به ایران پرس نیوز بپیوندید

آدرس پست الکترونيک [email protected]

ایران‌پرس‌نیوز به هیچ گروه سیاسی وابسته نیست و از هیچ کجا حمایت مالی دریافت نمی‌کند.







خلاصه انگلیسی این خبر را می توانید در زیر ببینید

پنجشنبه، 24 مهر ماه 1393 = 16-10 2014

صدهزار نفر در ایران شيشه مصرف می ‌کنند

آمارها و اخبار نشان مي‌دهد وضعيت مصرف مواد مخدر نگران کننده است. اين نگراني از اين بابت است که مصرف کنندگان در سالهاي اخير تمايل بيشتري به مصرف شيشه و هروئين پيدا کرده اند. مواد مخدري که مغز و سيستم هاي عصبي انسان را مختل مي‌کند و ترک آن شايد بيش از پنج سال به طول انجامد. بابک دين پرست معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت هاي مردمي ستاد مبارزه با مواد مخدر مي‌گويد: 345 هزار نفر در سطح کشور، ماده مخدر صنعتي شيشه مصرف مي‌کنند و شمار معتادان به مصرف شيشه 26 درصد از کل جمعيت معتادان به مواد مخدر کشور است. همچنين ميزان مصرف ماده مخدر شيشه در کشور 126 تن است در حاليکه ميزان کشفيات اين ماده مخدر صنعتي، پنج تا هشت تن است.
اين آمارها در حالي است که دسترسي معتادان به خدمات درماني در کشور 17 درصد بوده و ميانگين کشوري تحت پوشش بودن معتادان در کشور 58 درصد است. خلاهاي قانوني از جمله اکتفا کردن به جريمه نقدي فروشندگان مواد مخدر، دسترسي افراد به مواد مخدر را راحت کرده که همين موضوع نارضايتي مردم را به همراه داشته است. در اين ميان کاهش قيمت مواد مخدر نسبت به 2 سال قبل هم قابل تامل است. بر اساس گزارش پليس در سال هاي 89 و 90 قيمت يک کيلو ترياک 700 هزار تومان بوده است. در سال 91 بر اساس گزارش پليس اين قيمت افزايش يافته و به هر کيلو 3 ميليون و 600 هزار تومان رسيده است. در سال 93 قيمت ترياک پايين آمده است اما بايد توجه داشت که قيمت حال حاضر توسط گزارش ميداني از معتادان تهيه شده است. به هر حال در سال 93 قيمت ترياک هر کيلو يک ميليون و 700 تومان بوده است. قيمت هروئين نوسان بيشتري داشته است. بر اساس گزارش پليس در سال 89 و 90 يک کيلو هروئين با قيمت 3 ميليون تومان معامله مي‌شده است. در سال 91 بر اساس گزارش پليس يک کيلو هروئين به 14 ميليون تومان رسيده است. در سال 93 بر اساس گزارش ميداني از معتادان هر کيلو هروئين 2 ميليون و 500 هزار تومان خريد و فروش مي‌شده است. شيشه از دو مخدر قبلي گران تر است. بر اساس گزارش پليس در سال 89 و 90 قيمت يک کيلو شيشه 5 ميليون تومان بوده است و در سال 91 باز بر اساس گزارش پليس يک کيلو شيشه 17 ميليون تومان قيمت داشته است. در سال 93 بر اساس گزارش ميداني از معتادان هر کيلو شيشه 12 ميليون تومان بوده است. اما آمار ميزان کشفيات مواد مخدر توسط نيروي انتظامي نيز جالب است. در سال 1390: 450 تن. در سال 1391: 500 تن. در سال 1392: 574 تن و در 6 ماهه نخست سال 1393: 240 تن.
به گزارش مهر، هرچند که قيمت مواد مخدر در کشور کاهش يافته و ميزان کشفيات هم تغييري نکرده است اما همچنان بسياري از معتادان به مواد مخدر دسترسي دارند. در اين ميان وزير کشور در مورد دلايل ورود آسان مواد مخدر به کشور و دسترسي آسان به مخدرها مي‌گويد: راه ورود مواد مخدر به ايران معلوم است. 2000 کيلومتر مرز وجود دارد که کشورهاي همسايه هيچ کنترلي به روي آن‌ها ندارند و خودشان نيز به اين موضوع اذعان دارند، اين در حالي است که ميزان کشت مواد مخدر 210 هزار هکتار است که 5500 تا 6000 تن از اين زمين‌ها محصول برداشت مي‌شود و ايران مسير ترانزيت اين مواد است. اما دکتر اصغر مهاجري جامعه شناس در گفتگو با مهر مي‌گويد: ديگر نمي‌توان گفت که مواد مخدر افغانستان و پاکستان همگي وارد ايران مي‌شود چرا که تحقيقات نشان مي‌دهد که مسير ترانزيت مواد به سمت کشورهاي ديگر آسيايي مانند چين تغيير پيدا کرده است. به طوري که قاچاقچيان مواد مخدر از اين کشور مواد مخدر را در بسته هاي متفاوت و ارزان وارد ايران مي‌کند. مهاجري مي‌گويد: البته مطالعات علمي، تخصصي و کارشناسي در حوزه مواد مخدر و جامعه مصرف و توزيع زياد شفاف نيست و آمار دقيقي هم نداريم تا بتوانيم به درستي روي آن کار کنيم. دکتر عباس ديلمي زاده مدير عامل جمعيت تولد دوباره در گفتگو با مهر در مورد آمارهاي اعلام شده از کشفيات مواد مخدر در سالهاي اخير و همچنين کاهش قيمت مواد مخدر در سال جاري گفت: کاهش قيمت مواد مخدر خبر بدي نيست که نگران باشيم. يک معتاد به مواد مخدر نياز دارد حالا قيمتش هر چه باشد قطعا خريداري مي‌کند چون جزو کالاهاي اساسي زندگي او تعريف شده است. اگر مواد مخدر گران باشد معتاد يا دست به جرم مي‌زند و يا سرقت هاي کوچک و بزرگ براي تامين پول انجام مي‌دهد. براي همين در دوران قبل از انقلاب حتي ترياک با کوپن ارائه مي‌شد و امروز هم در برخي مراکز درمان اعتياد هاي کشورهاي اروپايي مواد مخدر عرضه مي‌شود. وي افزود: ما براي مبارزه با مواد مخدر با دو محور مقابله و کاهش تقاضا روبرو هستيم و تا وقتي تقاضا باشد استراتژي مقابله کارايي ندارد و بايد ابتدا تقاضا را کاهش داد که بهترين روش آن فرهنگ سازي براي ترک اعتياد، درمان رايگان، بيمه رايگان و ارائه مشوق هاي تشويقي است. اينکه برخي شعار مي‌دهند اعتياد را مي‌توان به زودي ريشه کن يا از صحنه پاک کرد يک شوخي است. به جاي دادن شعار بايد حوزه درمان را مديريت کنيم و هوشمندانه عمل کنيم. اخبار ويژه حوزه مواد مخدر در سال 93 فراوان بوده است. از سويي معاون ستاد مبارزه با مواد مخدر از آغاز به کار کمپ ويژه معتادان کودک خبر داده است.
وزير کشور نيز از ورود روزانه 1/5 ميليون تن مواد مخدر به کشور خبر داده است. رحماني فضلي هچنين گفته است قرار است 30 ميليارد تومان براي ترک اعتياد معتادان و 200 ميليارد تومان براي ساخت 7 اردوگاه ويژه مجرمان مواد مخدر اختصاص داده شود. از ديگر خبرهاي مهم امسال اينکه اعلام شده است 90 درصد مرزهاي کشور تحت کنترل مرزباني است. و بعد اين که62 درصد مواد مخدر جهان در افغانستان توليد مي‌شود. امسال يک مقام مسئول در ستاد مبارزه با مواد مخدر نيز گفته است نوبت نهادهاي فرهنگي است تا آستين ها را بالا بزنند. آمارهاي فوق نشان مي‌دهد که وضعيت اعتياد در کشور قابل قبول نيست و نياز به يک حرکت ملي دارد. در اين ميان برخي معتادان متجاهر نيستند اما در مشاغل مختلف در حال فعاليت هستند. اين در حالي است که اين گروه از معتادان را که تعدادشان کم هم نيستند نبايد بي تاثير در عرضه و تقاضا دانست. فريد براتي سده مديرکل درمان ستاد مبارزه با موادمخدر در گفتگو با مهر مي‌گويد: موضوع کاهش مصرف و عرضه مواد مخدر در جامعه در قالب يک اقدام اورژانسي نمي‌گنجد. اين آسيب 6 هزار سال است که با انسان همراه بوده و در ايران مي‌توان جاي پاي آن را در ارتش شاه طهماسب هم يافت که شاه طهماسب به سپاهيان معتاد خود گفت: يا کنار بگذاريد يا از ارتش خارج شويد. وي افزود: به اعتقاد من ستاد مبارزه با مواد مخدر، نيروي انتظامي و ساير نهادهاي مرتبط با ستاد تمام تلاش خود را در کنترل عرضه و مصرف به کار گرفته اند و حالا نوبت بخش هاي فرهنگي و رسانه اي کشور مانند امور جوانان، زنان و خانواده است که وارد گود شوند. هر چند در بخش درمان هم موفقيت هايي داشته ايم اما در بخش دارو هم بايد بهتر عمل شود و در کل بايد گفت نظارت ها ضعيف است که نياز به تقويت دارد. اين کارشاس آسيب هاي اجتماعي معتقد است بيشتر اقدامات متوجه معتادان متجاهر و عيني بوده در حاليکه تعداد زيادي از معتادان از نظر ظاهري قابل شناسايي نيستند و حتي در مسند کارمندي و مديريت هم فعاليت دارند. البته در قوانين اين موضوع ديده شده است. وظيفه حراست هاي سازمانها است که در طول هفته يا ماه پايش هاي موردي داشته باشند و اگر در ميان کارکنان خود فرد معتادي را شناسايي کردند از وي براي ترک اعتياد حمايت کنند تا اين فرهنگ نهادينه شود.




Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: