ارز؛ خطر نوسان دلار در آستانه لغو تحریم ها
روزنامه دنیای اقتصاد: نزدیک شدن به روز اجرای برجام، شاخص بازار ارز را در سراشیبی نزولی قرار داده که ممکن است پیامدهای خاصی را همراه داشته باشد. در این شرایط، اکثر کارشناسان نسبت به روند قیمتی اخیر ابراز نگرانی کرده و به سیاستگذار پیشنهاد میدهند به واسطه شرایط موجود، دچار وسوسه کاهش نرخ ارز نشود.
به اعتقاد آنها، این روند کاهشی، هیچ ارمغانی برای اقتصاد واقعی ندارد و حتی پس از خنثی شدن اثرات روانی و تغییر مسیر بازار، شوکهای مثبت افزایشی، شاخصهای اقتصادی را با اختلال روبهرو خواهد کرد.
حال سرنوشت بازار در آستانه اجرایی شدن برجام چه خواهد بود؟ بازار ارز در سال 94 دو بار به طور مشخص تحتتاثیر مذاکرات هستهای قرار گرفت و هر دو بار پس از کاهش قیمت در مسیر افزایشی قرار گرفت.
بازار ارز معمولا در درازمدت بیشتر از اخبار روانی، تحتتاثیر اخباری قرار میگیرد که به طور مستقیم با ورودی و خروجی بازار در ارتباط هستند. در این شرایط، عاملی مانند مذاکرات نهایتا دو تا سه هفته بازار ارز را تحتتاثیر قرار میدهد، ولی نوسان قیمت نفت اثرات درازمدتی دارد و میتواند بازار ارز را در دوره زمانی بیشتری درگیر خود کند. این تصور در بازار وجود دارد که با کاهش بهای طلای سیاه، دولت به شدت با کاهش درآمدهای ارزی مواجه خواهد شد.
در واقع، بحث کاهش قیمت نفت بهعنوان عامل پیشنگر میتواند بازار را تحریک کند؛ درست است که در حال حاضر اثر این عامل در حضور اثر روانی اجرایی شدن برجام کمرنگ شده است، اما با تخلیه این عامل روانی، ممکن است کاهش قیمت نفت با شدت بیشتری بازار را تحتتاثیر قرار دهد. از سوی دیگر، افزایش ارزش دلار در بازارهای جهانی دیگر عاملی است که ماندگاری کاهشی این ارز در بازار داخلی را تحتتاثیر قرار میدهد.