به ایران پرس نیوز بپیوندید

آدرس پست الکترونيک [email protected]

ایران‌پرس‌نیوز به هیچ گروه سیاسی وابسته نیست و از هیچ کجا حمایت مالی دریافت نمی‌کند.







خلاصه انگلیسی این خبر را می توانید در زیر ببینید

یکشنبه، 20 تیر ماه 1395 = 10-07 2016

ایران؛ تمدن 6000 ساله محروم از موزه

درحالي جام زرين پس از 80 سال به خانه بازگشت که کلاردشت با تمدن شش‌هزارساله از داشتن سايت موزه محروم است.

به گزارش مهر، جام زرين کلاردشت از گنجينه‌هاي مهم مازندران به شمار مي‌رود که از سال 1132 در موزه ملي نگهداري مي‌شود و براي اولين بار و پس از 80 سال به خانه آمد. جام زرين کلاردشت از سوم خردادماه امسال با رايزني‌هاي صورت گرفته به مازندران آمد و يک ماه در موزه کلبادي ساري به نمايش درآمد و سرانجام 17 تيرماه طي مراسمي در کلاردشت رونمايي شد تا مردمان اين ديار به مدت 10 روز از جام زرين ديدن کنند.

اين جام به مدت 10 روز در سالن آموزش‌وپرورش کلاردشت و فضايي نامناسب نگهداري مي‌شود تا علاقه‌مندان به ميراث فرهنگي و هنر غرب مازندران از آن ديدن کنند و دوباره به موزه ملي بازگردانده مي‌شود.

سال 1318 هنگام پي‌کني براي ساخت عمارت اوجابيت بر روي گنج تپه در روستايي به همين نام در کلاردشت، مجموعه‌اي از آثار باستاني زرين، مفرغي و سفالي يافت شد که در همان زمان به نام گنجينه کلاردشت شهرت يافت. تسليم به خزانه بانک ملي به‌عنوان پشتوانه اسکناس، بخشي از سرنوشت اين آثار باستاني کشف‌شده در آن زمان بود که پس‌ازآن در سال 1322 اين مجموعه فاخر ميراثي به موزه ايران باستان يا همان موزه ملي فعلي تحويل داده شد.

جام زرين کلاردشت، جام استوانه‌اي شکل با وزن 235 گرم، ارتفاع 9 سانتي‌متر و قطر دهانه 11 و نيم سانتي‌متر است که به همراه ديگر آثار باستاني گنجينه کلاردشت ازنظر قدمت با آثار باستاني مارليک گيلان، حسن لو آذربايجان و سيلک کاشان برابري مي‌کند

جام زرين کلاردشت، جام استوانه‌اي شکل با وزن 235 گرم، ارتفاع 9 سانتي‌متر و قطر دهانه 11 و نيم سانتي‌متر است که به همراه ديگر آثار باستاني گنجينه کلاردشت ازنظر قدمت با آثار باستاني مارليک گيلان، حسن لو آذربايجان و سيلک کاشان برابري مي‌کند. درحالي کلاردشت از داشتن موزه ميراث فرهنگي محروم است که آثار باستاني ويژه‌اي مانند تپه کلار دارد و قدمت فرهنگي و تمدني اين منطقه به شش هزار سال برمي‌گردد. تپه کلار به‌عنوان باارزش‌ترين و کليدي‌ترين محوطه باستاني در غرب مازندران است و افق‌هاي مهمي را پيش روي باستان‌شناساني که به مطالعه شمال ايران و حوزه درياي خزر علاقه‌مندند، خواهد گشود و يکي از ويژگي‌هاي مهم اين محوطه باستاني که در کمتر محوطه‌اي در کشور مي‌توان نمونه آن را يافت، تداوم و پيوستگي استقرار انسان در آن، در طول قريب به شش هزار سال است.

نتايج آزمايش‌ها بر روي نمونه‌هاي استخوان و زغال به‌دست‌آمده از لايه‌هاي تحتاني تپه کلار توسط دانشگاه آکسفورد انگلستان، تاريخ آن را به اوايل هزاره چهارم پيش از ميلاد مسيح يعني 6 هزار سال قبل مربوط مي‌داند.

کلاردشت به بهشت گمشده ايران معروف است و به دليل زيبايي‌هاي طبيعي و تاريخي بي‌نظير و آب‌وهواي بسيار مطبوع و تپه تاريخي کلار نيز به‌عنوان گنجينه ارزشمند سالانه پذيراي صدها هزار گردشگر داخلي و خارجي است. قاسم احمدي دبير مجمع نمايندگان مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به شروع کاوش در تپه کلار از حدود 10 سال قبل توسط سيد مهدي موسوي گفت: تپه کلار در تملک چند نفر است که در قدم نخست بايد براي تملک آن اقدام و اين موضوع بايد به‌عنوان يک پروژه توسط فرمانداري تعريف شود.

نماينده مردم نوشهر، چالوس و کلاردشت در مجلس شوراي اسلامي با اشاره به مکاتبه با معاون اول رئيس‌جمهور در مورد تپه کلار، تصريح کرد: وضعيت مالي دولت اين اجازه را نمي‌دهد که هزينه زمين را بپردازد و معاونت سازمان جنگل‌ها مي‌توانند به ازاي چند هکتاري که در تپه کلار در اختيار اشخاص است درجايي ديگر در اختيار آنان قرار دهند تا زمين تپه کلار آزاد شود.

احمدي لاشکي بابيان اينکه کلاردشت داراي تاريخ چند هزارساله است، افزود: سالانه 150 هزار گردشگر خارجي به کلاردشت سفر مي‌کنند که کار بزرگي است زيرا در کل استان اين تعداد زياد گردشگر سفر مي‌کنند، بنابراين بايد بيشتر کار شود. وي گفت: سازمان ميراث فرهنگي در اين شهرستان که داراي تاريخ زيادي است تنها يک اتاق شيشه‌اي را در اختيار نمايندگي اين اداره قرار داده است که بايد هر چه زودتر مستقل شود. اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز که در حال حاضر تنها در يک اتاق در فرمانداري کلاردشت مستقر است بايد ساختماني مجزا و مستقل داشته باشد. سرپرست کاووش‌هاي باستاني تپه کلار گفت که طرح 10 ساله کاوش در اين تپه تهيه و تدوين‌شده است که با تأمين امکانات و اعتباران موردنياز قابل‌اجرا است.

مهدي موسوي در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به انجام تخريب و کاووش غير کارشناسي افراد ناشناسي در منطقه تپه کلار، افزود: اين مسئله را مي‌توان به‌عنوان فاجعه‌اي براي فرهنگ و تمدن کشور به شمار آورد.

وي اظهار داشت: کلاردشت به دليل داشتن يافته‌هاي فرهنگي و تاريخي قابليت تبديل به سايت موزه شدن را دارد تا گردشگران از سراسر کشور براي بازديد از آن به منطقه سفر کنند. موسوي بابيان اينکه کلاردشت و تپه کلار، رازهاي نهاني زيادي در خود دارد، تصريح کرد: کلاردشت و تپه کلار را به‌عنوان نگيني به مردم معرفي کنيم.

سرپرست کاوش‌هاي باستاني تپه از تهيه طرح 10 ساله براي تپه کلار و کلاردشت خبر داد و خواستار حمايت مسئولان امر براي اجرايي شدن اين طرح شد. در بررسي‌هاي کارشناسي قدمت فرهنگ و تمدن اين شهرستان شش هزار سال تخمين زده شد که جام زرين کلاردشت بخشي از اين تاريخ کهن به شمار مي‌رود و اين منطقه باستاني از داشتن سايت موزه براي نگهداري جام محروم است.



Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: