجرایی نشدن آن در سطح 30 استان دیگر عنوان و اظهار کرد: ‌استان تهران به دلیل ماه رمضان این طرح را سریعا و بدون هماهنگی با دیگر استان‌ها اجرا کرد و نیمی از ظرفیت کارخانه‌های لبنی در کل استان به محصولات کم چرب اختصاص داد اما بخشی از تولیدات این کارخانه‌ها به استان‌های دیگر می‌رود.

محمد فربد اظهار داشت: براساس توافقی که بین تولیدکنندگان صنایع لبنی و سازمان بازرگانی استان تهران صورت گرفته است، مقرر شد از اول ماه رمضان بخشی از محصولات تولیدی صنایع لبنی با قیمت تمام شده و بدون احتساب سود عرضه شود و بخشی دیگر از محصولات نیز با رعایت ضوابط قیمت‌گذاری به بازار عرضه شود.
رضا باکری همچنین درخصوص برخورد با کارخانجات تولید فرآورده های لبنی که محصولات خود را براساس تفاهم نامه انجمن صنفی صنایع فرآورده های لبنی ایران با وزارت صنعت، معدن و تجارت در بازار عرضه نمی کنند، اظهارداشت: اگر این کارخانجات برخلاف تفاهم نامه مذکور عمل کنند، متخلف هستند، براین اساس بازرسان سازمان بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استانها به صورت مستمر در این کارخانجات حضور دارند و بر اجرای صحیح این تفاهم نامه نظارت کامل دارند.

به گفته این فعال بخش صنعت لبنیات کشور، درصورتی که گزارشی از تخلف یکی از واحدهای تولید فرآورده های لبنی تهیه شود، برابر قوانین جاری کشور با واحد تولیدی متخلف برخورد خواهد شد.

***شعارهای نمایندگان مجلس و بی تفاوتی دولتی ها
جالب است که شیر و سایر فراورده های لبنی گران میشود, بعد ازان گرانتر هم میشود, نمایندگان سروصدا میکنند , اما هیچ مقام دولتی واکنش نشان نمیدهد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان این که قیمت محصولات لبنی هیچگاه به قیمت پیشین برنمی‌گردد، اظهارداشت: با توجه به گران شدن ارز و افزایش قیمت نهاده‌های دامی کاهش قیمت شیر و محصولات لبنی شبیه یک رویاست مگر این که دولت اقدامی در این زمینه انجام دهد.
این نماینده مجلس نهم با بیان این که نظارتی بر بازار شیر و فرآورده‌های لبنی وجود ندارد، اظهار داشت: انتظار این بود که پس از ادغام وزارت بازرگانی در وزارت صنایع و معادن و تشکیل وزارت صنعت، معدن و تجارت نظارت‌ها بر بازار محصولات لبنی بیشتر شود اما متاسفانه پس از این ادغام نظارت ها به حداقل ممکن کاهش یافت و تکالیف دستگاه‌های نظارتی دچار ابهام شد.
یک عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس هم میگوید: بر اساس دستور کارکمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مقرر شده تا پس از تعطیلات تابستانی مجلس در هفته اول به موضوع افزایش بی رویه قیمت در کالاهای اساسی و مواد لبنی پرداخته شود که به اعتقاد من با شرایط موجود اقتصادی، برگزاری جلساتی باحضور نمایندگان دولت بی فایده است.
محمد رضا امیری کهنوج ،نخریدن مواد لبنی از سوی مردم را مهمترین راهکار در تعدیل قیمت ها دانست و تصریح کرد: در جلسات متعددی که با نمایندگان دولت در کمیسیون کشاورزی جهت رسیدگی به موضوع گرانی کالاهای اساسی و مواد لبنی داشته ایم، هنوز این مشکلات برطرف نشده که به نظر می رسد با نخریدن این کالاها از سوی مردم می توان تا حدودی به کاهش قیمت ها امیدوار بود.
وی ادامه داد: در ماه های اخیر موضوع گرانی مواد لبنی به خصوص شیر و ماست به حدی رسیده که اقشار آسیب پذیر و کم درآمد جامعه دیگر قادر به خرید این محصولات نیستند و از طرفی نیز تولید کنندگان هم با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم می کنند.
دبیر کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس هم در واکنش به افزایش قیمت محصولات لبنی در هفته های اخیر، گفت: دولت به تازگی نرخ شیر و محصولات لبنی را اعلام کرده، به نحویکه قیمت شیر کم چرب، 900 تومان تعیین شده، در صورتیکه قیمت قبلی آن 630 تومان بوده است که این مسئله گرانفروشی در این محصولات بوده و تلقی دولت از ارزانفروشی غلط است.
سید علی محمد بزرگواری ، افزود: دولت در هفته جاری طرحی مبنی بر ارزان فروشی شیر و محصولات لبنی را به اجرا درآورده که می توان گفت این طرح های اورژانسی نه تنها در کاهش قیمت ها موثر نیست، بلکه در مقایسه با گذشته نیز قیمت ها افزایش قابل ملاحظه ای یافته است.
درهمین راستا یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با انتقاد از عملکرد وزارتخانه های صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی در زمینه افزایش قیمت محصولات لبنی به خصوص شیر، گفت: در جلساتی که هفته گذشته با مسئولین اقتصادی کشور داشتیم، مقرر شد تا بر اساس تعاملات دولت و مجلس، قیمت کالاهای اساسی به خصوص شیر در بازار به صورت تعادلی اعمال شود.
عبدالکریم رجبی ، افزود: بر اساس جلساتی که هفته گذشته با مسئولین اقتصادی کشور به خصوص وزیر صنعت، معدن و تجارت داشتیم، مقرر شد تا قیمت محصولات و کالاهای اساسی به صورت تعادلی در بازار تعیین شود که افزایش قیمت شیر از 630 به 900 تومان، خلاف تعاملات صورت گرفته بین دولت و مجلس است.
وی اظهارداشت: مهمترین علت افزایش بی رویه قیمت شیر و محصولات لبنی نبود هماهنگی های بین وزارتخانه های صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی است، به طوریکه نا هماهنگی بین این دو وزارتخانه موجب شده تا واسطه ها نیز از این امر سوء استفاده کرده و به گرانی ها دامن بزنند.
***بازهم گران میشود
درحالی که نمایندگان مجلس از تعیین قیمت 900 تومان برای هرکیلو شیر از سوی دولت خبر میدهند که مقامهای دولتی تاکنون هیچ اظهار نظری دراین خصوص نکرده اند , اما خبرنگار ما از یک مقام اگاه کسب اطلاع کرد که طی روزهای اخیر قیمت فروش شیر به 1000 تومان و حتی دربرخی موارد بیش از انهم افزایش یافته که با توجه به ورود این شیر به کارخانجات باید بازهم منتظر افزایش قیمت محصولات لبنی بود .
انچه اکنون به نظر میرسد انتظار مردم باشد این است که مسوولان دولتی ونمایندگان مجلس اگر نمیتوانند کالا یا محصولی را ارزان کنند ,حداقل برای جلوگیری از افزایش بیشتر قیمت ان تلاش کنند و با طرحهای غیر قابل اجرا وسیله ای برای گرانتر شدن کالاهای اساسی مردم فراهم نکنند.




Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español

به اشتراک بگذارید:






© copyright 2004 - 2025 IranPressNews.com All Rights Reserved