به ایران پرس نیوز بپیوندید

آدرس پست الکترونيک [email protected]

ایران‌پرس‌نیوز به هیچ گروه سیاسی وابسته نیست و از هیچ کجا حمایت مالی دریافت نمی‌کند.







خلاصه انگلیسی این خبر را می توانید در زیر ببینید

پنجشنبه، 20 خرداد ماه 1395 = 09-06 2016

حريق در جنگل‌های زاگرس و پاسارگاد؛ کمبود جنگل‌بان

آتش بیش از 2500 هکتار از جنگلهای منطقه تنگ بلاغی در منطقه پاسارگاد را با درختان ۲۰۰ ساله از بین برد. این آتش‌سوزی هم‌چنان در حال گسترش است، اما کمک جدی برای خاموش کردن آتشِ در حال گسترش، صورت نگرفته است.

جنگل‌ها ثروت‌ ملي بوده و تجديدناپذيرند که در سال‌هاي گذشته مشکل‌هاي زيادي از جمله آتش‌سوزي گريبان‌گيرشان شده است.

به گزارش ايسنا، منطقه لرستان، آتش‌سوزي در جنگل‌ها به ويژه جنگل‌هاي زاگرس به يک مشکل جدي بدل شده و هر سال شاهد افزايش سطح خسارت‌ديده جنگل‌ و مرتع‌ها هستيم.

اين معضل سال گذشته بالغ بر 2600 هکتار از جنگل‌هاي لرستان را نابود کرده و بدون‌شک امسال نيز شاهد آتش‌سوزي‌هاي زيادي در استان خواهيم بود که با شروع فصل گرما دغدغه مسئولان شده است.

حبيب‌الله خجسته‌پور فرماندار خرم‌آباد در اين باره گفت: متأسفانه حريق جنگل‌ها و مراتع در فصول گرما هميشه در استان ما وجود داشته و مشکل‌هاي بسياري ايجاد و سطح زيادي از جنگل‌ها نابود شده است.

وي ادامه داد: مناطق گردشگري چون بازديدکننده‌هاي زيادي دارند، در معرض خطر بيشتري هستند که نياز است گروه‌هاي نظارتي، فعاليت بيشتري در اين مناطق داشته باشند.

خجسته‌پور تأکيد کرد: تجهيزات انفرادي بايد تهيه و در اختيار نيروهاي بومي قرار بگيرد و در اطفاي حريق از آنها استفاده شود.

فرماندار مرکز لرستان با تأکيد بر اينکه در مورد آتش‌سوزي با نيروهاي بومي و دهياري‌ها قرارداد بسته شود، افزود: البته در اين قراردادها براي پيشگيري از حريق بايد قرارداد بسته شود و اينکه براي پيشگيري حتي مي‌توان پاداش تعيين کرد.

وي با تأکيد بر توزيع مناسب نيروي انساني در اداره منابع طبيعي در شهرستان‌ها و بخش‌هاي استان، تصريح کرد: بخش پاپي که بيشترين جنگل و مرتع را در سطح استان دارد از کمترين نيرو برخوردار است و فقط دو کارمند دارد که يکي رئيس و ديگري راننده اداره است! يک زماني همين بخش 40 جنگل‌بان داشته و نياز است که نيروهاي بخش پاپي بيشتر شود.

خجسته‌پور با اشاره به سامانه تلفني رايگان 1504 يگان حفاظت از منابع طبيعي تأکيد کرد: اين سامانه بايد از طريق مختلف بيشتر اطلاع‌رساني شود، چون خيلي از مردم هنوز نمي‌دانند که از طريق اين شماره تلفن مي‌توانند تخلفات يا آتش‌سوزي‌ها را به منابع طبيعي گزارش دهند.

وي با انتقاد از کمبود جنگلبان تصريح کرد: خرم‌آباد 270 هزار هکتار جنگل و 13 نقطه بحراني دارد، اما فقط 12 نيروي حفاظت از جنگل دارد که اين يک ضعف است و مي‌طلبد در فصول گرما تعداد جنگل‌بان‌ها بيشتر شود.

