به ایران پرس نیوز بپیوندید

آدرس پست الکترونيک [email protected]

ایران‌پرس‌نیوز به هیچ گروه سیاسی وابسته نیست و از هیچ کجا حمایت مالی دریافت نمی‌کند.







خلاصه انگلیسی این خبر را می توانید در زیر ببینید

پنجشنبه، 1 مرداد ماه 1394 = 23-07 2015

ایران: پيامدهای ویرانگر غارت آبهای زيرزمينی

همه زنگ هاي هشدار به صدا درآمده اما آنگونه که بايد کارها به صورت شرايط بحراني و هشدار پيش نمي رود.

پرفسور پرويز کردواني پدر علم کويرشناسي ايران: تداوم رويکردهاي فعلي در استفاده از آب‌هاي زيرزميني پيام‌هاي ناخوشايندي چون نشست زمين، زلزله، خشکي تالاب‌ها و درياچه‌ها را به دنبال داشته است.:در برخي از دشت‌ها چون دشت تهران جاده‌ها در حال فرونشست است و من نگران خطوط ريلي هستم که در نشست زمين کمر بشکند و حوادث ناگوار به دنبال بياورد.

خبرگزاري آريا: 82 درصد آب زيرزميني کشور استخراج و صرف کشاورزي مي شود و ما اکنون در شرايط کاملا بحراني قرار داريم. موضوع فرو نشست زمين يکي از نگراني هايي است که به تازگي ايجاد شده است.فرونشست در تمام گستره دشت رخ مي دهد و نمي توان آن را حس کرد اما زماني متوجه اين نشست ها مي شويم که با کوچکترين زلزله اي همه ساختمان ها و زيرساخت هاي شهري ويران شود.اين پديده مهم و ناگوار حاصل دست انسانهاست و در کشور ما نيز روندي رو به رشد پيدا کرده است که علت اصلي آن را برداشت بي رويه آب درکشور عنوان مي کنند.
هشدار درباره تبعات نشست زمين در پي برداشت بي‌رويه آب‌
پرفسور پرويز کردواني پدر علم کويرشناسي ايران معتقد است که اگر امروز در اقصي‌نقاط کشور با موضوعي به‌نام بحران خشکسالي در ابعاد مختلف مواجه هستيم، اين مشکل نمود سياست‌هاي اشتباه حوزه آب است.وي گفته که سياست‌هاي اشتباه در حوزه آب اکنون با بحران خشکسالي نمود يافته و ما اکنون تاوان سياست‌هاي اشتباه سال‌هاي گذشته پس مي‌دهيم .کروداني مي گويد:متاسفانه منابع آب کشور در دهه‌هاي اخير با برداشت‌هاي بي‌رويه و استفاده‌هاي غير متعارف غارت شده است و ما اکنون در شرايط کاملا بحراني قرار داريم.

غارت آب‌هاي زير زميني
اين استاد دانشگاه چاه‌هاي آب کشاورزي مجاز و غيرمجاز عامل غارت آب‌هاي زير زميني دانست و گفت:در منطقه‌اي که ظرفيت استحصال و بهره‌برداري از 40 چاه آب وجود دارد، 1400 چاه حفر شده، از اين روند هيچ تعبيري به جز غارت منابع آب نمي‌توان داشت.
وي با تصريح اينکه روش‌هاي توصيه شده مانند آبياري قطره‌اي و باراني براي بخش کشاورزي، راهکار مناسب براي بحران موجود بخش آب نيست، تاکيد کرد:متاسفانه بخش عمده‌اي از بحراني که با آن دست به گريبان هستيم ناشي از فشارهاي سياسي و ندانم کاري‌هايي است که چاره حل هر مشکلي را فشار بيشتر بر بخش کشاورزي مي‌دانستند.
کردواني با بيان اينکه قنات‌ها احياگر تالاب‌ها و درياچه‌ها محسوب مي‌شوند، گفت:بحران آب از زماني شروع شد که ما به قنات‌ها بي توجهي کرديم و به دنبال حفر چاه‌هاي عميق و نيمه عميق رفتيم‌، چاه‌ها همه آب‌هاي موجود در زمين را مکيدند و به سطح خاک آوردند و بحران زا شدند.
اين استاد دانشگاه ادامه داد:منطقه‌اي مانند جهرم دراستان فارس که از عمق 100 متري آب برداشت مي‌کرد اکنون از ژرفاي 500 متري آب را بيرون مي‌کشد تا باغداري کند، اين روش با هيچ توجيه علمي قابل استناد نيست.

پيام‌هاي ناخوشايند غارت آب‌هاي زير زميني
به گفته کردواني، تداوم رويکردهاي فعلي در استفاده از آب‌هاي زيرزميني پيام‌هاي ناخوشايندي چون نشست زمين، زلزله، رواج بيماري‌هاي پوستي، خشکي تالاب‌ها و درياچه‌ها را به دنبال داشته است.
وي مي گويد:در برخي از دشت‌ها چون دشت تهران جاده‌ها در حال فرونشست است و من نگران خطوط ريلي هستم که در نشست زمين کمر بشکند و حوادث ناگوار به دنبال بياورد.
پدر علم کويرشناسي ايران با بيان اينکه بايد نگاه توسعه شهري در کشور تغيير کند، گفت: دولت نبايد همه امکانات بهره‌برداري از آب را به شهرها و تامين آب شهرها بدهد و روستاها و بخش کشاورزي دراين ميان رها شوند، توسعه بايد متوازن و پايدار باشد.

رشد دو برابري فرونشست زمين در تهران
از طرفي محمد جواد بلورچي مديرکل مخاطرات زمين شناسي واکتشافات سازمان زمين شناسي کشور با بيان اينکه پيشتر بيشترين اندازه نشست زمين به ميزان 32 سانتي متر در جهان در شهر مکزيکوسيتي درکشور مکزيک به ثبت رسيده بود اظهار داشت:8 سال قبل ميزان فرونشست دردشت تهرا ن 17 سانتي متر بود اما اندازه گيري ما اکنون نشان داده که اين ميزان دوبرابر رشد داشته است.وي با بيان اينکه چون فرونشست در تمام گستره دشت رخ مي دهد نمي توان آن را حس کرد گفت:زماني متوجه اين نشست ها مي شويم که با کوچکترين زلزله اي همه ساختمان ها و زيرساخت هاي شهري ويران شود .

برداشت ذخيره آب 10هزار ساله در مدت کوتاه
مديرکل مخاطرات زمين شناسي واکتشافات سازمان زمين شناسي کشور به برداشت بي رويه آب درکشور اشاره کرد وافزود:در 40 سال گذشته ، بهره برداري از منابع زيرزميني به سرعت افزايش يافته است وبه عبارتي آبي که در طول 10 هزار سال ذخيره شده در اين مدت کوتاه برداشت شده است.بلورچي گفت:به طور ميانگين سطح آب زيرزميني دردشت هاي کشور بين نيم تا يک متر پايين رفته است و با توجه به نبود بارندگي ، اين آب برداشت شده دوباره برنمي گردد.وي افزود:وقتي آبخواني از آب تهي شود فضاي خالي شده از آب بدو ن بازگشت است وديگر هم با آبي پر نمي شود.

افزايش دشت هاي ممنوعه در کشور
مديرکل مخاطرات سازمان زمين شناسي با بيان اينکه از 609 دشت موجود کشور حدود 300 دشت ، ممنوعه، است گفت: آب دراين دشت ها به پايين ترين سطح خود رسيده است و متاسفانه هرسال به تعداد اين دشت هاي ممنوعه افزوده مي شود.

استخراج 92 درصد آب زيرزميني کشور
به گفته بلورچي 92 درصد آب زيرزميني کشور استخراج وصرف کشاورزي مي شود ، به همين دليل در هرجايي که سرسبزي وجود دارد مناطقي از آب تهي شده نيزوجود دارند.وي گفت:هم اکنون ميزان آبياري در بخش کشاورزي ايران 35درصد است که با اين وجود دربخش کشاورزي ديگر نمي توان کشت ها را ادامه داد راندمان بايد دست کم به 70 درصد برسد تا بتوان وضع کنوني کشاورزي را حفظ کرد.مديرکل مخاطرات زمين شناسي واکتشافات سازمان زمين شناسي کشور جلوگيري از توسعه کشت ، استفاده از آبياري تحت فشار، افزايش کشت گلخانه اي ، توجه به آمايش سرزمين درتنوع کشت و تشديد مقابله با برداشت غيرمجاز آب ازجمله راهکارهاي مبارزه با فرونشست زمين است.

همه زنگ هاي هشدار به صدا درآمده
به هر حال همه زنگ هاي هشدار به صدا درآمده اما آنگونه که بايد کارها به صورت شرايط بحراني و هشدار پيش نمي رود و ديري نمي پايد که اقدامات نقش نوشدارو پس از مرگ سهراب را پيدا مي کنند و مردم و مسئولين امر بايد اين هشدارها را جدي بگيرند و کاري عاجل و جهادي انجام دهند.



Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: