بحران غزه چه تأثیری بر مذاکرات هستهای دارد؟
سایت مشرق: اندیشکده آمریکایی «رند» در مقالهای به بررسی تأثیرات و پیامدهای بحران غزه بر روند مذاکرات هستهای با رژیم ایران پرداخت. این اندیشکده معتقد است با وجود اینکه رژیم ایران و گروه ۱+۵ تلاش میکنند مذاکرات هستهای را از مسائل و موضوعات دیگر تفکیک کنند، اما در نهایت این مسائل بر محاسبات تمامی طرفین حاضر در مذاکرات تأثیر خواهد گذاشت. یکی از این مسائل تأثیرگذار جنگ غزه است. در واقع هرچه بحران غزه طولانیتر شود، سختتر میتوان مذاکرات هسته ای را از روندهای گستردهتر منطقهای تفکیک کرد و این امر تأثیر مطلوبی بر دستیابی به یک نتیجه موفق نخواهد داشت.
یک مقام ارشد آمریکایی که در مذاکرات هستهای اخیر وین حضور داشت در این باره به خبرنگاران گفت: «رژیم ایران باید به تأمین منابع تسلیحاتی که موجب شعلهور شدن آتش جنگ در منطقه میشود پایان دهد.» کنگره آمریکا نیز رویکرد مشابهی در این موضوع دارد و در این مورد ابراز نگرانی کرده و عنوان میکند تا زمانی که رژیم ایران به حمایتهای خود از حماس به منظور حمله به اسرائیل ادامه دهد، نمیتوان تحریمها علیه رژیم ایران را لغو کرد.
بحران غزه همچنین نشان داد که رژیم ایران محدودیتهای سازمان ملل را نقض کرده و باعث شعلهورتر شدن آتش جنگ در منطقه شده است. گزارش سازمان ملل در ماه ژوئن سال ۲۰۱۴ میلادی حاکی از آن است که منشأ تمامی راکتها و دیگر تسلیحاتی که مدتی پیش در دریای سرخ توسط اسرائیل رهگیری و کشف شد، ایران بوده است. اسرائیل نیز ادعا میکند این تسلیحات در حال ارسال به غزه بوده است. این گزارش در آن زمان چندان مورد توجه قرار نگرفت اما پس از پایان بحران غزه ممکن است توجهات بسیاری را به سوی خود جلب کند.
رژیم ایران همچنان به عنوان مهمترین چالش امنیتی پیشروی اسرائیل است و حتی جنگ با حماس نیز نتوانسته این روند را تغییر دهد. بحران غزه نیز در این میان نگرانیهای اسرائیل در مورد رژیم ایران را تشدید خواهد کرد و موجب خواهد شد مذاکرات هسته ای که هماکنون نیز با موانع بسیاری روبروست، سختتر به نتیجه برسد.