لائیسیته؛ عقب نشینی اسلامگرایان ترکیه
به گزارش خبرگزاری فرانسه از آنکارا، نخست وزیر ترکیه امروز در پی واکنش های شدید احزاب مخالف گفت: قانون اساسی جدید ترکیه همچنان بر پایه نظام لائیک برقرار خواهد ماند.
به نوشته روزنامه حریت، رئیس پارلمان ترکیه نیز اظهارات خود را درباره ضرورت خودداری از گنجاندن لائیسیته در قانون اساسی جدید این کشور پس گرفت.
وی در بیانیه ای با تاکید بر اینکه مطالبی که در همایش ترکیه جدید و قانون اساسی جدید در دانشگاه استانبول بیان کرده است، دیدگاه شخصی وی بود، تصریح کرد: گنجاندن آزادی هایی که نظام لائیک برای گروه های با باورهای متفاوت تامین می کند و ارائه تعریفی از لائیسیته که دولت و مردم را رویاروی یکدیگر قرار ندهد، در قانون اساسی جدید ترکیه ضروری است.
خبرگزاری فرانسه تأکید کرده که با وجود اطمینانی که دولت ترکیه داده، اظهارات رئیس پارلمان این کشور جبهه اپوزیسیون لائیک ترکیه را خشمگین کرده و آنان خواستار استعفای رئیس پارلمان شده اند.
سخنگوی حزب جمهوری خواه خلق ترکیه، اصلی ترین حزب مخالف دولت، روز چهارشنبه گفت: لائیسیته خط قرمز ماست.
رئیس پارلمان ترکیه پیش تر گفته بود: قانون اساسی جدید نباید لائیک باشد، بلکه باید قانونی براساس دین باشد. این کشور باید قانون اساسی بر اساس مذهب داشته باشد.
رهبر حزب جمهوریخواه خلق در واکنش به اظهارات رئیس پارلمان گفت: رئیس پارلمان ترکیه یا باید به نظام لائیک باور داشته باشد یا اینکه ریاست پارلمان را رها کند.
وی افزود: هرج و مرج حاکم بر خاورمیانه ثمره تفکرات افرادی همچون شما (اسلامگرایان) است که از دین یک ابزار سیاسی می سازند.
پلیس ترکیه روز سه شنبه معترضانی را که برای دفاع از لائیسیته در این کشور مقابل پارلمان تجمع کرده بودند، با گاز اشکآور متفرق کرد.
تجمعکنندگان در مقابل یکی از ورودیهای ساختمان پارلمان در آنکارا، پلاکاردهایی در دست داشتند که روی آن نوشته بود: ترکیه لائیک است و لائیک خواهد ماند.