۴ مانع توسعه روابط رژیم تهران و اروپا
علیرضا شیخ عطار، قائم مقام اسبق وزارت امور خارجه در گفتوگو با اقتصادنیوز درباره تلاشهای دولت روحانی برای بنای نوع تازهای از روابط سیاسی و اقتصادی با اروپا تصریح کرد: ما در روابطمان با اروپا همیشه چند مانع داشتیم که در مقاطع مختلف این موانع بالا و پایین میشد. اول تاثیرپذیری اروپا از آمریکاست. چراکه توافق ترانسآتلانتیک برای کشورهای اروپایی یک اصل است.
وی افزود: مساله دوم، رابطه با اسرائیل است. به هرحال اروپاییها حتی بیش از آمریکا در تشکیل این کشور نقش داشتند و سومین مشکل ما با اروپا این است که در اروپا برای رابطه با جمهوری اسلامی یک چارچوب منافع مشترک طراحی نشده است.
به اعتقاد سفیر پیشین جمهوری اسلامی در آلمان، روابط تهران با اروپا طی این سالها مدام نوسان داشته است. علتش هم این است که اروپا خودش را یک بازیگر درجه یک جهانی نمیبیند. هم در دوره جنگ سرد خود را تابع آمریکا میبیند و هم پس از فروپاشی شوروی.
شیخ عطار با بیان اینکه «مانع چهارم مساله سکولاریسم است» اضافه کرد: جمهوری اسلامی با رهبری امام (ره) جلوی این جریان ایستاد. پارادایم سکولاریسم قرنهاست در اروپا ریشه دوانده است. امام فرمودند که لزومی ندارد یک کشور سکولار باشد، بلکه اسلام با آن جور درنمیآید. ما جمهوری اسلامی هستیم و یک حکومت دینی-سیاسی. مشکل اروپا با این امر بیش از آمریکاست. آنها در لایههای تئوریک خود نمیتوانند این مشکل را حل کنند.
وی افزود: آنان همچنان بهانههای حقوقبشری و دموکراسی و... را مطرح میکنند. در دورههای گذشته آنان مطالباتی داشتند و جمهوری اسلامی فقط پاسخگو بود و توجیه میکرد. امیدوارم در آینده دیگر اینطور نباشد؛ یعنی در فضای پسابرجام به اروپاییها بفهمانیم که قرار نیست اروپاییها هرچه میگویند اجرایی شود.