به ایران پرس نیوز بپیوندید

آدرس پست الکترونيک [email protected]

ایران‌پرس‌نیوز به هیچ گروه سیاسی وابسته نیست و از هیچ کجا حمایت مالی دریافت نمی‌کند.







خلاصه انگلیسی این خبر را می توانید در زیر ببینید

یکشنبه، 24 خرداد ماه 1394 = 14-06 2015

سايه خشکسالی بر درخت‌های 400 ساله کرمان

جنگل‌هاي توراني در معرض نابودي
سايه خشکسالي بر درخت‌هاي 400 ساله

جنگل‌هاي توراني با درختاني با عمر 400 سال در جنوب کرمان در حالي به عنوان يکي از بزرگترين ذخيره‌گاه‌هاي طبيعي ايران محسوب مي‌شود که هجوم آفت لورانتوس آنها را در معرض نابودي قرار داده است. به گزارش مهر، ناحيه رويشي جنگل‌هاي ايراني - توراني در بخش خشک و نيمه خشک ايران قرار گرفته است و بزرگترين ذخيره گاه گياهي منطقه محسوب مي‌شود که بخش قابل توجهي از اين جنگل‌ها در استان کرمان و به خصوص در جنوب اين استان وجود دارد.

در شرايط خشکسالي‌هاي سالهاي اخير و توسعه بيابانها وجود اين جنگل‌ها در حاشيه کوير سوزان تاثير قابل توجهي در حلقه طبيعت بکر مناطق جنوبي استان کرمان دارد اما بي‌توجهي در نگهداري و حفاظت از اين جنگل‌ها طي سالهاي اخير خسارتهاي جبران ناپذيري به طبيعت بکر کرمان وارد کرده است.

هزاران هکتار جنگل در جنوب کرمان شامل گونه‌هاي مختلف گياهي از جمله پسته و بادام، ارس، درمنه و گون و تاغ مورد هجوم کم آبي و در کنار آن آفتهاي گوناگون از جمله لورانتوس و تشي قرار گرفته‌اند. در اين ميان «لورانتوس» بيشترين خسارت را به جنگل‌هاي منطقه وارد کرده است و هر روز بر شدت خسارتها افزوده مي‌شود.

هم‌اکنون يک سوم جنگل‌هاي توراني استان کرمان مورد هجوم اين آفت قرار گرفته اند و در صورت عدم رفع اين مشکل جنگل‌هاي توراني استان کرمان به تدريج خشک خواهند شد.

هم‌اکنون يک سوم جنگل‌هاي توراني استان کرمان مورد هجوم اين آفت قرار گرفته اند و در صورت عدم رفع اين مشکل جنگل‌هاي توراني استان کرمان به تدريج خشک خواهند شد. لورانتوس آفتي گياهي است که به عنوان آفتي نيمه انگلي همراه باگياه ميزبان آغاز به رشد مي‌کند و طي دوران زندگيش موارد مورد نياز را از طريق شيره درخت ميزبان تامين مي‌کند و در زماني کوتاه ميزبان را از بين مي‌برد.

اين آفت از طريق فضولات پرندگان و يا از طريق طبيعي گسترش مي‌يابد به گونه‌اي که گياه مهاجم قادر است بذر خود را تا 25 متر به محيط‌هاي اطراف پرتاب کند و به اين ترتيب جنگل‌هاي انبوه جنوب کرمان رفته رفته آلوده شده‌اند.

ماندانا افاضلي، گياه پزشک و فعال محيط زيست در گفت‌وگو با مهر در خصوص بروز اين آفت در جنوب کرمان به مهر مي‌گويد: طبق آخرين آمار بخش قابل توجهي از جنگل‌هاي توراني در جنوب کرمان آلوده به آفت لورانتوس شده است و از سوي ديگر مشکلات از جمله خشکسالي و همچنين آفت جانوري تشي که همان جوجه تيغي است نيز درختان را تهديد مي‌کند در واقع تشي پوسته درختان را مي‌خورد و آونگها را از بين مي‌برد و لورانتوس نيز به عنوان يک انگل گياهي درختان را از بين مي‌برد اين درحالي است که عمر درختان توراني جنوب کرمان حدود 400 سال است و از جمله جنگل‌هاي کهنسال ايران محسوب مي‌شوند.

وي افزود: گفته مي‌شود که 480 هزار هکتار از جنگل‌هاي منطقه در خطر تاثير آفت قرار دارند که عملا 230 هزار هکتار اين جنگل‌ها آلوده شده‌اند.

وي افزود: اين افت درختان را به تدريج ضعيف و در نهايت از بين مي‌برد و بايد براي مقابله با اين آفت برنامه ريزي لازم از سوي دستگاههاي مربوط انجام شود در واقع هم آفت تشي و هم لورانتوس قابليت کنترل را دارند و تنها بايد با يک عزم جدي و تامين اعتبار براي رفع مشکل تلاش کنيم.

وي افزود: لورانتوس در واقع خود يک گياه است که براي ادامه زندگي به درختان بزرگ وابسته است و از درخت ميزبان تغذيه مي‌کند و اين روند آنقدر ادامه مي‌يابد تا درخت ميزبان خشک مي‌شود در واقع اين آفت از هفت سال گذشته تاکنون درختان را آلوده کرده است اما اعتبار لازم براي برخورد جدي با اين آفت اختصاص نيافته است. ين جنگل‌ها مهمترين ذخيره گاه گياهي در استان کرمان محسوب مي‌شوند و از اهميت بالايي برخوردارند و اگر خشک شوند حداقل 200 سال زمان نياز است که مجددا رشد کنند.

وي ادامه داد: اين جنگل‌ها مهمترين ذخيره گاه گياهي در استان کرمان محسوب مي‌شوند و از اهميت بالايي برخوردارند و اگر خشک شوند حداقل 200 سال زمان نياز است که مجددا رشد کنند به همين دليل از هم اکنون بايد به فکر رفع مشکل باشيم که براي مقابله با لورانتوس بايد درختان آلود قطع و سوزانده شوند و براي مقابله با تشي نيز بايد اطراف درختان فنس کشي شود. رئيس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري جيرفت در اين خصوص به مهر گفت: بخش قابل توجهي از جنگل‌هاي استان کرمان در شهرستانهاي جنوبي کرمان قرار دارند و از اهميت فوق‌العاده‌اي برخوردارند.

رضا سنجري افزود: لورانتوس هشدار جدي جنگل‌هاي جنوب کرمان است و در صورت روند رشد توسعه اين آفت شاهد خسارت جدي به جنگل‌ها خواهيم بود. وي تصريح کرد: بيش از 234 هزار هکتار جنگل تحت تاثير مستقيم اين آفت آلوده شده‌اند و نزديک به 20 درصد جنگل‌هاي شهرستان جيرفت دچار خسارت جدي شده اند.

وي ادامه داد: اين افت به خصوص از طريق پرندگان به شدت توسعه يافته است و با توجه به گسترده بودن جنگل‌هاي جنوب کرمان و صعب العبور بودن راه‌هاي دسترسي مشکلاتي براي مقابله با اين آفت وجود دارد.

سنجري راه مقابله با اين افت را فيزيکي دانست و افزود: به همين دليل مقابله با آفت زمان بر و پر هزينه است و اميدواريم عزم ملي براي مقابله با اين آفت ايجاد شود و اعتبار مورد نياز نيز اختصاص يابد.

وي تاکيد کرد که به دليل نقش فعال پرندگان در توسعه اين آفت گفت: امکان تسري آفت به جنگل‌هاي شمال استان نيز وجود دارد و با توجه به هزينه بالاي مقابله با افت بهتر است با مقابله با آفت در جنوب کرمان از بروز خسارتهاي بيشتر در آينده پيشگيري کنيم در غير اين صورت امکان آلوده شدن جنگل‌هاي مناطق مختلف استان کرمان وجود دارد.

وي ادامه داد: خشکسالي‌هاي سالهاي اخير و کمبود بارندگي به خصوص در سال گذشته موجب شده است بسياري از گونه‌هاي گياهي در جنوب کرمان ضعيف شوند و بروز تنش در روند زندگي اين گونه‌هاي گياهي مي‌تواند منجر به خسارت‌هاي ثانوي بيشماري در منطقه شود.

وي گفت: برداشت‌هاي غير‌مجاز از گونه‌هاي گياهي، دخالت‌هاي انساني و چراي بي رويه و تشديد آفتهاي مختلف مي‌تواند ضربه‌اي جبران‌ناپذير را به عرصه‌هاي گياهي جنوب کرمان وارد کند.

جنگل‌هاي استان کرمان به دليل کويري بودن استان مانند شش‌هاي زمين در اين استان محسوب مي‌شوند و نگهداري و مراقبت از اين گنج‌هاي طبيعي از اهميت بالايي برخوردار است اما خشکسالي، دخالت‌هاي انساني و بروز آفت طي سالهاي اخير جنگل‌هاي کرمان را با خطر مواجه کرده است.



Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: