به ایران پرس نیوز بپیوندید

آدرس پست الکترونيک [email protected]

ایران‌پرس‌نیوز به هیچ گروه سیاسی وابسته نیست و از هیچ کجا حمایت مالی دریافت نمی‌کند.







خلاصه انگلیسی این خبر را می توانید در زیر ببینید

شنبه، 22 خرداد ماه 1395 = 11-06 2016

برجام از اول هم آجیل مشکل گشا نبود

توافق هسته ای با 1+5 «بخوانید توافق ایران و آمریکا»، به دست آمد اما حتی پیش از آن هم برخی درباره نتایج و دستاوردهای آن بزرگنمایی می کردند به گونه ای که باعث ایجاد توقع در میان اقشار مردم شده بود.

«برجام فتح‌الفتوح بوده است»،«برجام بزرگترین دستاورد تاریخی ملت ایران»،«برجام یعنی تسلیم قدرتهای بزرگ جهان در مقابل ایران»،«اهمیت برجام از فتح خرمشهر هم بیشتر است»،«برجام سایه شوم جنگ را از سر مردم ایران برداشت»،«برجام نقطه آغاز شکوفایی اقتصادی است»و بسیاری تعاریف و تعابیر دیگر از جمله برجام اشتغال‌زا، رونق‌دهنده تولید و... که همگی نشان دهنده خوشبینی به نتایج آن است که در پی آن در میان مردم هم باعث ایجاد توقعاتی می شود، توقعاتی از جنس اقتصادی و معیشتی.
مردم کشورمان درباره مواضع و سخنانی که از سوی مسئولین درباره دستاوردهای توافق هسته ای شنیدند به این نتیجه رسیدند که اوضاع اقتصادی به ویژه در حوزه کسب و کار، اشتغال، قدرت خرید و رونق اقتصادی بهبود می یابد.

اما انتظار آنها از برجام انتظاری کاذب بود به گونه ای که مردم نه این که نا امید شده باشند، بلکه همانگونه که خود را با شرایط موجود وفق داده بودند، به ادامه امور خود پرداختند، در حالی که می دیدند برجام برای آنها هنوز نتیجه ای نداشته است و در کنار آن با بد عهدی های آمریکا روبرو شدند که هنوز هم ادامه دارد.

این بدعهدی های آمریکا، بی اعتمادی به این رژیم را برای ملت ایران بار دیگر ثابت کرد، گرچه برای اکثریت مردم ثابت شده بود، اما آنهایی که خوشبین بوده و شاید هنوز هم هستند، به روشنی دیدند که علیرفم یک توافق قانونی در یک چارچوب مشخص، آمریکا در اجرای تعهدات خود کارشکنی کرد و اجازه همکاری به دیگر کشورها را هم نداد.

سال ها پیش البته نه چندان دور نزدیک به 3 سال پیش رهبر معظم انقلاب دستورالعمل اقتصاد مقاومتی را به دولت ابلاغ کردند که در آن راهکارهای مناسبی برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور ارائه شده است.

اقتصاد مقاومتی از همان زمان که ارائه شد، برخی تصور می کردند که با اجرای آن ریاضت اقتصادی به سراغ مردم خواهد آمد، برخی دیگر هم تصور می کردند، اجرای اقتصاد مقاومتی در کوتاه ترین زمان ممکن گشایش های اقتصادی قابل توجهی را باعث خواهد شد.

اما از همان زمان ارائه دستورالعمل اقتصاد مقاومتی دست اندرکاران آن می گفتند که اجرای اقتصاد مقاومتی به معنای ریاضت اقتصادی نیست و اجرای آن هم به این زودی قرار نیست معجزه کند بلکه اقتصاد مقاومتی برای این است که ... اصلاً به پاسخی که حضرت آیت الله خامنه ای در همین زمینه و بارها ارائه داده اند توجه کنید.

یک الگوی علمی متناسب با نیازهای کشور ما است، امّا منحصر به کشور ما هم نیست.
.درون‌زا و برون‌گرا است درون‌گرا نیست
.مردم ‌بنیاد
. دانش‌بنیان
.عدالت‌محور
.همیشه بارور خواهد بود و به مردم کمک خواهد کرد

اقتصاد مقاومتی اگر اجرا شود، مردم را هم در مقابل فشارهای اقتصادی، تحریم ها و بد قولی ها و بدعهدی های آمریکا در برجام مقاومت تر خواهد کرد.
آیا می توان تصور کرد که اقتصاد مقاومتی توقع مردم را بالا می برد و باعث می شود آنها انتظارات خارج از توان و ظرفیت دولت بخواهند؟

ماهیت اقتصاد مقاومتی این نیست، بلکه زمینه رونق اقتصادی فراهم می شود و مردم خود دست به کار شده و می توانند برای امرار معاش و رونق زندگی خود بیشتر تلاش کنند و با تولید ثروت مشروع، زندگی خود و جامعه را رونق بخشند.

اما توافق هسته ای از همان ابتدا با سخنان برخی مسئولین باعث ایجاد انتظار و توقع در میان مردم شد. اتفاقاً بسیاری از رسانه ها که منتقد برجام هم بودند، سعی کردند در گزارش های خود از بروز توقع در میان مردم جلوگیری کنند چون که اعتقاد داشتند آمریکایی ها در مسیر اجرای برجام کارشکنی خواهد کرد و همینطور هم شد.

آن نتایجی که دولت از برجام انتظار داشت برآورده نشد، همین موضوع به مردم هم سرایت کرد، آنها باید نتایج را احساس می کردند که نکردند.

رهبر انقلاب در بیانات نوروزی امسال خود در حرم مطهر رضوی، هرگونه امید بستن به توافق با آمریکا را برای جمهوری اسلامی «خسارت محض» ارزیابی و وضعیت کنونی برجام را نیز یکی از مصادیق آن برشمردند و فرمودند؛ «آمریکایی‌ها گفته‌اند که ما تحریم‌ها را برمی‌داریم و روی کاغذ هم برداشتند امّا از طرق دیگر جوری عمل می‌کنند که اثر رفع تحریم‌ها مطلقاً به ‌وجود نیاید و تحقّق پیدا نکند... ما ناگزیر باید به همه‌ی تعهّدهای خود عمل کنیم [امّا] طرف مقابل با طُرق مختلف، با شیوه‌های مختلف، با خدعه، با تقلّب سر باز می‌زند و به تعهّدهایی که کرده است عمل نمی‌کند. این چیزی است که ما امروز در مقابل چشم خودمان داریم می‌بینیم؛ یعنی خسارت محض.»

در مقابل چنین وضعیتی که بر سر برجام آوار شده، تنها راه اقتصاد مقاومتی است. این سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی است که می تواند مشکلات اقتصادی را بر طرف کند و راه را برای رونق اقتصادی آماده سازد. نتیجه دل خوش کردن به توافق هسته ای تعطیل شدن کارخانه های تولیدی در کشور می شود. کارخانه ارج با بیش از 80 سال سابقه تعطیل شده و صدها کارگر بیکار شده اند. از این دست، نمونه های زیادی وجود دارد که هر روز که چنین بگذرد باید شاهد تعطیلی بیشتر تولید کننده داخلی باشیم.

رئیس جمهور محترم هفته گذشته در جلسه هیئت دولت گفت: قبل از برجام هر روز در انتظار این بودیم که چه محدودیت، تحریم و معضل جدیدی برای ملت ایران ایجاد می کنند، اما اکنون هر روز یک گشایش جدید برای مردم حاصل می شود و این گشایش ها جای شکرگزاری دارد که باید در سایه آنها، کار و تلاش بیشتری برای مردم انجام گیرد.

روحانی افزود: باید با بهره گیری از گشایش پسابرجام، برای مردم و کشور، عزت، توسعه و پیشرفت بیشتر در همه زمینه ها فراهم کنیم بویژه اینکه این فضا در سایه امنیت خوب در کشور فراهم آمده است.

آقای روحانی این سخنان را شامگاه چهارشنبه هفته گذشته در دیدار اعضای شوراهای عالی کشور گفت.

آقای رئیس جمهور روز چهارشنبه 19 خرداد پس از آن که از گشایش های روزانه برجام برای کشور سخن می گوید، درباره اقتصاد مقاومتی هم در جلسه هیئت دولت با تاکید بر تلاش مضاعف برای تحقق سریع اقتصاد مقاومتی که به عنوان شعار سال از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی نامگذاری شده، اظهار کرد: متأسفانه برخی رسانه ها در پرداختن به اقتصاد مقاومتی صرفاً انتظارات جامعه را افزایش داده و در مقابل، نقش تلاش و کوشش همگانی و امید به آینده را کمرنگ می‌کنند که این اساساً خلاف سیاست های اقتصاد مقاومتی است.»

اما نقش برخی رسانه هایی که رئیس جمهور محترم به آن اشاره می کند اتفاقاً در بحث برجام و اقتصاد مقاومتی نقشی بازدارنده و روشنگرانه بود چرا که آنها سعی کردند تا توقعات مردم را در قبال دستاوردهای برجام پایین بیاورند در حالی که مسئولین دولتی در سخنانشان سعی می کردند تا برجام را آجیل مشکل گشای کشور معرفی کنند، در حالی که از اول هم نبود، البته برخی از مسئولین هم پس از درک واقعیت پی به این موضوع بردند و در سخنانشان سعی کردند تا نتایج برجام را تعدیل کنند.

همین رسانه هایی که آقای رئیس جمهور به آنها اشاره دارد، در باره اقتصاد مقاومتی هم روشنگری کردند و آن را برای آشنایی مردم معرفی نمودند، همچنین از سوی آنها تلاش نشد تا اقتصاد مقاومتی به عنوان فتح الفتوح معرفی شود، بلکه دستورالعمل ابلاغی مقام معظم رهبری که پس از گذشت 3 سال از ابلاغ آن هنوز جدی گرفته نشده است، به عنوان یک سوژه همیشه زنده در دستور کار رسانه ها قرار دارد تا فراموش نشود.

حال اقتصاد مقاومتی توقع در میان مردم ایجاد کرده است یا توافق هسته ای؟!
این دو یک تفاوت جدی و اساسی با هم دارند و آن این است که اولی درون زا است و دومی برون نگر است، یعنی منتظر است تا دیگران برای ما کاری انجام دهند.



Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: