به ایران پرس نیوز بپیوندید

آدرس پست الکترونيک [email protected]

ایران‌پرس‌نیوز به هیچ گروه سیاسی وابسته نیست و از هیچ کجا حمایت مالی دریافت نمی‌کند.







خلاصه انگلیسی این خبر را می توانید در زیر ببینید

یکشنبه، 17 آذر ماه 1392 = 08-12 2013

چالشهایی که بزرگترین دریاچه جهان را تهدید می‌کند

قدس آنلاین: این روزها کسانی که به سواحل بندرترکمن، بندرگز و گمیشان در شرق دریای خزر می روند با دیدن علفهای هرز به جای آب در پای اسکله‌ها به یاد دریاچه ارومیه می افتند که دارد نفسهای آخرش را می کشد .

در واقع کاهش 40 تا 60 درصدی تراز آب دریای خزر طی 5 سال اخیر و تصور تکرار سرنوشتی مشابه آنچه برای شورترین دریاچه جهان اتفاق افتاده، کابوس دهشتناک مردمانی شده که شریانهای حیاتی شان به جنگلهای هیرکانی و دریا با ماهیان خاویاری اش، که دیگر مخصوص از ما بهتران شده، وابسته است. این اما درحالی است که مسؤولان ، کارشناسان و فعالان محیط زیست نسبت به این موضوع چندان احساس نگرانی نمی‌کنند، زیرا آنان با توجه به سابقه تاریخی، پیشروی و پسروی آب دریای خزر را پدیده ای کاملاً طبیعی می دانند.
از جمله دکتر «محمد باقر نبوی» معاون سابق محیط زیست دریایی سازمان محیط زیست، عقب نشینی آب دریای خزر را پدیده ای طبیعی می داند و با اشاره به اینکه حدود 90 درصد آب خزر از شمال و شمال غرب این دریاچه وارد آن می شود، می افزاید: دریای خزر بزرگترین مخزن آبی داخل خشکی‌ها در کل دنیاست . حدود 40 درصد آبهای درون خشکی‌ها را تشکیل می‌دهد و370 تا 420 کیلومتر مربع وسعت این دریا است. بنابراین به سادگی سطح آب آن کاهش یا افزایش نمی یابد. البته یک مرحله پیرودیکالی دارد که کم و زیاد می شود که آن نیز تابعی از ورودی های آب است .یعنی وقتی 80 تا 85 درصد آب این دریاچه از رودخانه ولگا و کورا ، اورال و ترک تامین می شود، اگر ورود آب از این رودخانه‌ها به خزر کم شود، ما با کاهش آب در این دریا مواجه خواهیم شد . وی می‌افزاید وقتی این پدیده رخ دهد در جاهای کم عمق خشکی بستر خودش را نشان می دهد، اما در جاهایی که عمق دریا مناسب باشد نمود چندانی نخواهد داشت . وی چالشهای دریای خزر را بیشتر زیست محیطی می‌خواند و می گوید: در واقع بیشتر چالشهای ما در این دریا آلودگیهای نفتی و صنعتی هستند که کشورهای حوزه آن باید فرصت کنوانسیون تهران را مغتنم بشمارند و با امضای پروتکلهای تهیه شده از هیچ تلاشی برای حفاظت از خزر دریغ نکنند.

افزایش برداشت آب از ولگا
دکتر «کرباسی» معاون محیط زیست دریایی سازمان محیط زیست نیز در این باره می گوید: پسروی و پیشروی آ ب دریای خزر یک محدوده زمانی خاص دارد. ممکن است در یک چرخه هیدرولیکی 30 ساله این اتفاق تکرار شود . یعنی در یک دوره به علت بارشهای کمتر پسروی و در چرخه پرآبی تراز آب افزایش پیدا کند.در واقع کاهش یا افزایش تراز آب خزر تا یک متر کاملاً طبیعی است. وی افزون بر عامل هیدرولیکی، افزایش برداشت آب از رودخانه ولگا را که به تنهایی حدود 80 درصد آب دریای خزر را تشکیل می‌دهد ، به عنوان عامل دیگر کاهش تراز آب این دریاچه عنوان و تصریح می‌کند: در دو سه سال اخیر کشور روسیه سیاستهای کشاورزی‌اش را تغییر داده و میزان برداشت از این رودخانه را افزایش داده است که در نتیجه آن ورودی آب به خزر کم شده و این امر تا حدی به پسروی آب کمک کرده است.
وی با اشاره به اینکه بر اساس اندازه گیریهای سازمان بنادر و دریانوردی و همچنین مؤسسه تحقیقات خزر تاکنون حدود 40 سانتی متر آب خزر کم شده و این برای بنادر ایران چندان خوب نیست، خاطر نشان می‌کند: 40 سانتیمتر کاهش، ممکن است در بعضی مناطق یک متر عقب نشینی بستر را نشان بدهد و در بعضی مناطق 500 متر. این به شیب هیدرولیکی منطقه بستگی دارد .
وی با اشاره به اینکه کاهش ورودی آب سایر رودخانه‌ها به دریای خزر تأثیر چندانی در کاهش یا پسروی آب این دریا نداشته است ، می گوید: عامل تعیین کننده در کاهش و افزایش آب خزر به ورودی آب از رودخانه ولگا بستگی دارد .

خطای انسان
وی با اشاره به اینکه هنوز با دولت روسیه در زمینه افزایش برداشت آب از رودخانه ولگا صحبتی نشده است ، می افزاید: اگر پروتکلی که در رابطه با ارزیابی آثار زیست محیطی فرامرزی است به امضا برسد می توان امیدوار بود برداشت از ولگا نیز کاهش یابد، چون در این صورت هریک از کشورهای حوزه که می خواهد فعالیت اقتصادی بزرگ انجام بدهد که تأثیرش بر دریای خزر ملموس باشد، باید از چهار کشور دیگر مجوز اخذ کند تا بتواند آن را اجرا کند. وی با بیان اینکه خطایی که انسان انجام می دهد آن است که به هنگام پایین آمدن سطح آب اقدام به تصرف بستر دریا و ساخت و ساز در آن می کند، می گوید: این درحالی است که پس از یک دوره 10 تا 12 ساله با افزایش تراز آب این سازه‌ها زیر آب می رود و علتش را پیشروی آب دریا می گذارند، در حالی که پیشروی و پسروی‌ای در کار نبوده است .
وی پیامدهای پسروی آب خزر را بیشتر اقتصادی می داند و می گوید: در این صورت کشتی‌ها نمی توانند به بنادر بیایند و نیاز به لایروبی در بنادر خواهد بود که میلیاردها تومان هزینه در بر خواهد داشت، ضمن اینکه زیستگاه های آبزیان از بین می رود .

کاهش 15 - 10 سانتی متر آب خزر
معاون پژوهشی مؤسسه ملی اقیانوس شناسی نیز در گفت‌وگو با ایرنا می گوید: برآوردها نشان می دهد تراز آب خزر در پنج سال گذشته روند کاهشی داشته و سالانه به طور متوسط 15 تا 10 سانتیمتر از آب آن کم شده است.
حمید علیزاده لاهیجانی می افزاید: بیشترین حوضه آبریز خزر در روسیه است و این حوضه تقریباً به اندازه کل مساحت ایران وسعت دارد. بنابراین آب ورودی این حوضه بویژه رودخانه ولگا و میزان تبخیر آب سطح خزر دو عامل تعیین کننده تراز آب خزر است.
وی ادامه می دهد: در سالهایی که شاهد افزایش تراز آب در خزر بودیم، ورودی آب از رودخانه ولگا افزایش یافته و تبخیر هم جبران این افزایش ورودی را نمی کرد، بنابراین تراز آب افزایش می یافت، اما در چند سال اخیر بویژه در سه سال گذشته که خشکسالی شدیدی در روسیه اتفاق افتاده و تراز آب بشدت کاهش پیدا کرد، از این رو کاهش بارندگی در حوضه آبریز خزر بویژه در حوضه رودخانه ولگا در روسیه و تبخیر زیاد در سطح خزر باعث کاهش‌تر از آب در خزر شده است.
وی در مورد تأثیر تراز آب خزر در صنعت دریانوردی اظهار می دارد: نوسانهای تراز آب در خزر در صنعت دریانوردی تأثیر سوء خواهد داشت؛ زیرا وقتی عمق آب کم شود، کشتی‌ها باید از بارشان کم کنند تا آبخور کشتی که در آب فرو می‌رود، کمتر شود و کشتی‌ها با کف دریا و رودخانه ولگا برخورد نکنند. همچنین برای جبران آن باید شمار کشتی‌ها یا شمار سفرهای باری افزایش یابد.
علیزاده در پایان می افزاید: البته کاهش تراز آب خزر در ایران تأثیر چندانی ندارد، زیرا متوسط عمق خزر در ایران 300 تا 400 متر است، در حالی که این میزان در روسیه پنج متر است.



Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: