افغانستان؛ اروپا: به کابوس تبدیل شد/خطر چین و روسیه
پیش بینیهای اطلاعاتی غرب درباره افغانستان شکست خورد
یکی از اعضای ارشد گروه طالبان روز پنجشنبه، ۲۸ مرداد، در مورد ساختار سیاسی این کشور در آینده به خبرگزاری رویترز گفت که افغانستان دموکراسی نخواهد بود، تنها شرع اسلام و بس.
در همین حال وقوع هرج و مرج و نابسامانی در افغانستان موجب شده تا توجهات به نقش جامعه اطلاعاتی در غرب جلب شود. تسلط غیرمنتظره طالبان را هیچ یک از جوامع اطلاعاتی در آمریکا و اروپا پیش بینی نکرده بودند.
افغانستان سریعتر از پیشبینی جامعه اطلاعاتی غرب سقوط کرد، مسالهای که رئیسجمهور آمریکا به آن اذعان کرده است. سرویس های اطلاعاتی اروپا هم تصرف پایتخت افغانستان توسط طالبان را در مدت زمان کوتاه نامحتمل ارزیابی کرده بودند.
روزنامه آلمانی "بیلد" نوشت: تصرف کابل در روز ۱۵ اوت از سوی طالبان عملا نشان داد که ارزیابی سازمان اطلاعات آلمان از اوضاع افغانستان خطا بوده است.
این منبع نوشت: ارزیابی ناصحیح سازمان اطلاعات آلمان عملا باعث تاخیر در انتقال شهروندان آلمانی ساکن افغانستان و همچنین همکاران محلی نهادهای آلمانی در آن کشور شده است.
آنچه در افغانستان روي داد، فاجعه بود
جوزپ بورل مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: تصاویر نگران کننده ورود طالبان به کابل را پیگیری کردیم. طالبان شاید تقسیم قدرت را نپذیرد و بر اساس نظام امارت، حکومت کند.
وی افزود: آنچه در افغانستان روي داد، فاجعه بود و هیچ کسی فکر نمیکرد طالبان با این سرعت، کنترل افغانستان را در دست بگیرد. هنوز شماری از افغانهایی که با ما همکاری داشتند به فرودگاه کابل نرسیده اند. نگرانی شدیدی درباره شیوه کار طالبان در آینده داریم.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تحولات اخیر در افغانستان را یک کابوس خواند و گفت: پیش بینی و برآوردهای نهادهای اطلاعاتی غرب در بازگشت طالبان به قدرت با شکست مواجه شد.
بورل همچنین گفت: مساله مهم این است که اجازه ندهیم چین و روسیه کنترل افغانستان را در دست بگیرند و تاکید کرد که اتحادیه اروپا، بریتانیا و آمریکا باید یک جبهه متحد استراتژیک در افغانستان تشکیل دهند.
وزیر دفاع انگلیس هم امروز -پنجشنبه- گفت که حس خوبی به وقایع پیش آمده در افغانستان ندارد چرا که خروج از افغانستان، غرب را در چشم رقبایش ضعیف نشان میدهد.
وی گفت: آنچه ناراحتم میکند این است که یک نظم جهانی داریم که در آن اقدامهای ما از سوی رقبا ضعیف تلقی میشود. این چیزی است که باید مایه نگرانی همه ما باشد. اگر غرب چنان دیده شود که قادر به حل کاستیهای خود نباشد، رقبای ما از آن استقبال میکنند.