به ایران پرس نیوز بپیوندید

آدرس پست الکترونيک [email protected]

ایران‌پرس‌نیوز به هیچ گروه سیاسی وابسته نیست و از هیچ کجا حمایت مالی دریافت نمی‌کند.







خلاصه انگلیسی این خبر را می توانید در زیر ببینید

شنبه، 11 شهریور ماه 1391 برابر با 2012 Saturday 01 September

معضل «همه چيزدانی» گريبان علوم انسانی را گرفته

روزنامه خراسان: دکتر عماد افروغ با اشاره به اين که بسياري از ما ايرانيان در باره موضوعات گوناگون بدون آن که در آن تخصصي داشته باشيم، اظهارنظر مي‎کنيم درباره دلايل اين «همه چيزداني» به مهر گفت: «همه‌چيزداني» در وهله اول گريبان علوم انساني و مسائل فرهنگي را گرفته است.

معمولا کساني که در رشته‏هاي علوم انساني تخصص دارند، به خود اجازه نمي‎دهند که به راحتي در رشته‏هاي ديگر و به ويژه در علوم فني اظهارنظر کنند. اما بر خلاف رويه‏اي که در عالمان علوم انساني سراغ داريم عالمان علوم ابزاري يا علوم فني به راحتي در مقولات انساني آن هم در حد يک نظر کارشناسي و نه در حد يک ديدگاه اظهارنظر مي‎کنند.

وي افزود: اشکالي در اين که همگان در باره مسائل مختلفي که با آن سروکاردارند و امور روزمره‏ آن‌هاست، معرفت علمي داشته باشند و اظهارنظر کنند، نيست.

حتي اين امر را هم صواب مي‏دانيم که يک نگاه مجموعه‌نگر داشته باشيم.

در قرآن کريم هماهنگي بين وقايع تاريخي، طبيعت‌شناسي و پند واندرزهايش وجود دارد. وقتي از آينده خبر مي‏دهد، بلافاصله نصيحت مي‎‏کند و وقتي از وقايع تاريخي مي‎گويد بلافاصله تبشير و تنذير را به ميان مي‎کشد.


درک اجمالي از مسائل اشکالي به وجود نمي‏آورد
اين استاد جامعه شناسي دانشگاه تهران ادامه داد: بنابراين داشتن درک اجمالي از مسائل اشکالي به وجود نمي‏آورد ولي مشکل آنجا شروع مي‏شود که کسي که يک درک اجمالي دارد، در مقام يک مسئول و يک متخصص اظهار نظر مي‎کند يا حتي افراد متخصص در امور فني و مهندسي يا پزشکي وارد مقولاتي مي‎‏شوند که جزو تخصصشان نيست و باعث آزردگي خاطر عالمان انساني و اختلال در کار مي‎شوند.

اين محقق و پژوهشگر مسائل فرهنگي تصريح کرد: افلاطون بر اين نکته تأکيد داشت آن‌هاکه سوفسطايي مسلک هستند، ادعاي همه چيز داني دارند درحالي که هيچ چيز نمي‎دانند. بنابراين دردرک اجمالي داشتن اشکالي نيست اما در اظهارنظرهاي تخصصي که فرد نگرش ظريف و ژرف ندارد، شاهد اظهارنظرهاي کارشناسي و تخصصي نيستيم.


تحقق نيافتن فرآيند تفکيک و تخصصي شدن يکي از دلايل «همه چيزداني» است
افروغ يکي از دلايل اين همه چيز داني را به لحاظ جامعه شناسي تحقق نيافتن فرآيند تفکيک و تخصصي شدن دانست و اظهارداشت: ما هنوز متوجه نيستيم که جامعه وقتي رشد کمي پيدا مي‎کند خواه ناخواه ضروري است که فرآيندي به نام تفکيک و تخصصي شدن در آن رخ دهد. مشکل اصلي جامعه ما اين است که شاهد دو فرآيند همزمان تفکيک و انسجام نيست. يا به سمت تفکيک در شرايط احساسي و هيجاني مي‏رود يا به سمت انسجام حرکت مي کند. مهم اين است که هردو را باهم داشته باشد. متأسفانه روند تخصصي شدن را در کنار انسجام پشت سر نگذاشته‏ايم.

اين فرآيند تفکيک و تخصصي شدن تجليات مربوط به اجتماعيات طبيعي و مدني دارد و مي‏تواند گروه‏بندي‏هاي مختلف منزلتي سياسي و حتي طبقاتي را پوشش دهد.




Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español

به اشتراک بگذارید:






© copyright 2004 - 2025 IranPressNews.com All Rights Reserved