به ایران پرس نیوز بپیوندید

آدرس پست الکترونيک [email protected]

ایران‌پرس‌نیوز به هیچ گروه سیاسی وابسته نیست و از هیچ کجا حمایت مالی دریافت نمی‌کند.







خلاصه انگلیسی این خبر را می توانید در زیر ببینید

شنبه، 7 تیر ماه 1393 = 28-06 2014

توليد روزانه سه پالايشگاه قاچاق می‌شود

روزنامه اعتماد: چندي پيش بود كه در بحبوحه موضوع جذاب واردات بنزين به كشور و البته توقف توليد بنزين در پالايشگاه‌هاي كشور حبيب‌الله حقيقي، رييس ستاد مركزي مبارزه با قاچاق كالاو ارز با اعلام رسمي ميزان قاچاق سوخت در كشور كه تا آن زمان تنها به ابراز اعداد منطقه‌يي بسنده شده بود، موجب شد موضوع قاچاق سوخت وارد فاز جديدي شود.

به گفته حبيب‌الله حقيقي، رييس ستاد مركزي مبارزه با قاچاق كالاو ارز روزانه 20 ميليون ليتر سوخت از كشور قاچاق مي‌شود كه اين ميزان دقيقا دو برابر ميزان بنزين وارداتي به كشور است كه هر روز با اما و اگري از سوي نمايندگان مجلس رو به رو مي‌شود. آمار قاچاق سوخت از ايران به كشورهاي همسايه آنقدر زياد است كه گويي وظيفه تامين سوخت كشورهاي منطقه نيز با ايران است. تا پيش از اين قاچاق روزانه انواع سوخت از ايران بين 10تا 12ميليون ليترتخمين زده مي‌شد ولي با اين اعلام رسمي ضرر ناشي از اين ميزان قاچاق سوخت معادل سالانه 7/2 ميليارد دلاري به كشور است.

با توجه به اينكه مصرف روزانه گازوييل كشور حدود 100 ميليون ليتر و مصرف روزانه بنزين كشور حدود 69 ميليون ليتر است و اين دو فرآورده نفتي بيشتر هدف قاچاقچيان قرار مي‌گيرد پس مي‌توان گفت هم اكنون بيش از 10 درصد سوخت مصرفي كشور به خارج از مرزها قاچاق مي‌شود. بر اساس اين آمار رسمي روزانه حداقل 10 ميليون ليتر سوخت فقط از طريق مرزهاي آبي قاچاق مي‌شود كه البته برخي معتقدند سهم قاچاق سوخت از مرزهاي آبي كشور بيش از اين ميزان است و نمي‌توان سهم 50 -50 را براي قاچاق سوخت در نظر گرفت. با اين حال با تجميع ميزان قاچاق سوخت از طريق مرزهاي كشور به رقم 20 ميليون ليتر در روز مي‌رسيم كه با توجه به مابه‌التفاوت حدود يك دلاري در دو سوي مرز، كشور سالانه 7/2 ميليارد دلار از قاچاق سوخت متضرر مي‌شود.

در اين رابطه بيشتر كارشناسان مرتبط معتقدند كه بيش از 70 درصد مسائل قاچاق ناشي از فرآيندهاي رسمي اقتصاد كشور است و اين همان چيزي است كه موجب شده تا كشورمان در سال گذشته رتبه 143 جهان را در تجارت فرامرزي به خود اختصاص دهد. معضل قاچاق معطوف به ورود يك واحد كالا توسط يك كوله بر نيست، اين همان امري است كه در بازديد از اكثر شهرهاي مرزي و البته جزيره قشم به عنوان بزرگ‌ترين مكان داراي حجم قاچاق سوخت به چشم مي‌خورد.

حال اگر بخواهيم از كنار منبع اصلي تغذيه‌كننده و تامين‌كننده سوخت قاچاق بگذريم بررسي ميزان توليد بنزين و گازوييل در پالايشگاه‌هاي توليد‌كننده ايران قابل توجه است. بر اساس آمارهاي رسمي وزارت نفت در حال حاضر بدون احتساب طرح‌ها و پروژه‌هاي جديد اين وزارتخانه براي توليد بنزين در كشور در سال 92 ميزان توليد كل پالايشگاه‌هاي كشور به عدد 63 ميليون ليتر در روز رسيده است كه اين عدد براي سال 91 در حدود 4/61 ميليون ليتر بوده است. در عين حال ميزان كل توليد گازوييل كشور نيز در سال 92 به عدد 150 ميليون ليتر در روز رسيده است.

با اين حساب اگر بخواهيم اين ميزان قاچاق روزانه سوخت را به ميزان توليد مورد بررسي قرار دهيم تا مشخص شود چه حجم از توليد به كشورهاي همسايه قاچاق مي‌شود، مي‌توانيم با در نظر گرفتن عدم اعلام رسمي درصد گازوييل يا بنزين قاچاق شده سه سناريو در نظر بگيريم.

بر اين اساس در سناريو اول اگر سهم بنزين قاچاق شده كشور را 100 درصدي در نظر بگيريم با اين حساب بايد كل سهم توليد بنزين پالايشگاه آبادان كه معادل 15 ميليون ليتر در روز است و تهران 8/2 ميليون ليترو 2/2 درصد از بنزين توليد پالايشگاه اصفهان كه معادل توليد 13 ميليون ليتر است را به صورت روزانه براي خروج از كشور از چرخه توزيع داخلي خارج كنيم. گفتني است كه در حال حاضر پالايشگاه آبادان 23 درصد، پالايشگاه تهران 16 درصد و پالايشگاه اصفهان 27 درصد از كل نياز بنزيني كشور را توليد مي‌كنند.

حال اگر در سناريو دوم تمام 20 ميليون ليتر قاچاق سوخت كشور را تنها به گازوييل نسبت دهيم با توجه به اينكه روزانه پالايشگاه‌هاي كشور 150 ميليون ليتر گازوييل توليد مي‌كنند پس 14 درصد از كل توليد پالايشگاهي كشور راهي مرزهاي آبي و خاكي خواهد شد كه اين رقم معادل تقريبا كل توليد پالايشگاه امام خميني است. پالايشگاه امام خميني 18 درصد از كل توليد گازوييل كشور را برعهده دارد.

حال اگر در اين سناريو سهم هر دو فرآورده سوختي يعني بنزين و گازوييل را 50 درصدي در نظر بگيريم نيز روال مشابه آنچه در بالا ذكر شده را بايد متصور شويم يعني حداقل نيمي از توليد گازوييل پالايشگاه امام خميني و نيمي از توليد بنزين پالايشگاه آبادان راهي مرزهاي آبي و خاكي كشور جهت قاچاق مي‌شوند.



Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: