جامعه ایران آبستن زلزله ای مهیب است
یک جامعهشناس معتقد است اعتراضات اخیر مردمی پیشلرزههای زلزلهای بود که مدتهاست جامعه ایران منتظر آن است. به نظر او هرچه این زلزله اجتماعی بیشتر به تاخیر افتد، قدرت تخریبش بیشتر خواهد بود.
حسین قاضیان، جامعهشناس مقیم واشنگتن در مصاحبه با دویچه وله گفت: این اعتراضات نه تنها مردم و جناحهای سیاسی که حکومت را هم به فکر خواهد انداخت. خرده اعتراضات مردمی که در این سالها این سو و آن سو ظاهر میشد، فریادخواهی بیپاسخ کارگران و بازنشستگانی که مدتها حقوق نگرفته یا کارکنانی که اخراج شده بودند تا فریاد مالباختگان صندوقهای اعتباری، این بار روی هم انباشته شد و همه جور نارضایتیهای دیگر را هم به آن پیوند زد و به اعتراضات جمع بزرگتری تبدیل شد، جمع بزرگتری که ممکن است خودشان لزوما جزو آنکارگران و بازنشستگان و مالباختگان نبوده باشند اما از نارضایتی و نومیدی به ستوه آمده بودند، و به علاوه ریشهی نارضایتی را دیگر در مدیر فلان کارخانه یا بانک و وزراتخانه نمیدیدند، بلکه کل نظام سیاسی و راس آن را منشاء نارضایتیهای خود میدانستند.
وی افزود: در واقع، جامعهی ما بدون این اعتراضات هم آبستن زلزلهای بوده است که فقط دارد به تاخیر میافتد. میگویند این زلزله هر چه دیرتر بیاید شاید مخربتر باشد. این اعتراضات فقط شاید پیشلرزههایی بود که فعلاً «جمع شده»است، اما زلزلهی اصلی که بیاید بعید است که آثار و عواقبش را کسی بتواند «جمع» کند چه رسد به تصاحب آنچه از زیر آوار مهیب این زلزلهی اجتماعی جان سالم به در خواهد برد.