هما ناطق، پژوهشگر نامدار تاریخ درگذشت
رادیو آلمان: هما ناطق، پژوهشگر تاریخ و استاد دانشگاه سوربن، در پاریس چشم از جهان فروبست. او از پژوهشگران پر کار و در برخی از حوزههای تاریخنویسی راهگشا بود.
رسانهها خبر دادند که هما ناطق، پژوهشگر تاریخ، روز جمعه (اول ژانویه ۲۰۱۶ /۱۱ دی ۱۳۹۴) در پاریس درگذشته است. هما ناطق از پژوهشگران نامی تاریخ بود و تحقیقات زیادی برای تاریخنویسی در عصر قاجار و مشروطه انجام داد. او مدتی به عنوان استاد در موسسهی پژوهشهای ایرانی دانشگاه سوربن مشغول به کار بود.
هما ناطق در سال ۱۳۱۳ در ارومیه زاده شد. دورهی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در تهران گذراند و در سال ۱۳۳۳ با بورس دولت فرانسه برای ادامهی تحصیل رهسپار پاریس شد.
ناطق در دانشگاه سوربن این شهر دورهی کارشناسی و دکترای خود را در رشتهی تاریخ گذراند. رسالهی دکترای او دربارهی سید جمالالدین اسدآبادی بود که بعدها به عنوان کتابی به زبان فرانسه منتشر شد.
هما ناطق در فرانسه در کنفدراسیون دانشجویان ایران فعالیت میکرد. او در سال ۱۳۴۷ به تهران بازگشت و به استخدام گروه تاریخ دانشکدهی ادبیات دانشگاه تهران درآمد. ناطق در همین ایام ضمن تدریس در دانشگاه چندین کتاب در زمینهی تاریخ معاصر ایران به رشتهی تحریر درآورد.
همکاری هما ناطق با فریدون آدمیت در زمینهی تاریخ مشروطیت، یکی از فصول مهم کار تحقیقی او بود که حاصل آن انتشار چند کتاب مشترک و انفرادی است.
هما ناطق در سال ۱۳۵۲ به دعوت دانشگاه پرینستون به مدت یک سال در بخش پژوهشی آن دانشگاه تدریس میکرد. او پس از انقلاب در سال ۱۳۵۹ به پاریس بازگشت. در سال ۱۳۶۳ به عنوان استاد تاریخ در دانشگاه سوربن مشغول به کار شد.
کتابهای "از ماست که بر ماست"، "مصیبت وبا و بلای حکومت"، "تحقیقی دربارهی میرزا ملکم خان و روزنامه قانون"، "افکار اجتماعی و سیاسی و اقتصادی در آثار منتشر نشده در دورهی قاجار"، "کارنامه و زمانهی میرزا رضا کرمانی" و "کارنامه فرهنگی فرنگی در ایران" از مهمترین آثار هما ناطق است.