به ایران پرس نیوز بپیوندید

آدرس پست الکترونيک [email protected]

ایران‌پرس‌نیوز به هیچ گروه سیاسی وابسته نیست و از هیچ کجا حمایت مالی دریافت نمی‌کند.







خلاصه انگلیسی این خبر را می توانید در زیر ببینید

دوشنبه، 15 اردیبهشت ماه 1393 = 05-05 2014

سايه سنگين بی ‌اعتمادی در بازار سرمايه

كارشناسان بازار سرمايه در گفت‌و گو با روزنامه «اعتماد» مطرح كردند

كاهش نرخ سود، پول‌ها را به بورس نمي‌آورد

كاهش نرخ سود بانكي دركوتاه‌مدت شايد بيش از همه به نفع بازارسهام باشد، از سويي ركود حاكم بر اقتصاد كشور موجب شده كه سرمايه‌گذاران از سوق دادن سرمايه‌هاي خود به سمت توليد فراري باشند و از سويي ديگر عدم وجود تعادل در بازارهاي ديگر، اقتصاد را با پديده‌يي روبه‌رو كرده به نام «نقدينگي بي‌هدف» كه از بازاري به بازار ديگر درحركت است كه اغلب اين سرمايه‌ها با نگرش كوتاه‌مدت از سوي صاحبان آنها به صورت مستمر از بازاري به بازار ديگر هدايت مي‌شود.

طي سال گذشته افزايش نرخ سود سپرده‌ها به بالاي 25 درصد باعث شدتا بازار سرمايه به تدريج به ركودي كه امروز دچار آن است فرو برود و آن بخش از سرمايه‌ها كه به دنبال بازدهي بيش از 100‌درصدي بازار سرمايه يكباره به بازار سرمايه هجوم آورده بود پس از نوسانات شديد بورس، دوباره به سوي بازار پولي و بانك‌ها هجوم برد.

به هر روي تقابل ميان بانك مركزي و بازار سرمايه چالشي است كه مدت‌ها ميان اين دونهاد وجود دارد درحالي كه هميشه سهامداران خرده پا از اين وضعيت آسيب ديده‌اند. حال در سايه اين تقابل و موظف شدن بانك‌ها به كاهش نرخ سود بانكي، بازار سرمايه‌يي‌ها انتظار ورود سرمايه‌هاي جديد را از بازار پولي به بازار سرمايه دارنددرحالي كه كارشناسان بازار سرمايه در گفت‌وگو با خبرنگار «اعتماد» اتفاق‌نظر داشتند كه اين اتفاق دور از انتظار است زيرا بي‌اعتمادي‌هايي كه در اين مدت به دليل تصميمات برون سيستمي و درون سيستمي در بازار اتفاق افتاده باعث فرار سهامداران از اين بازار شده است.


سايه سنگين بي‌اعتمادي در بازار سرمايه

موسي بزرگ اصل، عضوهيات علمي دانشگاه علامه و عضو سازمان حسابرسي درپاسخ به اين سوال كه آيا اثر كاهش نرخ سود بر تغيير جهت سرمايه از بانك به بورس منتهي مي‌شود، گفت: درحالت طبيعي كاهش نرخ سود بانكي منجر به خروج نقدينگي از بازار پولي مي‌شود اما در اينكه آيا اين پول‌ها حركت كند به سمت بورس يا نه، جاي ترديد وجود دارد. وي افزود: بي‌اعتمادي‌ها در بورس سايه سنگيني را براين بازار حكمفرما كرده كه بعيد است موجب حركت نقدينگي‌ها به اين بازار شود و از سويي ديگر بازارهاي موازي مانند سكه و ارزبه دليل نوسان‌هاي اخير بيش از بازار سهام براي صاحبان سرمايه جذاب هستند.

بزرگ اصل با تاكيد براينكه كاهش نرخ سود بانكي نمي‌تواند اثر چنداني براي رونق دوباره بازار سرمايه داشته باشد، ‌گفت: تاكنون اقدام اساسي براي رفع بي‌اعتمادي در بازار سرمايه ايجاد نشده است.


بازار پولي موفق‌تر از بازار سرمايه

محمد مهدي رييس‌زاده كه از كارشناسان زبده بازار سرمايه محسوب مي‌شود، نيز تاكيد كرد: تصميمات اخير مجلسي‌ها و افت بازار سرمايه در چندماه اخير موجب افزايش ريسك بازار سهام شده است درنتيجه نمي‌توان انتظار چنداني براي ورود سرمايه‌هاي جديد به اين بازار داشت.

وي تصريح كرد: ‌من تصور نمي‌كنم كاهش نرخ سود بانكي اثر چنداني در رونق بازار سرمايه داشته باشد زيرا حبابي شدن قيمت‌ها، ‌تغييرات نرخ ارز، ‌تصميمات در قانون بودجه، افزايش قيمت خوراك پتروشيمي‌ها از 3 به 13 سنت، رشدحقوق دولتي شركت‌هاي سنگ آهني كه همه آنها سهمي عمده در معاملات بورس دارند، موجب كاهش حاشيه سود اين صنايع مي‌شود و جذابيت چنداني براي صاحبان پول ايجاد نمي‌كند. رييس‌زاده با بيان اينكه خوابيدن پول در بانك‌ها با وجود كاهش نرخ سود به 22 درصد هنوز هم بهترين و كم‌خطر‌ترين راه براي سرمايه‌ها محسوب مي‌شود، ‌افزود: ركود در بخش توليد نيز به مانعي جدي براي هدايت سرمايه‌ها به سوي كارآفريني و توليد تبديل شده ، ‌بنابراين بعيد است كه اين سرمايه‌ها به بازار سهام و حتي توليد نيز حركت كنند و در اين تقابل بانك‌ها همچنان جذاب‌ترين محل براي سپرده‌ها هستند.


رونق بخش مسكن

همچنين دكتر ابوالفضل شهرآبادي كه از كارشناسان ارشد بازار محسوب مي‌شود و هم‌اكنون مديريت صندوق سرمايه‌گذاري لوتوس پارسيان را برعهده دارد، درپاسخ به اين سوال كه آيا ممكن است كاهش نرخ سود بر تغيير جهت سرمايه‌گذاري از بانك‌ها به بورس موثر باشد، ‌گفت: هم بله و هم خير، ‌در اين چند ماه كه وضعيت بازار سهام سرد و خاكستري و پر از ابهام بود درنتيجه بخشي از نقدينگي‌ها از بازار سرمايه خارج و به بازار پول رفتند. وي افزود: چنانچه اين تصميم براي كاهش نرخ سود بانكي موجب خروج نقدينگي از بازار پولي شود مطمئنا مسكن يكي از بهترين جايگزين‌ها خواهد بود زيرا رمقي در بورس نيست و سهامداران نيز مي‌دانند كه ديگر از آن سودهاي شيرين سال قبل خبري نيست.


لزوم نظارت دقيق برعملكرد بانك‌ها

دكتر احمد شعباني، مدرس علوم بانكداري ايران نيز با اشاره به لزوم نظارت دقيق براي اجراي مصوبات ابلاغ شده در مورد كاهش نرخ سود بانكي گفت: ابلاغيه‌ها و صحبت‌ها هميشه تا به مرحله عمل رسيدن فاصله‌يي را طي مي‌كند بنابراين در صورت نظارت كامل براي اجراي هرچه سريع‌تر اين مصوبات بازار سرمايه مي‌تواند در خرداد ماه هم از يك رونق بهتري برخوردار شود. وي افزود: بازار سرمايه ما پتانسيل جذب نقدينگي خيلي بيشتري را دارد كه در صورت برداشته شدن تحريم‌ها مي‌تواند اتفاق افتد. بنابراين انتظار بازدهي حداقل 40 درصدي از اين بازار طي سال جاري منطقي است. در خاتمه اين كارشناس بازار سرمايه اظهار داشت: قرار گرفتن شاخص بازار سرمايه در محدوده فعلي نشان از اميدواري و حضور فعالان اين بازار است بنابراين متوليان بازار سرمايه و دولتمردان بايد براي افزايش سطح اعتماد به بازار سرمايه در جهت اجرايي شدن وعده‌هاي داده شده گام بردارند تا سرمايه‌گذار با مشاهده تحقق صحبت‌ها استراتژي صبر و سهامداري را انتخاب كند تا به ثبات بازار سرمايه و رونق آن كمك شود.



Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: