چالش کنسرت ؛ دولت آچمز شده است؟
يک مقام قضايي معتقد است که در صدور مجوز کنسرت ها بايد به محذورات طرف مقابل توجه کند.
به گزارش خبرگزاري آريا، موضوع لغو مجوز کنسرت ها مدتي است که يکي از چالش هاي حوزه فرهنگ و هنر شده و واکنش هاي مختلفي را در پي داشته است، تا جايي که فرمانده ناجا در ديدار با يکي از مراجع عظام به قانوني بودن اقدامات پليس تاکيد مي کند ( متن کامل خبر را اينجا بخوانيد) و رييس جمهور روحاني نيز در نشست خبري خود در رابطه با اين موضوع اظهار نظر کرده و مي گويد: اگر قوه قضاييه ميخواهد کنسرتي را لغو کند؛ بايد در آن موارد توجيه قانوني داشته باشد.
از طرفي در آخرين اظهار نظر در اين باره حجتالاسلام و المسلمين هادي صادقي معاون فرهنگي قوه قضائيه اعلام کرده است: معنا ندارد که يک ارگان بدون توجه به محذورات طرف ديگر مجوز صادر کند يا طرف ديگر با توجه به محذورات خود جلوي آن را بگيرد.اين بساط بايد جمع شود و مشکل ناهماهنگيها مرتفع شود. مگر قبل از اين کنسرت برگزار نميشد. قبل از اين موضوع ما کنسرتهاي خوب، فخيم، ارزشي و اصيل داشتيم که حتماً بايست از آنها حمايت شود، ولي چيزي که در راستاي ارزشهاي ما نيست و ضد ارزش است يا پيرامون آن تخلفاتي صورت ميگيرد، نبايد به آنها از ابتدا مجوز دهند.
مقولهاي که ميتواند خيلي بهتر از اين حل و فصل شود
معاون فرهنگي قوه قضائيه در رابطه با موضوع لغو کنسرتها توسط نيروي انتظامي که گفته ميشود از وزارت ارشاد مجوز داشتهاند، مي گويد:من نميدانم چرا اين وضعيت پيش ميآيد و اين قدر بر سر مقولهاي که ميتواند خيلي بهتر از اين حل و فصل شود، کشمکش ايجاد ميشود.قبلا جايي گفتم که بايد بين دستگاهها هماهنگي وجود داشته باشد و با هماهنگي همديگر مجوز دهند تا همگان پشتيباني کنند و اين کاري است که بايد صورت گيرد.
واکنش وزير ارشاد به لغو کنسرت ها
به گزارش آريا، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي مدتي روز قبل با اشاره به تبعات منفي لغو کنسرت هايي که داراي مجوز هستند اعلام کرد که به علت برخي گزارش هاي نادرستي که به مقامات قضائي ارائه مي شود، دستور لغو کنسرت ها صادر شده است که اين موضوع آثار منفي و سوئي در ميان کساني که اقدام به تهيه بليت کرده اند، دارد.
واکنش مديرخانه موسيقي
از سوي ديگر پيروز ارجمند مديرخانه موسيقي هم اظهار مي کند که ما در وزارت ارشاد تمام مراحل قانوني و بررسي هاي فني يک اثر را انجام مي دهيم و تمام استعلامات لازم را اخذ مي کنيم و بدين گونه نيست که مجوزي بدون نظر تمام مراجع ذي صلاح، شوراهاي فني و تمام مراکز مهم صادر شود.وي افزود:براي دو کنسرت اخير هم تمام مجوزهاي لازم را اخذ کرده بوديم و از نظر ما همه چيز براي اجراي کنسرت ها آماده بود.
رفع کشمکش ها نيازمند تدبير است؛ دولت ورود کند
اما معاون قوه قضائيه در اين رابطه گفته که اين کشمکشها بايد با هماهنگي مسئولان از بين رود که اين هم نيازمند تدبير است و به نظر من دولت در اينجا بايد وارد عرصه شود و دستوري براي هماهنگي دهد، نه اينکه به يک طرف دستور دهد و بگويد کار خود را نکن تا طرف ديگر کار خود را انجام دهد؛ چراکه اين کار غلط است.براي مثال ميگويند چرا نيروي انتظامي اين کار را انجام ميدهد.نيروي انتظامي هم وظيفهاي دارد و وقتي ميبيند خلافي درحال انجام است بايد جلوي آن را بگيرد.
صادقي معتقد است در اين موضوع حريم عمومي مطرح است و چنانچه ميبينيد خلاف مشهودي صورت ميگيرد يا ممکن است خلافي اتفاق افتد بايد پيشگيري شود و نبايد بگذارند اين تخلفات صورت گيرد.در سوي ديگر مسئله هم ميخواهند توسعه فرهنگي بدهند که راه آن اين است که با هماهنگي باشد.
وي در خصوص معيار تشخيص خلاف در کنسرتها و لغو آن توسط نيروي انتظامي مي گويد:شيوه تشخيص نيروي انتظامي به تجربههاي اين نهاد بازميگردد؛ چراکه گاهي اوقات نيروي انتظامي تجربيات بسيار خوبي دارد و در عمل ديدهاند چه اتفاقي افتاده است.نيروي انتظامي در صحنه حضور دارد و بارها مسائلي از اين دست را تجربه کرده است و براساس گفته حکيمانه "آزموده را آزمودن خطاست"، بايد گفت تجربه آنها اين مجوز را به آنها ميدهد که از شکلگيري تخلفات پيشگيري کنند.آنها راجع به اصل هنر نظر نميدهند تا گفته شود آن را بلد نيستند يا موسيقيدان نيستند؛ بلکه راجع به حواشي غلط کار ورود ميکنند، يعني ميدانند تخلفاتي پيرامون موضوع واقع ميشود و به همين خاطر جلوگيري ميکنند.
واکنش ظريف
همچنين وزير امور خارجه کشورمان نيز وارد اين چالش شده و اظهاراتي مي کند .محمد جواد ظريف در پي لغو شدن کنسرت کيهان کلهر ، گروه چيسي کينگز فاميلي ، پروزا هماي و وحيد تاج در اين هفته و آغاز دوره دوم لغو کنسرت ها در دولت يازدهم توسط نهادهايي غير از وازرت فرهنگ و ارشاد، مي گويد:تمام تلاش دولت و مديران فرهنگي دولت يازدهم اين است که همه برنامه هاي هنري و فرهنگي در کشور به شکلي قانون مند و مطابق با مقررات کشور برگزار شود.
واکنش روحاني
البته حجتالاسلام حسن روحاني رئيسجمهور در نشست خبري خود در پاسخ به سوالي درباره لغو مجوز کنسرتها گفت:وقتي در چارچوب قانون مجوزي براي يک کنسرت داده ميشود و از مردم دعوت ميشود و مردم خود را آماده ميکنند؛ اينگونه دخالتها تضييع حقوق مردم است و پس از آن تضييع حقوق اهالي فرهنگ.همه بايد احساس کنيم 24 خرداد ادامه دارد و همان مردمي که پاي صندوقهاي راي آمدند و براي حمايت از مسيري که انتخاب کردهاند؛ در صحنه هستند و ما بايد از اين مشکلات عبور کنيم و وحدت و انسجام داشته باشيم.دولت خود را ملتزم به حقوق مردم و اجراي قانون ميداند.
رئيس دولت يازدهم ادامه داد:از نظر ما زماني که مجوز قانوني صادر ميشود؛ لغو مجوز از طرف دستگاههايي که قانوناً حقي ندارند؛ کاملا نادرست است و اگر قوه قضاييه ميخواهد کنسرتي را لغو کند؛ بايد در آن موارد توجيه قانوني داشته باشد.
موضع ناجا
از طرفي همان روز سردار حسين اشتري در ديدار با آيت الله مکارم شيرازي نيز تاکيد کرده بود:اگر ممانعتي از حضور در کنسرت ها و ورزشگاه ها انجام مي دهيم بر اساس وظيفه ذاتي و شرعي ماست، چرا که در کشوري اسلامي هستيم و پاسداري از ارزش ها وظيفه ذاتي ما برشمرده مي شود.
سخنگوي ناجا:اجازه برگزاري کنسرتها ، فقط بعد از طي مراحل قانوني
البته سخنگوي نيروي انتظامي نيز در پي اظهارات متعدد درباره لغو برخي کنسرت ها اعلام کرد که لغو اين کنسرتها با حکم قضايي انجام شده است و ناجا براي انجام ماموريتهاي خود مصلحت انديشي و سياسي کاري نخواهد کرد. ( متن کامل خبر را اينجا بخوانيد) سردار سرتيپ سعيد منتظرالمهدي افزود:بهتر بود در سال همدلي و همزباني به جاي جنجال هاي رسانه اي، راه حل مسائل فيمابين اقشار اجتماعي و نهادهاي رسمي در جلسات کارشناسي پيگيري شود.وي تاکيد مي کند که بهتر است به جاي جريحه دار کردن احساسات مردم، قبل از برگزاري هر کنسرتي ، مراتب قانوني اخذ مجوز به درستي انجام شود تا موجب تکدر خاطر هنرمندان گرامي نشود.
سخنگوي ناجا تاکيد کرده است: پليس همواره در کنار مردم است و تلاش مي کند خواسته هاي به حق آنان را در کمترين زمان ممکن انجام دهد.
پيشگيري از بروز تخلف؛ راه لغو نشدن مجوزها
در نهايت صادقي معاون قوه قضائيه در خصوص شرايط لغو مجوزها تاکيد مي کند:آيا مسئولي که در وزارت ارشاد مجوز صادر ميکند تاکنون بررسي کرده است که ممکن است چه تخلفاتي پيرامون کنسرتها رخ دهد و يا چرا اصلاً نيروي انتظامي از برگزاري آن ممانعت ميکند.اين مراجع بايد با هم گفتوگو کنند و سپس براي مشکلات فکر و چاره انديشي کنند تا اين اتفاق صورت نگيرد و اگر خود من يکي از مسئولين وزارت ارشاد بودم در هنگام صدور مجوز فکر ميکردم چه کنم تا جلوي ابطال مجوز گرفته شود.به نظر من راه آن پيشگيري از بروز تخلف است، همانند موضوع آزادي است که آزادي داده ميشود و چنانکه کسي از آن سوء استفاده کند موجب بر هم خوردن آزادي ميشود و اين هم همان است و بايد جلوي سوء استفاده گرفته شود.