آلوده بودن ریزگردها به قارچهای خطرناک
بررسی پژوهشگران دانشگاه کرمانشاه نشان میدهد که ریزگردهای ورودی به ایران نه تنها آلوده به تشعشعات رادیواکتیو، بلکه آلوده به قارچهای خطرناکی نیز هست. این در حالی است که مسوولان دولتی کماکان از تایید این اطلاعات طفره میروند.
ماجرای احتمال وجود اورانیوم در گرد و غبار وارد شده از کشور عراق به ایران از سه سال پیش آغاز شد. در همان زمان در اظهارات رسمی اعلام شد که چون تحقیقی در این باره انجام نشده، نمی توان در مورد بودن یا نبودن اورانیوم در گرد و غبار وارد شده، قضاوتی کرد. در حال حاضر هرچند مسوولان دولتی تلاش میکنند آلوده بودن ریزگردهای وارد شده از عراق را با توجیه این که تحقیقی در این باره انجام نشدهاست، در هالهای از ابهام باقی بگذارند، بررسی پژوهشگران دانشگاه کرمانشاه نشان میدهد این گرد و غبار نه تنها آلوده به تشعشعات رادیواکتیو که به قارچهای خطرناکی نیز آلودهاست.
«محمد درویش»، کارشناس محیط زیست در گفت و گو با CHN با اعلام این خبر گفت: «یکی از مواردی که در دانشگاه کرمانشاه روی آن کار شده و مدارک مستندی هم برای آن وجود دارد، آلوده بودن گرد و غبار ورودی از کشور عراق به ایران است.»
به گفته او این اما تمام ماجرا نیست و این ریزگردها به قارچ های خطرناکی نیز آلوده هستند.
اما مسوولان دولتی در روزهای اخیر و با زنده شدن دوباره بحث آلودگی ریزگردها به مواد رادیواکتیو، پس از دو سال تلاش با مطرح کردن این که تحقیقات در این مورد کامل نیست از دادن پاسخی مستدل در این باره طفره بروند.
در روزهای اخیر، «اسماعیل جلیلی»، نماینده مسجد سلیمان، موضوع وجود اورانیوم در گرد و غبار را «شایعهای» خوانده و تاکید کرده که در این زمینه هنوز تحقیقی انجام نشده، با این توضیح که: «ریزگرد ها از مناطقی گذر میکنند که آلوده به استفاده از سلاحهای هستهای در دوران جنگ عراق و کویت بودهاند، بنابراین احتمال دارد گرد و غبارها دچار این آلایندگی باشند. اما تاکنون هیچ تحقیق رسمی این موضوع را تائید نکرده و موضوع در حد شایعه باقی ماندهاست.»
پیش از این و در سال 90، «سید امیر فاتح وحدتی»، رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست کشور از انجام پژوهشی برای بررسی ماهیت ریزگردها خبر داده بود و گفته بود که احتمال آلوده بودن ذرات به رادیواکتیو نیز در دست بررسی است. پژوهشی که نتایج آن تا امروز منتشر نشدهاست.
درویش در مورد دلایل طفره رفتن مسوولان دولتی از توضیح در مورد آلودگی ریزگردهای عربی به مواد رادیو اکتیو میگوید: «دولت به دلیل آن که در عمل نمیتواند کاری برای مقابله با این پدیده انجام شود و به دلیل این که انتشار این اطلاعات در جامعه به بیدفاعی و افسردگی مردم دامن میزند، از انتشار آن طفره میرود.»