همچنين رضا آريايي مديرکل مديريت بحران استانداري لرستان در اين باره گفت: «بحث حريق جنگل‌ها و مراتع چندين سال است که در استان‌هاي زاگرس‌نشين بغرنج شده و شاهد آتش‌سوزي‌هاي زيادي در زاگرس بوده‌ايم».

وي خاطرنشان کرد: در پنج سال گذشته 13 هزار هکتار از جنگل‌هاي لرستان بر اثر آتش‌سوزي‌ها از بين رفته‌ است که خيلي ناراحت‌کننده و دردآور است.

آريايي بيان کرد: آتش‌سوزي در چند ساعت صدها هکتار جنگل و مرتع را نابود مي‌کند، اما احياي آنها ساليان سال زمان مي‌برد و به ميلياردها تومان اعتبار نياز دارد.

وي با اشاره به مجتمع بام لرستان که در زمان استاندار قبلي استارت آن زده شده و استاندار کنوني نيز پيگير اين مجتمع است، اضافه کرد: وسعت بام لرستان با هزينه‌هايي که در چند سال گذشته براي آن انجام شده‌ به 800 هکتار رسيده، ولي در سال گذشته بيش از 2600 هکتار از جنگل‌ها و مرتع‌هاي استان بر اثر آتش‌سوزي از بين رفت و اين نشان مي‌دهد هر چه در بحث پيشگيري از حريق، هزينه کنيم ارزش دارد، چون ساختن هزينه‌بر، زمان‌بر و زحمت‌آور است.

مديرکل مديريت بحران استانداري با تأکيد بر اينکه اطفاي حريق در جنگل‌ها بسيار سخت است، تصريح کرد: نقاطي وجود دارد که صعب‌العبور هستند و بعضاً انسان به آن راه دسترسي ندارد و وقتي آتش‌سوزي در اين نقاط روي مي‌دهد کار اطفاي آن بسيار مشکل مي‌شود.

آريايي در ادامه صحبت‌هايش گفت: چه بخواهيم و چه نخواهيم آتش‌سوزي در جنگل‌ها و مراتع رخ مي‌دهد، اما هنر ما اين است که سريع آنها را مهار کنيم. متأسفانه در چند روز اخير استارت حريق در استان زده شده و چندين آتش‌سوزي رخ داده است.

وي تأکيد کرد: تا جايي که امکان دارد بايد از افراد بومي براي اطفاي حريق استفاده شود، چون با مسير آشنا بوده و اکتيو هستند.

مديرکل مديريت بحران استانداري لرستان يادآور شد: چند سال گذشته اين بحث مطرح شد که در استان سيستم هوايي اطفاي حريق نداريم که با پيگيري‌هاي زياد، يک فروند چرخ‌بال تا پايان فصل آتش‌سوزي در استان قرار دارد، البته استفاده از آن شرايط خاصي دارد.

آريايي با بيان اينکه از اعتبارات دهياري‌ها تجهيزات اوليه اطفاي حريق و پيشگيري خريداري شود، افزود: همچنين تيم‌هاي اطفاي حريق در روستاها تشکيل و از ظرفيت پايگاه‌هاي مقاومت بسيج نيز استفاده شود.

وي اظهار کرد: از هر روشي که بلديم براي اطفاي حريق و پيشگيري از آن در جنگل‌ها و مرتع‌ها بايد استفاده ببريم و از هزينه در اين امر نبايد نگران باشيم، چون اگر ميلياردها تومان هزينه کنيم، اما اجازه ندهيم که يک هکتار جنگل از بين برود باز هم فايده کرده‌ايم و اميدواريم مثل سال گذشته همکاري و تعامل بين بخشي خوبي را در استان شاهد باشيم.

به ازاي هر 22 هزار هکتار يک جنگل‎بان داريم!

شيرزاد نجفي مديرکل منابع طبيعي و آبخيزداري لرستان نيز در اين مورد بيان کرد: 43 درصد از وسعت استان، جنگلي است و مقام سوم استان‌هاي کشور را از اين حيث داريم و در منطقه زاگرس؛ اول هستيم که نياز است توجه فوق‌العاده ويژه‌اي به حفاظت از اين سرمايه داشته باشيم.

وي خاطرنشان کرد: سال گذشته 110 مورد حريق داشته‌ايم که درپي آن حدود 2640 هکتار از مراتع و جنگل‌هاي استان از بين رفت که بيشترين مقدار خسارت مربوط به شهرستان کوهدشت و کمترين ازنا بوده است.

نجفي يادآور شد: ساليانه دو ميليون هکتار از جنگل‎ها و مراتع در دنيا دچار حريق مي‎شود که اين آمار در کشور ما 17 هزار هکتار است. از سال‎هاي 86 تا 94، 17 هزار هکتار از جنگل‎هاي لرستان طعمه حريق شده‎اند.

مديرکل منابع طبيعي و آبخيزداري لرستان با يادآوري اينکه «هوا، حرارت و ماده سوختني» مثلث حريق هستند، افزود: وظيفه ما اين است که بين اين اضلاع، فاصله به‌وجود آوريم.

وي با اشاره به اينکه در دنيا به ازاي هر 13 هکتار جنگل يک جنگل‎بان وجود دارد، اضافه کرد: اين آمار در کشور ما هر 27 هزار هکتار و در لرستان به ازاي هر 22 هزار هکتار يک جنگل‎بان است که مناسب نيست.

نجفي با اشاره به اينکه انسان عامل 95 درصد آتش‎سوزي جنگل‎ها و مرتع‎هاست، تصريح کرد: 15 درصد اين‎ها متاسفانه عمدي است و ساليانه 323 ميليارد تومان به جنگل‎ها و مراتع در بُعد حريق به عرصه‎هاي کشور خسارت وارد مي‎شود.

مديرکل منابع طبيعي و آبخيزداري لرستان با بيان اينکه خرداد، تير و مرداد بيشترين آمار آتش‎سوزي را داريم، ادامه داد: 70 درصد آتش‎سوزي جنگل‎هاي ايران در زاگرس رخ مي‌دهدو ساليانه يک درصد از جنگل‎هاي کشور بر اثر حريق از بين مي‎رود.

وي يادآور شد: سال گذشته 110 حريق در استان رخ داد که بر اثر آن بالغ بر 2600 هکتار از جنگل‎ها و مراتع نابود شد. کوهدشت، چگني، پلدختر و خرم‎آباد به ترتيب شهرستان‎هاي اول تا چهارم در اين زمينه بودند که مناطقي بحراني هستند.

نچفي با اشاره به اقدامات اداره کل منابع طبيعي استان در راستاي پيشگيري از حريق، بيان کرد: 110 نقطه بحراني شناسايي شده و ديده‌بان و نيروهاي همراه طبيعت در اين نقاط مستقر شده‌اند و درصدد کاهش حريق هستيم.

مديرکل منابع طبيعي و آبخيزداري لرستان گفت: نيروهاي ما به صورت شبانه‌روزي در تمام نقاط بحراني حاضر هستند و کشيک‌ فعال داريم. همچنين امسال بيش‌از 15 هزار هکتار آتش‌بر در عرصه‌هاي طبيعي استان ايجاد شده است.

يکي از مهمترين وظايف رسانه‌ها آموزش و فرهنگ‌سازي است و در پيشگيري از آتش‌سوزي جنگل‌ها که 95 درصد آن عامل انساني بوده و 80 درصدش ناخواسته رخ مي‌دهد، رسانه‌ها مي‌توانند تأثيرگذار باشند و در راستاي نهادينه کردن حراست از عرصه‌هاي ملي در بين عموم مردم نقش حساسي دارند و اميدواريم به روزي برسيم که با تلاش رسانه‌ها شاهد کاهش آتش‌سوزي عرصه‌ها باشيم.



Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: