به ایران پرس نیوز بپیوندید

آدرس پست الکترونيک [email protected]

ایران‌پرس‌نیوز به هیچ گروه سیاسی وابسته نیست و از هیچ کجا حمایت مالی دریافت نمی‌کند.







خلاصه انگلیسی این خبر را می توانید در زیر ببینید

یکشنبه، 9 اسفند ماه 1394 = 28-02 2016

طعمه‌ های‌ مسموم در‌ کمین‌ جمعیت پلنگ ‌ایرانی

مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان گفت: استفاده از طعمه مسموم از جمله مهم‌ترین عوامل تهدید بقای پلنگ در ایران است.

پلنگ ایرانی آخرین بازمانده از جنس "پانترا" در ایران است که دارای اهمیت ویژه‌ای در حفظ سلامت اکولوژیکی گستره وسیعی از زیستگاه‌های خشکی ایران است و این موضوع تقریبا کلیه استان‌های کشور را پوشش می‌دهد.در حالی که عمده جمعیت این زیرگونه در ایران باقی مانده است و شرایط آن در ایران می‌تواند اهمیت تعیین کننده‌ای در بقای این زیرگونه از پلنگ‌های آسیایی در خاورمیانه، جنوب و غرب آسیا داشته باشد، پلنگ ایرانی طی سال‌های اخیر با چالش‌های زیادی برای بقا مواجه شده است. تخریب زیستگاه، کاهش جمعیت گونه‌ای طعمه، شکار، معدوم سازی و استفاده از طعمه مسموم از جمله مهمترین عوامل تهدید بقای این گونه در ایران هستند.

پلنگ در ایران به عنوان گونه‌ای چتری و کاریزماتیک با پراکنشی وسیع در سطح کشور به عنوان فرصتی مدیریتی برای ایران و سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان دستگاه متولی حفاظت از حیات وحش در کشور محسوب می‌شود که در سایه آن طیف وسیعی از زیستگاه‌ها و گونه‌های گیاهی و جانوری تحت حمایت بیش از پیش قرار می‌گیرند.

امروز پلنگ بزرگ‌ترین گربه‌سان کشور محسوب می‌شود

در گذشته در ایران 10گونه گربه‌سان زندگی می‌کردند که با انقراض شیر ایرانی و ببر خزر، امروز پلنگ بزرگ‌ترین گربه‌سان کشور محسوب می‌شود.در ایران، پلنگ تقریبا در تمامی زیستگاهه‌ای موجود در ایران، از ارتفاعات البرز و زاگرس تا ارتفاعات کویری و جنگل‌ها تا مناطق ساحلی خزری و همچنین مناطق کوهستانی و صخره‌ای خلیج فارس و دریای عمان زیست می‌کند.

محمدپور مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایسنا با بیان اینکه شکار غیرمجاز پلنگ و طعمه‌هایش عمده‌ترین عامل تهدید بقای پلنگ در ایران به شمار می‌رود، گفت: همین امر موجب می‌شود که پلنگ‌ها برای تامین غذای خود چاره‌ای جز نزدیکی به روستاها نداشته باشند و دراین حال به مردم روستایی نیز به دلیل حمله پلنگ به گاو و گوسفند خسارت وارد می‌شود.

لاشه‌های مسموم، وسیله ‌انتقام برخی از روستاییان از پلنگ

برخی از روستاییان نیز با مسموم کردن لاشه‌ای و قراردادن آن در مسیر راه پلنگ، اقدام به از بین بردن این گربه‌سان ارزشمند می‌کنند و در سال‌های اخیر نیز گسترش بی رویه شبکه جاده‌های کشور نیز بلایی برای جان پلنگ‌های ایران بدل شده است و تنها در دو سال گذشته حداقل 5پلنگ به دلیل برخورد با خودروهای عبور کشته شده‌اند و همه این عوامل باعث شده که جمعیت ایرانی روز به روز کاهش یابد، بطوری که در بسیاری از مناطق دچار کاهش چشمگیر شده‌ و همین موضوع باعث نگرانی کارشناسان و علاقمندان شده است.

پلنگ در معرض خطر انقراض

مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان با اشاره به اینکه بر اساس قوانین سازمان حفاظت محیط زیست پلنگ در زمره گونه‌های در خطر انقراض است، تصریح کرد: جمعیت زیرگونه پلنگ ایرانی که جمعیت طعمه‌های طبیعی آن به شدت کاهش یافته، نیازمند برنامه ریزی جدی است. محمد پورادامه داد: استان گیلان از اکوسیستم‌های متنوع پلنگ در شمال کشور محسوب می‌شود. گزارشات واصله از ادارت محیط زیست شهرستان‌های مختلف حاکی از حضور پلنگ در اکوسیستم‌های جنگلی و کوهستانی این استان است که از جمله آنها می‌توان به کوهستان‌های رودسر، رودبار، سیاهکل و املش اشاره کرد.

وی افزود: همچنین گزارشات مردمی تایید شده‌ای از شهرستان‌های لنگرود‌، فومن، ماسال، تالش و آستارا نیز دریافت شده است.



Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: