آفتاب: کشورهای لبنان و کویت به رغم دعوت جمهوری اسلامی ایران، در نشست امروز پنجشنبه تهران با موضوع سوریه حاضر نمی شوند.
دولت لبنان به طور رسمی به ایران اطلاع داده است که در نشست امروز تهران با موضوع تحولات سوریه مشارکت نمی کند.
یک منبع آگاه در وزارت خارجه لبنان این موضوع را به خبرگزاری فرانسه اطلاع داده و گفته است لبنان قبل از این هم در هیچ نشستی با موضوع سوریه مشارکت نکرده بود.
هم اکنون در میان جامعه و احزاب لبنان نیز در برابر تحولات سوریه، چند دستگی وجود دارد.
سایت خبری الان کویت هم اعلام کرد این کشور در نشست امروز پنجشنبه ایران با موضوع سوریه، مشارکت نمی کند.
چند روز پیش از این قشقاوی معاون وزیر امور خارجه ایران با سفر به کویت، دعوتنامه مشارکت در این نشست را تسلیم مقامات کویتی کرد.
در همین ارتباط شماری از نمایندگان پارلمان کویت به دولت این کشور درباره مشارکت در نشست تهران هشدار داده اند.
به گزارش عصر ایران، چهار نماینده پارلمان کویت گفته اند که مشارکت کشورشان در نشست تهران، غیرقابل پذیرش است و هدف از این نشست نجات بشار اسد رئیس جمهور است.
علی مانده و حوضش!
رادیو آلمان: در آستانه برگزاری نشست مشورتی تهران برای سوریه، تردیدها نسبت به سطح دیپلماتیک شرکتکنندگان و نتیجه بخش بودن این نشست رو به فزونی است. کوفی عنان به تهران نمیرود و روسیه تنها سفیر خود را به اجلاس میفرستد.
نشست مشورتی سوریه قرار است بامداد روز پنجشنبه (۹ اوت، ۱۹ مرداد) در تهران برگزار شود. اما تا آخرین ساعات روز چهارشنبه، گزارشها نشان میدهند که برخلاف تبلیغات گسترده جمهوری اسلامی، احتمالا بازیگران اصلی و مهم بحران سوریه در این نشست غایب خواهند بود و نمایندگان دولتهائی به تهران میروند که عملا نفوذی بر گروههای مخالف رژیم سوریه ندارند تا بتوانند بر آنها تاثیر بگذارند.
سخنان اسماعیل کوثری عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی تایید کننده این واقعیت است. او که کوشیده نشست مشورتی تهران را واجد اهمیت نشان بدهد به خبرگزاری مهر گفته است:«این اجلاس از این نظر اهمیت دارد که دوستان واقعی سوریه در آن شرکت میکنند، نه کشورهای غربی و ترکیه که به دروغ خودشان را دوستان سوریه معرفی میکنند.»
کوثری افزوده است:«در حال حاضر تنها این کشورها هستند که از مردم و کشور سوریه در مقابل فشارهای استکبار و عوامل آن مانند عربستان، ترکیه، قطر و کشورهای دیگر حمایت میکنند.»
عدم حضور کوفی عنان و مقامهای روسی
در مورد سطح دیپلماتیک شرکتکنندگان در نشست نیز تردید وجود دارد. روسیه، بهعنوان مهمترین پشتیبان بشار اسد، در آخرین لحظات اعلام کرده است که چون این نشست شتابزده برگزار میشود و فرصت کافی برای تدارک نیست، تنها سفیر خود در تهران را به آن میفرستد. این نشاندهنده اهمیت ندادن مسکو به نشست تهران است. لبنان، همسایه سوریه، که دولتش به حزبالله نزدیک است و با جمهوری اسلامی پیوند نزدیکی دارد نیز گفته است که در اجلاس تهران شرکت نمیکند.
علاوه براین، کوفی عنان دبیرکل پیشین سازمان ملل نیز، که مبتکر طرح صلح ۶ مادهای سوریه است، اعلام کرده که در نشست تهران شرکت نمیکند. جمهوری اسلامی قبلا اعلام کرده است که از طرح صلح عنان پشتییبانی میکند و خواستار پایان خشونت در سوریه است.
تردید احمدینژاد
اظهارات محمود احمدینژاد رئیسجمهوری اسلامی ایران نشان میدهد که خود او نیز امید زیادی به تاثیرگذار بودن نشست مشورتی تهران ندارد.
احمدینژاد نیمروز چهارشنبه در دیدار با "صغری امام" فرستاده ویژه رئیسجمهور پاکستان گفته است:«نشست فردای وزرای خارجه در تهران و نشست سران سازمان کنفرانس اسلامی در مکه فرصت مناسبی برای جایگزینی راهکارهای سیاسی و بومی در سوریه به جای درگیریهای نظامی برای حل و فصل اختلافات خواهد بود.»
در حالی که احمدینژاد از "نشست وزیران خارجه" در تهران سخن گفته است، منابع خبری تا آخرین ساعات چهارشنبه شب از ورود هیچ وزیرخارجه یا مقام مهم خارجی دیگری به تهران خبر ندادهاند.
علیاکبر صالحی وزیرخارجه جمهوری اسلامی از حضور ۱۳ تا ۱۵ کشور در نشست تهران خبر داده، اما درباره سطح شرکتکنندگان هیچ توضیحی نداده است.
خبرگزرایها و رسانههای داخلی ایران، از حضور تاثیرگذاران اصلی بر تحولات سوریه مثل عربستان سعودی، ترکیه و قطر چیزی منتشر نکردهاند. اما برخی از منابع گفتهاند به عنوان نمونه ونزوئلا دعوت شده است. ونزوئلا کشوری است که هیچ نقشی در مسائل سوریه نداشته است.