مرکز افکارسنجی: خشم مردم در وضعیت خطرناکی قرار دارد
در آغاز چهارمین هفته از اعتراضات سراسری ایران تظاهرکنندگان در بسیاری نقاط تهران و سایر شهرها علیرغم حضور گسترده و واکنش خشونتبار نیروهای امنیتی به خیابان آمدهاند. با گسترش اعتراضات استاندار تهران اذعان کرده که دولت قادر به مهار اعتراضات نیست و یک مقام نظامی هم پیش بینی کرده که اعتراضات ادامه خواهد یافت.
گزارشها حاکی از شلیک مستقیم ماموران امنیتی به معترضان از جمله در سنندج است. سنندج در واقع شاهد شدیدترین درگیریها میان معترضان و ماموران بود. ویدیوهایی که مردم با تلفن گرفتهاند نشان میدهد که معترضان با حمله سمت ماموران آنها را فراری میدهند.
در همین حال رییس مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران میگوید اگرچه شمار قابل توجهی از مردم در شرایط کنونی عصبانی هستند، اما نیمی از مردم هم معتقدند اعتراضها نفعی ندارد. دلایلشان هم متعدد است؛ یکی اینکه به اعتراضها توجهی نمیشود. به نظرم همین یک عامل دلیل روشنی بر این است که هر بار اعتراضها خشنتر میشود.
«مهدی رفیعی بهابادی می گوید: اعتراضهای شهریور ۱۴۰۱ فقط مساله حجاب و گشت ارشاد نیست. وی معتقد است هر اعتراضی یک کاتالیزور دارد. به طور مثال در آبان ۱۳۹۸ کاتالیزور، مساله بنزین بود. در ۱۴۰۱، بحث کشته شدن مهسا امینی و مساله گشت ارشاد است، اما اینها فقط علت قریب هستند و باید دنبال علل اصلی بود.
به گزارش ایرنا، وی افزود: در یک بررسی پیمایشی که در ۶ شهرستان جنوب تهران در تیرماه ۱۴۰۱ انجام دادیم، ۲۴ متغیر مؤثر بر پتانسیل اعتراض را بررسی کردیم.۶ شهرستان مورد بررسی در این تحقیق شامل ۴ شهرستانی بود که در سال ۹۸ اعتراضهای سنگینی را تجربه کرده بودند، یعنی شهر قدس، شهریار، بهارستان و اسلامشهر و دو شهرستانی که در این سال اعتراضی تجربه نکرده بودند، یعنی ری و پاکدشت. از بین ۲۴ متغیر مورد بررسی بیش از همه متغیر «خشم نسبت به حکومت» متغیر پتانسیل اعتراض را تبیین میکند. یعنی این متغیر از همه عوامل روی پتانسیل اعتراض تاثیرگذارتر است؛ متغیری که اکنون از نظر عددی وضعیت خطرناکی دارد.