یک خبر بد برای خامنهای؛ چین هم جمهوری اسلامی را رها کرد
حمید ابوطالبی مشاور سابق روحانی گفته: آنگونه که بیانیه مشترک امروز چین وعربستان نشان میدهد، و بیانگر تصویری روشن از مواضع یکپارچه آمریکا و غرب است، چین هم به دیپلماسیِ جهانی بر علیه جمهوری اسلامی پیوسته است.
رادیو فردا در گزارشی گفت: در حالی که جمهوری اسلامی هنوز فرصت نکرده است به بیانیه مشترک چین و عربستان در جریان سفر رئیس جمهوری چین به ریاض واکنشی رسمی نشان دهد، چین و امیرنشینهای خلیج فارس در بیانیه دیگری بر اهمیت حضور همه کشورهای منطقه جهت حل مشکلات با ایران تاکید کردند.
در بیانیه پایانی نشست اجلاس مشترک سران چین و شش امیرنشین حوزه خلیج فارس که روز جمعه، ۱۸ آذر، در پایتخت عربستان برگزار شد، از «پرونده هستهای، موشکهای بالیستیک، پهپادهای نظامی و حمایت از گروههای تروریستی» به عنوان مشکلات حوزه خلیج فارس در روابط با ایران یاد شده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این بیانیه افزوده که سران حاضر در اجلاس مشترک بر اهمیت «گفتمان فراگیر و همهجانبه» با حضور همه کشورهای منطقه برای حل این مشکلات تاکید دارند.
ساعاتی پیش از آن، بیانیه مشترک چین و عربستان از جمهوری اسلامی ایران خواسته بود که از «مداخله در امور داخلی کشورها» خودداری کند، به «اصول حسن همجواری» احترام بگذارد، «رژیم منع اشاعه» تسلیحات هستهای را رعایت کرده و با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند.
چین و عربستان در بیانیه مشترک ضرورت همکاری برای «تضمین ماهیت صلحآمیز» برنامه هستهای ایران را یادآوری کرده بودند.
در حالی که عربستان سعودی از هفت سال پیش رهبری ائتلاف در جنگ با نیروهای حوثی مورد حمایت ایران در یمن را در دست دارد، در بیانیه مشترک چین- سعودی تاکید شد که شبهنظامیان حوثی باید به آتشبس متعهد باشند و با سازمان ملل و ابتکاراتی که در راه برقراری صلح در یمن انجام میشود، همکاری کنند.
احتمالا این نخستین بار در دوران طولانی همکاریهای چین با جمهوری اسلامی ایران است که دولت پکن در دو بیانیه رسمی لحنی متفاوت در قبال ایران در پیش گرفته است.
جمهوری اسلامی ایران چین را شریک راهبردی خود تلقی میکند و سال گذشته نیز از اجرایی شدن توافق همکاریهای ۲۵ ساله با آن کشور خبر داد.
خرید نفت ایران از سوی چین، در حالی که جمهوری اسلامی ایران مورد تحریم غرب است، تا حد زیادی در سرپا نگاه داشتن اقتصاد متزلزل ایران نقش دارد.