به ایران پرس نیوز بپیوندید

آدرس پست الکترونيک [email protected]

ایران‌پرس‌نیوز به هیچ گروه سیاسی وابسته نیست و از هیچ کجا حمایت مالی دریافت نمی‌کند.







خلاصه انگلیسی این خبر را می توانید در زیر ببینید

چهارشنبه، 31 اردیبهشت ماه 1393 = 21-05 2014

زنجيره انسانی برای نجات منطقه حفاظت شده دنا

20 هکتار از اراضي منطقه حفاظت شده زاگرس به منظور ساخت و ساز در حال تخريب است؛

منطقه حفاظت شده دنا که به بانک ژن زاگرس معروف است از سال 1388 تحت حمايت ذخيره هاي زيست کره يونسکو قرار گرفت. همين ثبت جهاني و توجه يونسکو؛ اهميت جهاني پوشش گياهي اين منطقه را نشان مي دهد که البته باز هم به خاطر منفعت طلبي برخي از سودجويان بار ديگر خبرهايي مي رسد مبني براينکه بخشي از محيط زيست کشور دچار خطر و چالش شده است. متاسفانه دراين باره فعلا همه سکوت کرده اند و تنها زنجيره انساني مردمي در منطقه دناست که جلوي تخريب سريع آن را گرفته است. مردمي که به صورت خودجوش بارها و بارها براي نجات و حفظ ميراث فرهنگي و محيط زيست کشور تلاش هاي فروان کردند تا جلوي برخي ويراني هاي محيط زيستي و تاريخي را بگيرند. چنين بي توجهي هايي موجب خواهدشد که يونسکو به ايران ديد بدبينانه اي پيدا کند و براي ثبت جهاني ساير بخش هاي کشورمان دچار چالش بشويم. کمااينکه به خاطر بي مبالاتي هاي صورت گرفته شده و دريافت کارت هاي زرد و قرمز از اين سازمان جهاني؛ رخ دادن چنين رويدادي چندان دور از ذهن به نظر نمي رسد.
کانالي در قلب بانک ژن زاگرس
بلدوزرهاي سازمان مسکن و شهرسازي در حالي دورتا دور 20 هکتار از منطقه حفاظت شده دنا را که از مناطق چهار گانه تحت حفاظت سازمان محيط زيست است با تخريب پوشش گياهي اين منطقه که بانک ژن زاگرس محسوب مي شود کانال حفر کرده اند که اين منطقه جز ذخاير زيست کره يونسکو نيز محسوب مي شود. به گزارش مهر، در روزهاي آغازين هفته جاري، سازمان مسکن و شهرسازي با تخريب پوشش گياهي منطقه اي با عنوان منطقه دلون جنب پارک ملي دنا و در مرز منطقه حفاظت شده دنا با بلدوز و لودرهاي خود دور تا دور 20 هکتار از اين اراضي کانالي حفر کرده اند تا محدوده ساخت و ساز مجتمع هاي مسکوني را در اين منطقه مشخص کنند. اگرچه سازمان محيط زيست که گفته مي شود از ابتدا در جريان اين تصرف بوده تا کنون سکوت کرده اما مردم منطقه و بوميان دنا با تشکيل زنجيره هاي انساني در کنار ماشين آلات سازمان مسکن و شهرسازي مانع از ادامه فعاليت هاي بولدوزرها و گسترش کانال ها اين منطقه شده اند که اگر مسئولان جلوي اين اقدامات را نگيرند چه بسا زنجيره انساني نتواند براي حفظ حيات محيط زيست زاگرس مدت زمان طولاني دوام بياورد.
با ساخت و ساز زيستگاه از بين خواهدرفت
مدير کانون سبز فارس در اين باره مي گويد: «منطقه دلون که در شمال شرق شهرستان سي سخت در استان کهگيلويه و بوير احمد قرار دارد از 22 سال پيش جز مناطق تحت حفاظت سازمان محيط زيست است اما سازمان مسکن و شهرسازي با زد و بندهاي سياسي و اداري توانسته براي 20 هکتار از اين اراضي به نام اين سازمان سند تهيه کند تا زمينه را براي ساخت و ساز مجتمع هاي مسکوني و همچنين ويلاسازي در اين منطقه فراهم کند.» به گفته بهمن ايزدي، اين منطقه رويشگاه گونه هاي گياهي نادر زاگرس مرکزي است و بانک ژنتيکي اين منطقه محسوب مي شود. همچنين ديواره هاي شمال شرق آن که به ديواره برف انبار معروف و به منطقه دلون مشرف است زيستگاه منحصر به فرد کل و بز در اين منطقه است که با تخريب و ساخت و ساز کاملا از بين مي رود.
يونسکو به ايران بدبين مي شود
او اين منطقه را يکي از مراتع بکر وحوش دنا عنوان مي کند و مي افزايد: «در اين منطقه گونه هاي گياهي نادري همچون کيکم، شهن، بنيون و بادام کوهي وجود دارد که همين حالا با حفر اين کانال تعدادي زيادي از اين درختچه ها از بين رفته است.» اين فعال محيط زيست به پروژه حفاظت از زاگرس که با کمک سازمان بين المللي جف چندين سال است در اين منطقه اجرا مي شود اشاره مي کند و ادامه مي دهد: «به نظر مي رسد اين پروژه نيز نتوانسته به درستي حفاظت و کنترل از اين منطقه را مديريت کند.» آنطور که ايزدي مي گويد: «پس از اخطاريه ها و کارت هاي زرد و قرمزي که از يونسکو بابت ژئو پارک قشم و عدم مديريت و حفاظت از اين منطقه گرفتيم حالا با تخريب اين منطقه که از سال 88 جز ذخيره هاي زيست کره يونسکو بوده و اهميت جهاني دارد يکبار ديگر موجب بدبيني و واکنش اين سازمان جهاني خواهيم شد ورسيدگي به پرونده هاي ديگرکشورمان براي ثبت جهاني مانند لوت و جنگل هاي هير کاني به تعويق مي افتد.»
آيا ناجيان زاگرس مردم هستند؟
سکوت در برابر تخلفي چنين آشکار يعني سندسازي براي تصرف منطقه اي که از يک سو جزو مناطق حفاظت شده سازمان محيط زيست است و از سوي ديگر دو سازمان بين المللي يونسکو و جف به دليل ويژه بودن موقعيتش بر آن نظارت دارند عجيب و غيرمنطقي به نظر مي رسد. به نظر مي رسد در برابر سکوت و غفلت سازمان هاي متولي تنها ناجيان زاگرس مردم آگاه و دوستدار محيط زيست اين منطقه منحصر به فرد هستند...







Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: